Βηρυτός: Εναν χρόνο μετά την έκρηξη οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές

Στις 4 Αυγούστου του περασμένου έτους, μια φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έπληξε την χώρα του Λιβάνου, όταν εξερράγη ξαφνικά μια αποθήκη με αποθέματα νιτρικού αμμωνίου.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7.500 τραυματίστηκαν από την έκρηξη, η οποία ήταν τόσο ισχυρή, που διέλυσε ακόμη και παράθυρα κτιρίων σε απόσταση πέντε μιλιών μακριά.

Η έκρηξη

ακούστηκε μέχρι την Κύπρο, η οποία βρίσκεται πάνω από 150 μίλια μακριά από το σημείο της έκρηξης.

Το δυστύχημα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης προς την λιβανέζικη κυβέρνηση, καθώς οι 2.750 τόνοι εκρηκτικού φορτίου ήταν αποθηκευμένοι χωρίς κατάλληλα μέτρα ασφαλείας επί έξι χρόνια.

Η ακριβής αιτία της έκρηξης παραμένει υπό διερεύνηση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του λιβανέζικου κοινού έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων ξέσπασε κατά της διαφθοράς της διοίκησης, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε την παραίτησή του λίγες ημέρες αργότερα.

Ένα χρόνο μετά, η πόλη εξακολουθεί να υποφέρει μετά την καταστροφή και οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι έξαλλοι.

Τα έργα για την αποκατάσταση της πόλης έχουν βελτιώσει την εμφάνιση της, αλλά τα συντρίμμια εξακολουθούν να βρίσκονται σε ορισμένα σημεία της Βηρυτού.

Οι πολιτικοί ηγέτες αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την έκρηξη και δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας που τους προστατεύει από τη δίωξη.

Μια καταδικαστική έκθεση της Human Rights Watch εμπλέκει ανώτερους Λιβανέζους αξιωματούχους στα ευρήματά της, κατηγορώντας τους ότι δεν έλαβαν μέτρα νωρίτερα για να μειώσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν τα αποθέματα εκρηκτικών.

Αναφέρει: «Οι ενέργειες και οι παραλείψεις των λιβανικών αρχών δημιούργησαν έναν παράλογο κίνδυνο για τους ανθρώπους της Βηρυτού.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αδυναμία ενός κράτους να ενεργήσει για να αποτρέψει προβλέψιμους κινδύνους για τη ζωή αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.»

Η έκθεση χαιρετίστηκε ευρέως από πολλούς εξαγριωμένους Λιβανέζους.

Παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης της πόλης, ένας κάτοικος ισχυρίστηκε ότι τα συντρίμμια «πρέπει να μείνουν εδώ για πάντα ως απόδειξη του τι συνέβη».

Μιλώντας στην The Guardian, η κάτοικος Ντάνα Σάλα ρώτησε: «Πού αλλού στον κόσμο ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να παραμείνει χωρίς έρευνα;»

Οι συγγενείς των θυμάτων πρόκειται να βγουν στους δρόμους την επέτειο της καταστροφής για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη λογοδοσίας μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων.

Η Τρέισι Αουόρντ Νάγκερ, η οποία έχασε την τρίχρονη κόρη της από την έκρηξη, ζητά επίσης διεθνή έρευνα.

Λέει στο Sky News: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε καν μια ένδειξη αυτής. Είμαστε έξαλλοι. Αισθανόμαστε απογοητευμένοι και η οργή αυξάνεται».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «εγκληματίες στην εξουσία» στον Λίβανο, μια χώρα που αντιμετωπίζει επίσης οικονομική κατάρρευση.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης ξεκίνησαν στα τέλη του 2019 και πήραν μια νέα, ανεξέλεγκτη τροπή μετά την έκρηξη.

Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα κυβέρνηση που μπορεί να αντικαταστήσει την προηγούμενη, ενώ το έθνος παλεύει με τα αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας, τις διακοπές ρεύματος παράλληλα με τις ελλείψεις καυσίμων και φαρμάκων.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΒρετανίδα συνδημιουργός του εμβολίου AstraZeneca γίνεται κούκλα BarbieΕΕ: Από πότε οι Βρετανοί θα πληρώνουν 7 ευρώ για να ταξιδέψουν σε χώρες εντός ΣένγκενΟ Ουκρανός πρόεδρος δίνει εντολή για ειδικά μέτρα προστασίας των Λευκορώσων αντικαθεστωτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα