Τσερνόμπιλ: Τι απέγιναν οι σοροί των θυμάτων του πυρηνικού δυστυχήματος
Ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλής είναι γενικά, η πυρηνική ενέργεια τυγχάνει πολύ μεγαλύτερης προσοχής για τις καταστροφές της παρά για τις επιτυχίες της.
Το 2011, ένας σεισμός στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας προκάλεσε ένα τσουνάμι που διέλυσε στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Φουκουσίμα - οι αντιδραστήρες του τελικά σταθεροποιήθηκαν, αλλά το εργοστάσιο είναι πλέον εκτός λειτουργίας.
Ευτυχώς, ούτε ένας άνθρωπος δεν πέθανε από ραδιενέργεια, ωστόσο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο
Το Τσερνόμπιλ αναφέρεται συχνά ως μια από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη, ανθρωπογενείς καταστροφή στην ιστορία. Βρίσκεται στη βόρεια Ουκρανία - τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης - κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Το πυρηνικό δυστύχημα οδήγησε σε μια σειρά από αναβαθμισμένες διαδικασίες ασφάλειας πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και βελτιώσεις σχεδιασμού.
Δύο άνθρωποι πέθαναν μετά την πρώτη έκρηξη του αντιδραστήρα. Το ραδιενεργό υλικό εξαπλώθηκε μέχρι τη Σουηδία και την Ιαπωνία, και από το 2005 υπήρχαν πάνω από 6.000 εκτεθειμένοι άνθρωποι που ανέπτυξαν καρκίνο του θυρεοειδούς από την έκθεση στην ακτινοβολία από την έκρηξη.
Σύμφωνα με το Unilad, 29 πυροσβέστες - αυτοί που ανταποκρίθηκαν στην αρχική έκρηξη και πυρκαγιά του αντιδραστήρα Νο. 4 - πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες από οξεία έκθεση στην ακτινοβολία.
Μαζί με τον μηχανικό Vladimir Shashenok, αυτοί οι πυροσβέστες έπρεπε να ταφούν σε μολύβδινα φέρετρα για να αποτρέψουν τα σώματά τους από το να μολύνουν το περιβάλλον. Ο μηχανικός Valery Khodemchuk, εν τω μεταξύ, σφραγίστηκε με τον αντιδραστήρα Νο. 4 και η σορός του δεν ανακτήθηκε ποτέ.
Τα δύο πρώτα θύματαΗ καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 στοίχισε τη ζωή του μηχανικού Valery Khodemchuk πριν από οποιονδήποτε άλλον. Ο Khodemchuk και ο συνάδελφός του Volodymyr Shashenok βρίσκονταν στο σημείο και εργάζονταν την ώρα της αρχικής έκρηξης και έκαναν κάποιες δοκιμές.
Ο Khodemchuk πήγε στο μηχανοστάσιο του αντιδραστήρα Νο. 4 για να ελέγξει τα αποτελέσματα των δοκιμών και τότε ήταν που ο αντιδραστήρας εξερράγει.
Τα λείψανα του Khodemchuk δεν βρέθηκαν ποτέ . Για λόγους ασφαλείας, Σοβιετικοί μηχανικοί κατασκεύασαν ένα τεράστιο κέλυφος από σκυρόδεμα και χάλυβα γύρω από τον αντιδραστήρα Νο. 4.
Ο Shashenok προσπάθησε να σώσει τον Khodemchuk, αλλά δεν τα κατάφερε.
Οι πρώτοι πυροσβέστες τον βρήκαν στο σημείο. «Δεν ήταν ο σύζυγός μου, ήταν μια πρησμένη φουσκάλα», είπε η σύζυγος του Shashenok, Lyudmila Shashenok, όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Από την πλευρά του, ο Shashenok συνέχισε να μουρμουρίζει: «Έκλεισα την τάση... έκανα τα πάντα». Πέθανε πέντε ώρες μετά.
Ο Shashenok θάφτηκε δύο ημέρες αργότερα σε ένα κανονικό νεκροταφείο κοντά στο Τσερνόμπιλ. Η Lyudmila δεν παρευρέθηκε γιατί η περιοχή είχε εκκενωθεί και κανείς δεν της είπε την ώρα της κηδείας.
Ένα χρόνο αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο Mitinskoye, όπου τοποθετήθηκε σε ένα μολύβδινο φέρετρο και καλύφθηκε με σκυρόδεμα για να προστατεύσει το περιβάλλον από το ακτινοβολημένο σώμα του.
Λίγο μετά το ατύχημα, έφτασαν επιτόπου πυροσβέστες οι οποίοι προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες. Δεν τους ενημέρωσαν για το πόσο επικίνδυνα ραδιενεργοί ήταν οι καπνοί και τα συντρίμμια.
Η φωτιά στην οροφή του σταθμού και στην περιοχή γύρω από τον αντιδραστήρα 4 έσβησε στις 5 πμ, όμως πολλοί πυροσβέστες δέχθηκαν υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.
Η φωτιά μέσα στον αντιδραστήρα 4 συνέχισε να καίει μέχρι που την έσβησαν ελικόπτερα τα οποία πέταξαν υλικά όπως άμμο, μόλυβδο, πηλό, βόριο μέσα στον φλεγόμενο αντιδραστήρα.
Η έκρηξη και η φωτιά πέταξαν στον αέρα όχι μόνο σωματίδια του πυρηνικού καυσίμου, αλλά και πολύ πιο επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία, όπως καίσιο-137, ιώδιο-131, στρόντιο-90 και άλλα ραδιοϊσότοπα.
Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο εκτέθηκαν σε θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας. Ο υπολοχαγός Volodymyr Pravyk και η ομάδα του από 13 πυροσβέστες ήταν μεταξύ εκείνων που εκτέθηκαν περισσότερο.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στον αντιδραστήρα Νο. 4 ήταν τόσο υψηλά που θα χρειάζονταν μόλις 48 δευτερόλεπτα έκθεσης για να σφραγιστεί η μοίρα κάποιου.
Ο Pravyk και μια ομάδα πέντε ατόμων - Vladimir Tishura, Nikolai Titenok, Vasily Ignatenko, Nikolai Vashchuck και Viktor Kibenok - ανέβηκαν στην ταράτσα για να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα. Από εκεί, άντεξαν μια ώρα πριν οι μύες τους αρχίσουν να «σαπίζουν».
Αυτοί οι άνδρες ήταν μόνο 6 από τους 29 πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς.
Ο Guardian ανέφερε ότι τα καστανά μάτια του Pravyk έγιναν μπλε από τόσο έντονη έκθεση στην ακτινοβολία, ενώ η αυτοψία του συναδέλφου του πυροσβέστη Nikolai Titenok έδειξε ότι είχε εμφανίσει φουσκάλες στην καρδιά του.
Ακόμη και ο εξοπλισμός τους είχε τόση ραδιενέργεια που πετάχτηκε στο υπόγειο του νοσοκομείου Pripyat και δεν μπορεί κανείς να τον προσεγγίσει χωρίς να φορά στολή hazmat.
Όπως ο μηχανικός Vladimir Shashenok, αυτοί οι πυροσβέστες έπρεπε να ταφούν σε μολύβδινα φέρετρα για να διατηρηθεί το περιβάλλον ασφαλές. Ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο Mitinskoye μαζί με τον Shashenok.
Γιατί, ο μηχανικός Vladimir Shashenok και οι πρώτοι πυροσβέστες του Τσερνόμπιλ θάφτηκαν σε μολύβδινα φέρετρα και σφραγίστηκαν σε σκυρόδεμα; Ο μόλυβδος είναι το καλύτερο υλικό που χρησιμοποιείται για την παρεμπόδιση της ακτινοβολίας, και το σκυρόδεμα - ειδικά το πυκνό σκυρόδεμα - είναι επίσης εξαιρετικό στην παρεμπόδιση της ακτινοβολίας.
Παρά τις προσπάθειες εκκένωσης το 1986, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Όσοι εκτέθηκαν σε νεαρή ηλικία εμφάνισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν όχι μόνο καρκίνο του θυρεοειδούς, αλλά και λευχαιμία, αιματολογικές παθήσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και καταρράκτη. Αυτό συνέβη και με τα άτομα που συμμετείχαν στις προσπάθειες καθαρισμού του Τσερνομπίλ.
Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος 237 άνθρωποι υπέφεραν από οξείας μορφής μόλυνση από ραδιενέργεια, από τους οποίους 31 πέθαναν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Οι περισσότεροι ήταν πυροσβέστες και διασώστες, οι οποίοι δεν ήταν πλήρως ενήμεροι για τους κινδύνους που διέτρεχαν. 135.000 άνθρωποι εκκένωσαν την περιοχή, 50.000 από αυτούς κάτοικοι του Pripyat.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην περιοχή είναι δύσκολο να καθοριστεί επακριβώς λόγω της μυστικοπάθειας του τότε καθεστώτος, η οποία οδήγησε σε ελλιπή καταγραφή των σχετικών στατιστικών στοιχείων.
Πηγή: Grunge
Related...Απρόσμενη εξέλιξη: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι του Τσερνόμπιλ έγιναν άτρωτοι στον καρκίνοΓιατί υπάρχει ζωή σήμερα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι αλλά όχι στο ΤσερνόμπιλΤο πρώτο αλκοολούχο ποτό του Τσερνόμπιλ «ήταν» γεγονός- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Ο καθηγητής Ζερεφός προειδοποιεί - «Έρχονται ακραία φαινόμενα»
- Θερμό επεισόδιο ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Σκάλα Λακωνίας και δύο αλλοδαπών θαμώνων εξαιτίας ενός… αστακού
- Λύγισε ο Γιώργος Κατσαρός: Μας χώρισε μόνο ο θάνατος γιατί έφυγε τόσο νέος, μου στοίχισε πάρα πολύ
- Απόφαση-σταθμός: Ποιοι δεν θα μπορούν να οδηγήσουν νύχτα
- Όταν μελαγχολείτε να λέτε τα δυο αυτά τροπάρια της Παναγίας μας…
- «Χτύπησαν με θερμοβαρική βόμβα 1,5 τόνου οι Ρώσοι»
- Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: «Προσοχή και εγρήγορση» - «Όχι» των ειδικών στα strep test στο σπίτι
- Η Σερβία αποθεώνει τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του στο θέμα του Κοσόβου
- Άνοια: Δυο αγαπημένα φαγητά που είναι επικίνδυνα για τον εγκέφαλο
- Ο Τραμπ δημοσίευσε βίντεο με τον Μπάιντεν δεμένο χειροπόδαρα – Καταδίκη από τους Δημοκρατικούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Οι Περιφερειακές-Δημοτικές-Κοινοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2024 στην Τουρκία
- Κύντατος δημοκρατία και αθέμιστος εμπιστοσύνη
- Τσερνόμπιλ: Τι απέγιναν οι σοροί των θυμάτων του πυρηνικού δυστυχήματος
- Παράκτια διάβρωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
- Αχώριστοι φίλοι στα εγκόσμια κι αχώριστοι πλέον στον Τύμβο
- Πού ζουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο
- Το μυστικό της Σιγκαπούρης: Πώς «έχτισε» μια κοινωνία ανθρώπων που ζουν ως τα 100
- Τουρκία: Οι τοπικές εκλογές και οι δύο δήμαρχοι που θέλουν να (ξανα)νικήσουν τον Ερντογάν
- Η Ρέξαμ «ματώνει» τον Ράιν Ρέινολντς: Η ομάδα χρωστάει στους ιδιοκτήτες 11 εκατ. δολάρια
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τσερνόμπιλ: Τι απέγιναν οι σοροί των θυμάτων του πυρηνικού δυστυχήματος
- Η Ρέξαμ «ματώνει» τον Ράιν Ρέινολντς: Η ομάδα χρωστάει στους ιδιοκτήτες 11 εκατ. δολάρια
- Το μυστικό της Σιγκαπούρης: Πώς «έχτισε» μια κοινωνία ανθρώπων που ζουν ως τα 100
- Πού ζουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο
- Τουρκία: Οι τοπικές εκλογές και οι δύο δήμαρχοι που θέλουν να (ξανα)νικήσουν τον Ερντογάν
- Οι Περιφερειακές-Δημοτικές-Κοινοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2024 στην Τουρκία
- Κύντατος δημοκρατία και αθέμιστος εμπιστοσύνη
- Αχώριστοι φίλοι στα εγκόσμια κι αχώριστοι πλέον στον Τύμβο
- Παράκτια διάβρωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
- Ηράκλειο: Εκαναν βόλτα και βρήκαν σε χωράφι έναν πύθωνα 5 μέτρων (Φωτο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα Φιλαδέλφεια: Όχημα καρφώθηκε σε κολώνα και τυλίχθηκε στις φλόγες
- Νέα Φιλαδέλφεια: ΙΧ καρφώθηκε σε κολώνα και πήρε φωτιά
- Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία - Η αυτοδιοικητική μάχη στην Κωνσταντινούπολη
- Πέθανε στα 27 ο αστέρας του «Gen V», Chance Perdomo – Το μοιραίο τροχαίο με τη μηχανή
- Ο Ολυμπιακός μεγαλώνει τον μύθο του: Έφτασε τους 307 τίτλους στα ομαδικά αθλήματα
- Άγιος Θεράπων: 33χρονος πίσω από τη φωτιά - Ήθελε να κάψει άγρια χόρτα
- Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Ποιες οι επιπτώσεις
- Εκλογές στην Τουρκία: Μονομαχία Ερντογάν – Ιμάμογλου για την Κωνσταντινούπολη
- Αναβιώνουν τα μπλόκα στο Κιλελέρ: Κινητοποίηση αγροτών στον τόπο του αγώνα
- Live: «Παγίδα θανάτου» – Νέα ισραηλινή επίθεση σε αιτούντες βοήθεια στον κόμβο του Κουβέιτ στη Γάζα