Βαντίμ Μποϊτσένκο: Ο Δήμαρχος της Μαριούπολης που από ένα καταφύγιο οργανώνει την απομάκρυνση αμάχων

Πριν μερικές εβδομάδες ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο εργαζόταν πάνω στα σχέδιά του να εκσυγχρονίσει αυτή την ουκρανική πόλη που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, συμμετέχοντας σε συναντήσεις για να συζητήσει για τις νέες επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα, την παιδεία και τη φαρμακοβιομηχανία.

Χθες, Σάββατο μιλούσε από ένα υπόγειο μέσω μιας κακής τηλεφωνικής σύνδεσης με όποιον ήταν διατεθειμένος να ακούσει για την πολιορκία της πόλης από τον ρωσικό στρατό.

Φορούσε ένα μπλουζάκι και είχε μαύρους κύκλους κάτω από τα

μάτια του. Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί, δήλωσε.

«Μας καταστρέφουν», κατήγγειλε στο Reuters στη διάρκεια βιντεοκλήσης, με τον ήχο των εκρήξεων να ακούγεται στο βάθος.

Ο Μποϊτσένκο επεσήμανε ότι βασική του προτεραιότητα τώρα είναι να βοηθήσει πολλούς από τους 400.000 ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από την πόλη.

Οι περισσότεροι κοιμούνται σε καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς, που μαίνονται εδώ και έξι ημέρες. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περικυκλώσει την πόλη, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Εργάζονται μεθοδικά για να αποκλείσουν την πόλη», τόνισε ο 44χρονος δήμαρχος από το υπόγειο το οποίο έχει μετατρέψει σε γραφείο του.

«Δεν μας δίνουν καν την ευκαιρία να μετρήσουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς, διότι δεν σταματά ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε.

Όπως πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης, ο Μποϊτσένκο δεν έχει επαφή με τους συγγενείς του που βρίσκονται στην πόλη καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα για να φορτίσουν τα κινητά τους.

Ο γιος του υπηρετεί κάπου στη γραμμή του μετώπου, όμως η μητέρα του και οι γιαγιάδες του, όπως και η οικογένεια του αδελφού του βρίσκονται στα καταφύγια της Μαριούπολης.

«Δεν μπορώ καν να πάω εκεί να δω αν είναι ζωντανοί, γιατί δεν σταματά ο βομβαρδισμός», εξήγησε.

Πολλοί άμαχοι στη Μαριούπολη επιθυμούν απεγνωσμένα να φύγουν. Όμως η χθεσινή εκκένωση της πόλης αναβλήθηκε καθώς δεν τηρήθηκε η εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει Μόσχα και Κίεβο, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

Ο Μποϊτσένκο επεσήμανε ότι η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη όσοι το επιθυμούν ήταν η πρώτη αχτίδα ελπίδας μετά τη ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τα μισά από τα λεωφορεία που είχε οργανώσει η ομάδα του για την απομάκρυνση των αμάχων.

«Μας είπαν ψέματα κι επιπλέον την ώρα που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να πάνε σε αυτούς τους διαδρόμους, ξεκίνησε και πάλι ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε ο Μποϊτσένκο, περιγράφοντας τον φόβο και την οργή των κατοίκων της Μαριούπολης που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα καταφύγια.

Σήμερα οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι έχει προγραμματιστεί νέα εκκένωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00, ενώ η νέα κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί εκπνέει στις 21:00.

Εξάλλου τόσο ο Μποϊτσένκο όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται η Μαριούπολη έχουν ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταλάβει την πόλη.

Η κατάληψη της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς συνδέει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με τις περιοχές που ελέγχουν οι Ουκρανοί, φιλορώσοι αντάρτες στα ανατολικά.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΓΧΣ για Μαριούπολη: Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν ακόμη και πόσιμο νερόΟδησσός, Μαριούπολη: Η διαδρομή του Ελληνισμού της Ουκρανίας μέσα στον χρόνοΜαρτυρία από την Μαριούπολη: Η απόδραση από την πόλη είναι μια αποστολή αυτοκτονίαςΈξι ερωταπαντήσεις για τον πόλεμο στην ΟυκρανίαΣυρρίκνωση του πληθυσμού γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία στην ΕλλάδαΔεκαπέντε συνήθειες που μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε για να μειώσουμε το στρες
Keywords
Τυχαία Θέματα