Βερναρδάκης: «Η συμπίεση των μισθών και οι εύκολες απολύσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν»

Την δυσλειτουργία της συμπίεσης των μισθών και των εύκολων απολύσεων επεσήμανε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά την διάρκεια του πρώτου workshop της πολυθεματικής εκδήλωσης HuffPost Greece #1 που διοργάνωσε η Huffpost Greece την Πέμπτη στο The Hub Events.

«Η συμπίεση των μισθών και οι εύκολες απολύσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν», είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην δημιουργία ενός συστήματος
αξιολόγησης που δεν θα είναι τιμωρητικό και θα ευνοεί την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για το πως μπορεί να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση και να αποτελέσει παράδειγμα για τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της προώθησης νέων δεξιοτήτων.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στην παγκόσμια κατάταξη του ΟΟΣΑ για τις πιο έξυπνες χώρες του κόσμου, στην οποία η χώρα μας καταλαμβάνει την έκτη θέση. Όπως ο ίδιος εξήγησε, η νέα γενιά έχει ιδιαίτερα υψηλά προσόντα.

«Έρχεται μια νέα γενιά, η οποία έχει γεννηθεί με μια έξυπνη συσκευή στο χέρι. Μια γενιά ιδιαίτερα υψηλών προσόντων που στο παρελθόν δεν θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται και στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.

«Όλα αυτά δεν θα γίνονταν εάν δεν είχαμε καλά δημόσια Πανεπιστήμια».

«Θα κόψω τον λαιμό μου να λύσω τα προβλήματα στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά δεν μπορώ να τα απαξιώνω», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση.

Απαντώντας σε σχόλιο που έκανε κάποιος από το κοινό σχετικά με τις καταλήψεις, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι «και οι καταλήψεις είναι στο πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στην φυγή των νέων και στο πως αυτή μπορεί να αποφευχθεί μέσω ενός καλύτερου σχεδιασμού του δημοσίου, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι τα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου οφείλονται στην έλλειψη ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού και στην διαφοροποίηση των κοινοτήτων.

«Πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους που στελεχώνουν τις δημόσιες δομές», τόνισε.

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε την ανάγκη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δημόσιο.

«Θέλουμε ένα δημόσιο με ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες στην ρύθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», είπε, ενώ αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά συστήματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Αυτό το πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία με τις εκλογές της», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με μηδέν αποτελέσματα.

«Ανθρώπινο δυναμικό πολύ εξελιγμένο και ένα σύστημα διοίκησης απαρχαιωμένο», πρόσθεσε.

Ο κ. Βερναρδάκης κάλεσε επίσης τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) να προτείνουν εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις οποίες το δημόσιο θα πιστοποιήσει, θα αγοράσει και θα προωθήσει.

«Στόχος μας ο δημόσιος τομέας να αναπτύξει μια υγιή σχέση με τον ιδιωτικό», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι γνωρίζει τον ιδιωτικό τομέα «από την καλή και την ανάποδη», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς ίδρυσε εταιρεία το 1993 στον τομέα της έρευνας αγοράς, την οποία είχε μέχρι και το 2014.

Ο κ. Βερναρδάκης κατέληξε επισημαίνοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξάγει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες

«Η χώρα έχει ανάγκη και την δυνατότητα να εξάγει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, φτιάχνοντας δομές, κρατώντας τους ανθρώπους και όχι εξάγοντάς τους».

Το πρώτο workshop της εκδήλωσης HuffPost Greece #1 είχε θέμα την πολιτική. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Παύλος Τσίμας και ομιλητές ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής Β΄Αθηνών - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Το Ποτάμι και η Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής, Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα