Διαγενεακή οικογενειακή θεραπεία
Γράφει ο Δερές Σπυρίδων, Ψυχολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr
O Murray Bowen (1913-1990) είναι ο βασικός θεμελιωτής του Διαγενεακού Μοντέλου Οικογενειακής Θεραπείας το οποίο συλλαμβάνει την οικογένεια ως μια συναισθηματική μονάδα, ως ένα πλέγμα αλληλοσυνδεόμενων σχέσεων που γίνεται κατανοητό όταν αναλύεται μέσα σε ένα πολυγενεαλογικό ή ιστορικό πλαίσιο. Επομένως η φιλοσοφία του συγκεκριμένου μοντέλου στηρίζεται στην υπόθεση « πως για να κατανοηθεί το πρόβλημα ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια πρέπει να
Σύμφωνα με το θεωρητικό υπόβαθρο της διαγενεακής οικογενειακής θεραπείας οι συνιστώσες που διαμορφώνουν την λειτουργία της οικογένειας είναι:
Διαφοροποίηση του εαυτούΗ έννοια της διαφοροποίησης ορίζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο σχετίζεται με την τάση του ατόμου για συναισθηματική εγγύτητα και συγχρόνως για αυτονομία και «ορισμό ευατού». Με αυτή την διαδικασία το κάθε άτομο είναι αυτόνομο και ταυτόχρονα διατηρεί συνασθηματική επαφή με την οικογένειά του. Το δεύτερο επίπεδο αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να διακρίνει την συναισθηματική από την νοητική λειτουργία. Η συναισθηματική λειτουργία σχετίζεται με αυτόματες και ενστικτώδεις αντιδράσεις ενώ η νοητική λειτουργία αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να ελέγχει τις αντιδράσεις του και να μην παρασύρεται από το συναίσθημά του. O Bowen δημιούργησε μια κλίμακα για να αξιολογήσει τον βαθμό διαφοροποίησης. Στον χαμηλό βαθμό διαφοροποίησης τα άτομα έχουν συνήθως τα ακόλουθα χαρακτηριστικά
Δυσκολεύονται να διαχωρήσουν το συναίσθημα από τα γεγονότα και είναι ολοκληρωτικά προσκολλημένα σε διαπροσωπικές σχέσεις.Δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν το συναισθηματικό σύστημα από το νοητικό σύστημα.Λειτουργούν με βάση το πώς νοιώθουν και όχι το πώς σκέπτονται.Στον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης τα άτομα έχουν συνήθως τα ακόλουθα χαρακτηριστικά
Είναι προσανατολισμένα σε συγκεριμένους στόχους και κατευθύνονται από τον ευατό τους.Παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ομαλής προσαρμογής σε νέες καταστάσεις.Έχουν αυτονομία αλλά συγχρόνως εμπλέκονται σε έντονες συναισθηματικές σχέσεις.ΤριγωνοποίησηΕκτός από το ενδιαφέρον για τον βαθμό διαφοροποίησης του ευατού το θεωρητικό μοντέλο του Βowen επικεντρώνεται στην συναισθηματική ένταση «μέσα» στο άτομο ή «μέσα» στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου αυτού. Όταν δύο άτομα έρχονται σε σύγκρουση ή αντιμετωπίζουν μια «δύσκολη κατάσταση» εμπλέκουν ένα τρίτο μέλος ή μια κατάσταση ( πχ. ένα παιδί, μια εξωσυζυγική σχέση,το αλκοόλ, ) προκειμένου να μειωθεί το «επίπεδο» έντασης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται « τριγωνοποίηση». Τα υπάρχοντα τρίγωνα στην οικογένεια είναι ανενεργά όταν απουσιάζει η ένταση. Σε περιπτώσεις εντάσεων και στρες όμως ενεργοποιούνται τριγωνικές σχέσεις. Για παράδειγμα όταν η γονεική σχέση παρουσιάζει πρόβλημα οι γονείς μπορεί να «τριγωνοποιήσουν» ένα παιδί το οποίο ενδέχεται να αναπτύξει κάποια μορφή ψυχοπαθολογίας.
Διαγενεακή μεταβίβαση σχημάτωνΜε την έννοια αυτή ο Murray Bowen αναφέρεται στην διαδικασία με την οποία οι γονείς μεταβιβάζουν στις επόμενες γενεές τα δικά τους ανεπαρκή σχήματα συναισθηματικής διαχείρισης και συμπεριφοράς.
Διαδικασία προβολής οικογένειαςΟι γονείς με χαμηλό βαθμό διαφοροποίησης αντιμετωπίζουν την ένταση είτε με συζυγική σύγκρουση είτε με την μεταφορά της έντασης στο υποσύστημα των παιδιών οπότε εμφανίζεται το λεγόμενο «σύμπτωμα» στο παιδί ή στα παιδιά. Με λίγα λόγια η σύγκρουση «προβάλλεται» στο παιδί και το σύμπτωμα γίνεται ο φορέας της δυσλειτουργίας.
Συναισθηματική αποκοπήΌταν τα μέλη μιας οικογένειας βρίσκονται σε αδιαφοροποίητη κατάσταση δηλαδή σε κατάσταση «διάχυσης» τότε ένα ή περισσότερα από αυτά μπορεί να αποκοπούν συναισθηματικά από την οικογένεια. Συναισθηματική αποκοπή μπορεί να εκδηλωθεί είτε το άτομο παραμείνει στην οικογένεια είτε απομακρυνθεί από αυτήν. Στην πρώτη περίπτωση παραμένει κοντά στην οικογένεια αλλά χαρακτηρίζεται από απομόνωση και άρνηση του ευατού του( ψευδοεαυτό). Στην δεύτερη περίπτωση διακόπτει την επικοινωνία με την οικογένεια και απομακρύνεται δείχνοντας αδιαφορία.
Σειρά γέννησης – Αδελφική θέσηΜε βάση το μοντέλο του Bowen η θέση που έχουν τα παιδιά στην οικογένεια καθορίζει και τους ρόλους που θα αναλάβουν στην πορεία της ζωής τους. Η σειρά γέννησης επομένως συνδέεται με την απόκτηση συγκεριμένων ρόλων. Για παράδειγμα , το πρώτο παιδί στην οικογένεια έχει την τάση να «προσφέρει» ενώ το τελευταίο παιδί τείνει να είναι περισσότερο «εξαρτημένο».
Κοινωνική παλινδρόμησηΜε την έννοια της κοινωνικής παλινδρόμησης ο Bowen επέκτεινε την σκέψη του στην συναισθηματική λειτουργία της κοινωνίας. Όταν μια κοινωνία βρίσκεται υπό την επήρεια έντονου άγχους ( πχ. οικονομική κρίση, ανεργία, μετανάστευση) τότε υπάρχει έντονος συναισθηματισμός που εμποδίζει την διαδικασία διαφοροποίησης και της αποτελεσματικής χρήσης της λογικής για την αντιμετώπιση των καταστάσεων. Παρομοίως είναι δυνατό να λειτουργήσει και ένα οικογενειακό σύστημα.
Συναισθηματικό σύστημα της πυρηνικής οικογένειαςΟ Bowen υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι διαλέγουν συντρόφους που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά τους. Επομένως θεωρητικά το σχετικά μη διαφοροποιημένο άτομο θα επιλέξει ως σύζυγο κάποιο άλλο άτομο που είναι εξίσου συγχωνευμένο με την οικογένεια προέλευσής του. Επιπλέον είναι πιθανό ότι η μη διαφοροποίηση θα οδηγήσει και το νέο σύστημα της οικογένειας σε χαμηλά επίπεδα διαφοροποίησης.
The post Διαγενεακή οικογενειακή θεραπεία appeared first on Doctoranytime Blog.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Ανήθικη πρόταση 1.300.000 € στη σύζυγο τζογαδόρου για νύχτες πάθους
- 3 νηστίσιμες συνταγές με χαμηλές θερμίδες
- H Ελένη Μενεγάκη αποκάλυψε οn air πώς κοιμίζει την Μαρίνα της
- Τα πρώτα πλάνα της Μελέτη από τον Άγιο Δομίνικο
- Billboard Music Awards 2017: Όλοι οι υποψήφιοι
- Κι όμως η Caitlyn Jenner έκανε ολική αλλαγή φύλου τον Ιανουάριο! Δεν θα πιστεύετε το λόγο
- Αποκλειστικό: Όλες οι λεπτομέρειες για την νεογέννητη κόρη του Κώστα Δόξα και η πρώτη δήλωση του τραγουδιστή
- 20 beauty δώρα για να κάνεις στο Πάσχα!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Doctor Anytime
- Απώλεια αίματος στην τουαλέτα
- Άγχος εξετάσεων: Συμβουλές για γονείς
- Νέο βιωματικό σεμινάριο χρήσιμο σε όλους τους γονείς
- Η στάση των γονιών και το άγχος εξετάσεων
- Εεε όχι βέβαια να χωρίσω….
- Ρινοπλαστική: Αναλυτικές πληροφορίες
- Σύγχρονες λύσεις στη γυροειδή αλωπεκία
- Βιταμίνη D: Η βιταμίνη του ήλιου
- Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων και εμβολιασμός (HPV)
- Αιμορροΐδες: Επαναστατική θεραπεία χωρίς πόνο
![Διαγενεακή,diageneaki](https://images32.inewsgr.com/2729/27290030/diageneaki-oikogeneiaki-therapeia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Doctor Anytime
- Διαγενεακή οικογενειακή θεραπεία
- Αιμορροΐδες: Επαναστατική θεραπεία χωρίς πόνο
- Η σημασία της αναγνώρισης των συναισθημάτων
- Ρινοπλαστική: Αναλυτικές πληροφορίες
- Άγχος εξετάσεων: Συμβουλές για γονείς
- Βιταμίνη D: Η βιταμίνη του ήλιου
- Σύγχρονες λύσεις στη γυροειδή αλωπεκία
- Η στάση των γονιών και το άγχος εξετάσεων
- Νέο βιωματικό σεμινάριο χρήσιμο σε όλους τους γονείς
- Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων και εμβολιασμός (HPV)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Αλλεργίες από τρόφιμα: Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εεε όχι βέβαια να χωρίσω….
- Απώλεια αίματος στην τουαλέτα
- Θετική σκέψη: Το μυστικό της επιτυχίας
- Ο φόβος της οικειότητας και οι 4 τύποι δεσμού
- Ωτίτιδα στα παιδιά
- Γιάννης Πλούταρχος: Στα δικαστήρια με την εφορία που του ζητά 7 εκατομμύρια ευρώ
- Survivor: Η επίθεση του αδερφού της Ειρήνης στον Χανταμπάκη: «Να πάει να κοροϊδέψει τον γιο του»