Τρεις μηχανισμοί για άμεση κατάπαυση του άγχους που προκαλούν οι ειδήσεις

Από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, στις εκλογές προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, πίσω στην πανδημία με τα μέτρα να διαδέχονται το ένα το άλλο με αποκορύφωμα το καθολικό lockdown, τα δελτία ειδήσεων στα μέσα ενημέρωσης κατακλύζουν τον εγκέφαλο μας ασταμάτητα, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία μας που φαντάζει περισσότερο με τραινάκι του τρόμου.

Σύμφωνα με την Δρ. Περπέτσουα Νίο, ψυχολόγο με έδρα το Λονδίνο, τρεις είναι οι μηχανισμοί

για άμεση κατάπαυση του άγχους από τις ειδήσεις, που πνίγουν την καθημερινότητα μας.

1. Κάνουμε στον εαυτό μας αυτές τις τρεις ερωτήσεις

«Όταν κάποιος νιώθει άγχος, συνήθως τον ρωτάω τρία πράγματα: Είναι το πρόβλημα ελεγχόμενο; Είναι αληθινό το πρόβλημα; Λύνεται το πρόβλημα;», λέει η Δρ. Περπέτσουα Νίο.

«Και προφανώς η ανησυχία που προκαλείται από το άκουσμα των ειδήσεων στα μέσα ενημέρωσης είναι πραγματική, ακόμα και αν υπάρχουν φορές που εμείς οι ίδιοι διογκώνουμε τα πράγματα καθώς έχουμε μια τάση προς την υπερβολή. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά όχι 100%. Οπότε πια είναι εκείνα τα σημεία που μπορούμε να ελέγξουμε; Εδώ λοιπόν χρειάζεται στρατηγική».

2. Αποφεύγουμε να ασκούμε κριτική στον εαυτό μας

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κατασκευασμένος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναγνωρίζει τις απειλές», υποστηρίζει η Δρ. Περπέτσουα Νίο.

«Αν ασκούμε κριτική στον εαυτό μας για το πόσο χαζοί είμαστε που ανησυχούμε από τα δελτία των ειδήσεων των μέσων ενημέρωσης, οφείλουμε να το κάνουμε δείχνοντας ανεκτικότητα και ευγένεια. Ζούμε δύσκολους καιρούς με την αβεβαιότητα να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό τους. Σε κανένα δεν αρέσει η αβεβαιότητα».

«Είναι βέβαιο λοιπόν, πως το κομμάτι του εγκεφάλου που αναγνωρίζει την απειλή βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να ασκούμε κριτική στον εαυτό μας. Αυτό που θα συνειδητοποιήσουμε όταν σταματήσουμε να ”μαστιγώνουμε” τον εαυτό μας είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τη ζωή επειδή απλά επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ανθρώπινος».

3. Ας αναλογιστούμε πόσο παρακολουθούμε τα δελτία ειδήσεων

«Στις περιπτώσεις που ένας ασθενής μου νιώθει άγχος, το πρώτο πράγμα που τον ρωτάω είναι σε τι βαθμό παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων, καθώς η δομή των δελτίων και ο τρόπος που διοχετεύονται, μας οδηγούν από την μία κακή είδηση στην άλλη. Είναι τρομακτικό», μας εξηγεί η Δρ. Περπέτσουα Νίο.

«Οι άνθρωποι που είναι ανήσυχοι τείνουν να παρακολουθούν πολλά πράγματα που επιδεινώνουν και επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους τους.Για παράδειγμα, οι πελάτες μου που φοβούνται το έγκλημα, τείνουν να παρακολουθούν πολλές αστυνομικές σειρές όπως αυτά που ασχολούνται με την επίλυση εγκλημάτων. Δεν λέω να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνουν αυτές οι εγκληματικές ενέργειες, διότι αυτή δεν είναι μία σοφή κίνηση. Αλλά μήπως τροφοδοτούμε άσκοπα τους φόβους μας;»

Πηγή: Redonline

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Το πρωινό που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος Απλές αλλά σημαντικές ασκήσεις αναπνοής που θα μειώσουν το άγχος Αγχος και κρίσεις πανικού. Πώς αντιμετωπίζονται
Keywords
Τυχαία Θέματα