Βρίσκεται η Βόρεια Κορέα πίσω από την παγκόσμια και μαζική κυβερνοεπίθεση; Τα σενάρια των αναλυτών

Ποιος κρύβεται πίσω από την παγκόσμια και μαζική κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Μια θεωρία υποστηρίζει πως θύτης είναι η Βόρεια Κορέα.

Μελετώντας τον ιό WannaCry, που από την Παρασκευή έχει μολύνει περίπου 300.000 υπολογιστές ανά τον κόσμο, ειδικοί εντόπισαν στοιχεία κώδικα και άλλα εργαλεία που θυμίζουν το έργο της ομάδας χάκερ Lazarus, η οποία πιστεύεται ότι στηρίζεται από την Πιονγκγιάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα Lazarus εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνη για την κυβερνο-επίθεση εναντίον της κινηματογραφικής μονάδας της Sony
το 2014, με αφορμή μία κωμωδία, «The Interview», που παρουσίαζε δήθεν σχέδιο της CIA να δολοφονήσει τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ-ουν. Μάλιστα πιστεύεται ότι η Ομάδα Lazarus πραγματοποίησε την επιχείρηση από την Κίνα για λογαριασμό του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Ωστόσο, τότε η Βόρεια Κορέα ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Ίχνη της Lazarus έχουν επίσης εντοπιστεί στα χτυπήματα κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές πέρυσι και εναντίον πολωνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες.

Όπως και να έχει τα στοιχεία για την πρόσφατη επίθεση εξετάζονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας, στον κόσμο.

Όμως καμία δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ με δηλώσεις στους «New York Times» ανέφεραν ότι έχουν καταλήξει σε παρόμοιες ιδέες όσον αφορά την πιθανή εμπλοκή της Βορείου Κορέας.

Ο WannaCry είναι μια μορφή ransomware, δηλαδή ένα κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί αρχεία στον υπολογιστή του θύματος και στη συνέχεια απαιτεί την καταβολή λύτρων ώστε να αποδεσμεύσει τις «κλειδωμένες» πληροφορίες.

Βέβαια υπάρχουν και αναλυτές που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Πιονγκ Γιανγκ εμπλέκεται στις επιθέσεις δεδομένου ότι η η Κίνα επλήγη βαριά από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση. Μάλιστα το μήνυμα για τα λύτρα είχε γραφτεί στα κινέζικα. Είναι λοιπόν απίθανο η απομονωμένη Βόρεια Κορέα να «χτύπησε» την πιο στενή της σύμμαχο χώρα. Επίσης και η Ρωσία επλήγη σε σημαντικό βαθμό.

Ακόμη οι προερχόμενες από τη Βόρεια Κορέα κυβερνοεπιθέσεις έχουν πιο συγκεκριμένο στόχο και αυτός είναι συνήθως πολιτικός.

Όπως και να έχει η επίθεση μπορεί να ήταν επιτυχής στο τεχνικό σκέλος, όμως το κέρδος ήταν ελάχιστο αφού τα λύτρα που ζήτησαν μόνο ένα πολύ μικρό ποσό κατάφεραν και συγκέντρωσαν.

Συγκεκριμένα κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόνο 60.000 δολάρια σε bitcoin. Πρόκειται για μικρό ποσό, αποτυχία δηλαδή εάν αναλογιστεί κανείς ότι επλήγησαν περίπου 300.000 υπολογιστές.

Βάσει όλων αυτών δεν αποκλείεται η Ομάδα Lazarus να έδρασε αυτόνομα και χωρίς να υπάρχει εντολοδότης.

Διαβάστε επίσης

Ποιος είναι ο 22χρονος που «έσωσε» τον κόσμο από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα