Τουρκικό πρακτορείο Anadolu: Διπλό παιχνίδι από το Βερολίνο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Φωτογραφία αρχείου: Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Helmut Kohl υποδέχεται τον Τούρκο Πρόεδρο Süleymann Demirel (l) για μια ομιλία στην Καγκελαρία της Βόννης στις 5 Νοεμβρίου 1996. Στο επίκεντρο ήταν οι γερμανοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση των Τούρκων που ζούσαν στη Γερμανία. Ο καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο Ντεμιρέλ πραγματοποιούσε τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία. (Photo by Michael Jung/picture alliance via Getty Images)

«Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας

Χέλμουτ Κολ είχε πει ψέματα στην Τουρκία σχετικά με τη δέσμευση του Βερολίνου να υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα αρχεία που αποκαλύπτονται τώρα», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

To πρακτορείο επικαλείται τo γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που δημοσίευσε αποσπάσματα από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης Κολ έναντι της Τουρκίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με έγγραφο της 13ης Ιουλίου 1992, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χικμέτ Τσετίν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα, ότι η Γερμανία θα υποστήριζε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που τότε ονομαζόταν ακόμα «Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα» (ΕΟΚ).

Φωτογραφία αρχείου: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Klaus Kinkel μιλά με έναν Τούρκο εργαζόμενο από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης (φόντο). Ο επισκεπτόμενος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Kinkel έδωσε ηθική υποστήριξη σε μαχόμενους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα από τα κύρια ζητήματα που εμποδίζουν διαχρο την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. TURKEY GERMANY

Ο Κίνκελ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι η εντύπωση πως οι Δυτικοευρωπαίοι δεν θέλουν την Τουρκία στο ευρωπαϊκό κλαμπ ήταν λανθασμένη και τόνιζε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Άγκυρα στον στόχο της να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σύμφωνα πάντοτε με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση.

«Αλλά μόλις τρεις ημέρες αργότερα, ο πρώην καγκελάριος Koλ είπε στο Νορβηγό πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Όσλο, ότι η κυβέρνησή του υφίσταται τεράστια πίεση από την Τουρκία για πλήρη ένταξη, στην οποία ο συντηρητικός πολιτικός τόνισε ότι ήταν αντίθετος και πρόσθεσε: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ενωμένης Ευρώπης», γράφει το πρακτορείο Anadolu.

Επίσης, στις 5 Νοεμβρίου 1992, o πρώην καγκελάριος είπε στην τότε Πολωνή πρωθυπουργό Xάνα Σουτσόσκα ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν «αδιανόητη» από γερμανική σκοπιά, σύμφωνα πάντα με τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία.

Φωτογραφία αρχείου: Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Helmut Kohl δέχεται τον Τούρκο Πρόεδρο Süleymann Demirel (l) για μια ομιλία στην Καγκελαρία της Βόννης στις 5 Νοεμβρίου 1996. Στο επίκεντρο ήταν οι γερμανοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση των Τούρκων που ζούσαν στη Γερμανία. Ο καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο Ντεμιρέλ πραγματοποιούσε τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία. (Photo by Michael Jung/picture alliance via Getty Images)

Ο Κολ ήταν ο μακροβιότερος καγκελάριος της Γερμανίας και ηγήθηκε της χώρας για 16 χρόνια, από το 1982 έως το 1998. Το συντηρητικό κόμμα του, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, είχε από καιρό αντιταχθεί στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας, αλλά ευνοούσε τις «ειδικές σχέσεις» μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.

Η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση για ένταξη το 1987 και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το 1999 ότι η Τουρκία κρίνεται ως επιλέξιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ ξεκίνησαν το 2005, αλλά κατέληξαν σε αδιέξοδο μετά το 2007, λόγω του Κυπριακού και της αντίθεσης πολλών κρατών μελών στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

Φωτογραφία αρχείου 1990: Οικογενειακή φωτογραφία από σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Lancaster House στο Λονδίνο. Πρώτη σειρά L-R Poul Schluter (Δανία), Brian Mulroney (Καναδάς), Wilfried Martens (Βέλγιο), Francois Mitterrand (Γαλλία), Manfred Worner (Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ), George Bush (Ηνωμένες Πολιτείες), Margaret Thatcher (Ηνωμένο Βασίλειο), Akbulut (Τουρκία) Felipe Gonzalez (Ισπανία). Πίσω σειρά L-R Helmut Kohl (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας), Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Ελλάδα), Steingrimur Hermannsson (Ισλανδία), Giulio Andreotti (Ιταλία), Jacques Santer (Λουξεμβούργο), Ruud Lubbers (Ολλανδία), Jan P. Syse (Νορβηγία) και Anibal Cavaco Silva (Πορτογαλία). 5 Ιουλίου 1990. (Photo by Kent Gavin/Mirrorpix via Getty Images)

πηγή: Der Spiegel,  Anadolu Agency

Related...Τουρκία: Η ακρίβεια «ροκανίζει» την νίκη Ερντογάν στις εκλογές της ΚυριακήςΤσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ μας είπαν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία κι εμείς είπαμε όχιCUPRA: Born… to be alive
Keywords
Τυχαία Θέματα