Βασιλικοί τάφοι της Εποχής του Χαλκού γεμάτοι θησαυρούς βρέθηκαν στην Κύπρο

.

Αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στην Κύπρο ανακάλυψε πρόσφατα αρχαίουςτάφους έξω από τη μητρόπολη- εμπορικό σταθμό της Εποχής του Χαλκού στο Χαλά Σουλτάν Τεκέ της Κύπρου: Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι μεταξύ των πλουσιότερων που έχουν βρεθεί ποτέ στη Μεσόγειο, με τα ευρήματα να υποδεικνύουν πως αυτοί που θάφτηκαν εκεί κυβερνούσαν την πόλη, η οποία αποτελούσε σημαντικό κέντρο

του εμπορίου χαλκού κατά το 1500-1300 πΧ.

«Λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο πλούσια ήταν τα αντικείμενα στους τάφους, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ήταν βασιλικοί τάφοι, αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για το είδος της διακυβέρνησης στην πόλη εκείνη την εποχή. Αναμφίβολα αυτοί που θάφτηκαν εδώ ήταν στην κυβέρνηση της πόλης» είπε ο Πίτερ Φίσερ, καθηγητής Αρχαιολογίας και επικεφαλής της αποστολής.

.

Οι τάφοι βρίσκονται έξω από την 50 εκταρίων πόλη της Εποχής του Χαλκού και αποτελούνται από υπόγειες αίθουσες προσβάσιμες μέσω ενός στενού περάσματος από την επιφάνεια. Οι θάλαμοι είναι διαφόρων μεγεθών, μέχρι και 4 x 5 μέτρων.

Η σουηδική αποστολή Σέντερμπεργκ, που κάνει ανασκαφές στο Χαλά Σουλτάν Τεκέ κοντά στη Λάρνακα από το 2010, είχε βρει και στο παρελθόν ταφικούς θαλάμους με πολύτιμα αντικείμενα. Αυτό που κάνει τους νέους να ξεχωρίζουν είναι η ποσότητα και η ποιότητα των αντικειμένων.

«Βρήκαμε πάνω από 500 πλήρη αντικείμενα κατανεμημένα μεταξύ δύο τάφων. Πολλά από τα αντικείμενα αποτελούνται από πολύτιμα μέταλλα, πετράδια, ελεφαντόδοντο και κεραμικά υψηλής ποιότητας» ανέφερε ο καθηγητής.

Probable royal tombs found in Larnaka this spring by the Swedish Söderberg Expedition of @goteborgsuni. So impressed by the work of this dedicated team under the leadership of Professor Peter Fischer!https://t.co/zyeniptoG7

Ambassador of Sweden to Cyprus (@SweAmbassadorCY) July 12, 2023

Περίπου τα μισά από τα αντικείμενα είχαν εισαχθεί από γειτονικούς πολιτισμούς: Χρυσός και ελεφαντόδοντο από την Αίγυπτο, πολύτιμοι λίθοι από το Αφγανιστάν, την Ινδία και το Σινά. Επίσης βρέθηκαν και αντικείμενα από κεχριμπάρι, από την περιοχή της Βαλτικής. Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν με μαγνητόμετρα.

Όσον αφορά στους ενοίκους τους, μεταξύ των καλοδιατηρημένων σκελετών περιλαμβάνεται ένας σκελετός γυναίκας που περιτριγυρίζεται από δεκάδες κεραμικά σκεύη, κοσμήματα και έναν στρογγυλό χάλκινο καθρέφτη. Δίπλα της ήταν ένα παιδί ενός έτους με ένα παιχνίδι από κεραμικό. Αρκετοί από τους σκελετούς, ανδρικοί και γυναικείοι, είχαν διαδήματα, και κάποιοι περιδέραια, ενδεχομένως από την Αίγυπτο. Στα διαδήματα υπήρχαν απεικονίσεις ταύρων, γαζελλών, λιονταριών και λουλουδιών. Επίσης βρέθηκαν χάλκινα όπλα.

Ο πλούτος των ενοίκων των τάφων θεωρείται ότι προερχόταν από το εμόριο του χαλκού: Ορυχεία στο Τρόοδος έβγαζαν χαλκό, ο οποίος περνούσε από επεξεργασία στην πόλη και μετά εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Coco Mat: Λουκέτο στο ξενοδοχείο της αλυσίδας που έκρυβε τη θέα στην ΑκρόποληΤι (ΔΕΝ) πρέπει να κάνουμε όταν γυμναζόμαστε στους 35+ βαθμούς ΚελσίουΧανιά: Εγκεφαλικά νεκρός ο 13χρονος που παραλίγο να πνιγεί στη Γεωργιούπολη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασιλικοί, Εποχής, Χαλκού, Κύπρο,vasilikoi, epochis, chalkou, kypro