Τζανακόπουλος: «Αναμένουμε από Γερμανία να κάνει πίσω στην παράλογη απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια»

ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν πίσω, ώρα να κάνει πίσω και η Γερμανία για το ελληνικό χρέος, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, είναι το μήνυμα της Αθήνας μία ημέρα μετά την αρχική συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση
της δεύτερης αξιολόγησης.

«ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν βήματα για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού. Να κάνει πίσω το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από την παράλογη απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια». Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση – μάλιστα ο Δ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει όχι στην συνεδρίαση της ΕΚΤ της 9ης Μαρτίου, αλλά στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί 15 μέρες αργότερα, επομένων εντός του Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την ΝΔ «να συμβάλει για να κλείσει η αξιολόγηση» και την επέκρινε πως «συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης που θα είναι και αποτυχία της χώρας». Εκτίμησε δε πως όσο το καταστροφολογικό σενάριο θα διαψεύδεται θα οξύνεται το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητά αυξημένη πλειοψηφία. «Δεν ζητάμε ούτε 180, ούτε 200, ούτε το σύνολο του Κοινοβουλίου. Λέμε το αυτονόητο: εφόσον έχουμε μία συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για το ξεπέρασμα της λιτότητας, καλούμε όλους να στηρίξουν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «είπα το αυτονόητο. Η εκτίμηση, και η δική μας και γενικότερα, είναι ότι πρόκειται μία θετική συμφωνία και καλούμε τα κόμματα».

Όσον αφορά το πότε θα έρθουν στη Βουλή τα νομοσχέδια για ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε ότι η Αθήνα θέλει να κλείσει γρήγορα. Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν υπάρχει νομοθέτηση υπό αίρεση. Υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα που θα ισχύουν άνευ αιρέσεως από την 1-1-2019» και ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Για την μείωση των θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι είναι «εποχικό σύμπτωμα» και αυτό θα αποδειχθεί και στα στοιχεία του Φεβρουαρίου που θα δώσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα τον Ευκλ. Τσακαλώτο, επειδή χθες δεν έκανε δήλωση. «Το θέμα που υπάρχει για τον Ευκλ. Τσακαλώτο είναι ότι πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα για την μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι το μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στην διαπραγματευτική ομάδα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα