Τρελαινόμαστε για γλυκά; Να τι μαρτυρά αυτό για τον χαρακτήρα μας

H προτίμηση για τις γλυκές τροφές, συνδέεται με ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά μας.

Μήπως είμαστε από αυτούς που τους αρέσουν οι γλυκιές λιχουδιές και στον κατάλογο των εστιατορίων, πηγαίνουμε σχεδόν κατευθείαν στη σελίδα με τα επιδόρπια; Ενώ αυτό δυσχεραίνει την τήρηση ενός υγιεινού πλάνου διατροφής, εντούτοις έχει και τα θετικά του. Διότι έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτή μας η προτίμηση για τις γλυκές τροφές, συνδέεται με ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά μας. Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες θέλουν όσους ελκόμαστε από τα γλυκά, να είμαστε στην πλειοψηφία μας ευγενικοί

και καλοί άνθρωποι.

Πώς εξηγείται ο συσχετισμός

Αυτοί οι συσχετισμοί εξηγούνται με βάση τη θεωρία της εννοιολογικής μεταφοράς. Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτήν την θεωρία, είναι ότι ορισμένοι πολιτισμοί συνήθιζαν να αντιστοιχίζουν αφηρημένες έννοιες, όπως η ευγένεια, με βιωμένες εμπειρίες, όπως η δοκιμή μιας γλυκιάς τροφής. Και αυτή η αντιστοιχία, χρησιμοποιούταν ως «γλωσσικό όπλο», που επέτρεπε σε εμάς τους ανθρώπους να κατανοούμε ή να αναπαριστούμε αφηρημένες έννοιες, με όρους που μας είναι πιο εύκολα αντιληπτοί, όπως η γεύση.

Δηλαδή σε όλους τους πολιτισμούς, επικρατεί η πεποίθηση ότι οι «γλυκατζήδες» είμαστε συνήθως ευγενικοί και καλοσυνάτοι;

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε μέσα στην εβδομάδα, είχε ως στόχο να εξετάσει εάν η συσχέτιση μεταξύ της αδυναμίας στις γλυκιές γεύσεις και της ευγένειας εμφανίζεται σε διάφορους πολιτισμούς. Και προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η μελέτη εξέτασε 373 Κινέζους, 474 Γερμανούς, 401 Μεξικανούς και 402 Αμερικανούς συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, με διατυπώσεις που αφορούσαν το κατά πόσο ταυτίζονταν με τις διατυπώσεις των ερευνητών. Οι ερωτηθέντες για κάθε διατύπωση επέλεγαν έναν αριθμό από την κλίμακα 1 έως 10, όπου 1 σήμαινε «δεν με εκφράζει καθόλου» και 10 «με περιγράφει απόλυτα». Οι δηλώσεις περιλάμβαναν προτάσεις του στυλ «συμπάσχω με τα συναισθήματα των άλλων», «αφιερώνω χρόνο στους ανθρώπους μου», «έχω ευαίσθητη ψυχή» και άλλες παρόμοιες.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν και ακόμη μια ομάδα ερωτήσεων, που εξέταζε το πόσο τους αρέσουν τροφές όπως οι καραμέλες, τα κέικ, η σοκολάτα, το μέλι, το παγωτό, το σιρόπι σφενδάμου και άλλα γλυκά σνακ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι πράγματι, οι ερωτηθέντες που δήλωσαν πως τους αρέσουν τα γλυκά τρόφιμα, υποστηρίζουν επίσης πως «συμπάσχουν σε υπερβολικό βαθμό με τα συναισθήματα των άλλων», «αφιερώνουν αρκετό χρόνο στους φίλους και την οικογένεια», «και έχουν πολύ καλή καρδιά».

Και εκτός αυτού, η μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι οι άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών όντως χρησιμοποιούν την εμπειρία που αισθάνθηκαν γευόμενοι κάτι γλυκό, προκειμένου να περιγράψουν μια καλοκάγαθη συμπεριφορά. 

(Mε πληροφορίες από Psychologytoday).

Related...Η καλύτερη ώρα για να φάμε επιδόρπιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μας εκπλήξειΕίναι πράγματι η μαύρη σοκολάτα καλύτερη για εμάς από τη λευκή;Μαύρη σοκολάτα: Διατροφικός θησαυρός ή τεράστιο ρίσκο; Εξαρτάται από την ηλικία μας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρελαινόμαστε,trelainomaste