Fe Video Review

10:49 9/3/2018 - Πηγή: Balleto

Η επικοινωνία ως γλώσσα και όχι το αντίστροφο

Το Fe ανακοινώθηκε πρώτη φορά στην Ε3 2016 ως μέρος του ΕΑ προγράμματος επιδότησης ανεξάρτητων developers, EA Originals. Αναπτύχθηκε από το Σουηδικό στούντιο Zoink, το οποίο αποτελείται από πρώην μέλη της Shiny Entertainment, γνωστή στο παρελθόν για τα Earthworm Jim, MDK και The Matrix: Path of Neo. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του creative director του στούντιο, το Fe είναι εμπνευσμένο

από το Journey και Shadow of the Colossus, αλλά κι απ’ τους μηχανισμούς εξερεύνησης των Zelda και Metroid. Η Zoink έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει ένα παιχνίδι όπου η ιστορία παράλληλα με το ίδιο το gameplay, θα αποτελέσουν μια εμπειρία αφήγησης επικεντρωμένη στη σχέση φύσης – ζωντανών οργανισμών και στον τρόπο με τον οποίο τα πάντα γύρω από τον παίκτη επικοινωνούν.

Στο Fe δεν υπάρχουν υποδείξεις κι οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις. Όπως και στο Journey, αφήνεσαι να ανακαλύψεις μόνος σου τους μηχανισμούς του και να θέσεις ο ίδιος τους στόχους σου, οι οποίοι επιτηδευμένα δεν είναι ξεκάθαροι. Οι δημιουργοί θέλουν να γίνεις ένα με το πλάσμα και να αντιδράς όπως γίνεται στη φύση. Με ένστικτο. Το κυρίαρχο σαφώς ένστικτο είναι αυτό της επιβίωσης καθώς μια απειλή λαμβάνει μέρος από την αρχή του παιχνιδιού όταν κάτι σαν κομήτες πέφτουν στο δάσος καταστρέφοντας τα πάντα και παράλληλα κάποια ανθρωπόμορφα ένστολα πλάσματα εμφανίζονται και επιτίθενται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς αιχμαλωτίζοντάς τους. Το παιχνίδι είναι σφυρηλατημένο με βάση τη Σκανδιναβική μυθοπλασία και ο κόσμος του αποτελεί ένα μέρος μαγείας, θαυμάτων, μυστήριου αλλά και κινδύνων με τους οποίους μέσω των παραμυθιών είμαστε εξοικειωμένοι.

Έτσι στο δάσος θα συναντήσουμε κάποια πνεύματα-θεότητες που θα μας δώσουν με τη πάροδο του χρόνου abilities, όμως κατά κύριο κανόνα θα πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε με τα άλλα ζώα. Το κάθε ένα είδος από αυτά που θα συναντήσουμε έχει τη δική του «γλώσσα». Τη γλώσσα τους τη μαθαίνουμε όταν βοηθήσουμε τους ίδιους, την οικογένειά τους ή τη φωλιά τους. Αρκετοί όμως από αυτούς δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν βοήθεια και μπορεί να μας επιτεθούν, είτε από φόβο, είτε επειδή υπερασπίζονται το σπίτι τους και τα παιδιά τους. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη πραγματικότητα, ένα άγριο ζώο του δάσους το προσεγγίζεις είτε με φαγητό, είτε όταν κάνεις κάτι γι’ αυτό, ώστε να σταματήσει να σε θεωρεί απειλή. Απ’ την στιγμή όμως που θα επικοινωνήσουμε μαζί τους με το μηχανισμό τραγουδιού (παρόμοιου σαν τις νότες του Journey) τα πλασματάκια γίνονται φίλοι μας και μας βοηθούν με ποικίλους τρόπους, όπως επί παραδείγματι να μας ανοίξουν δρόμους σε δυσπρόσιτα μέρη, να επιτεθούν σε έναν εχθρό ή να μας μεταφέρουν στη πλάτη τους.

Ο χάρτης του παιχνιδιού αν και φαίνεται μικρός φαντάζει τεράστιος αφενός εξαιτίας της πλούσιας ποικιλομορφίας του και αφετέρου από τη συνεχή μεταμόρφωση του περιβάλλοντος και της χρωματικής του παλέτας. Θα ανεβείτε σε ψηλά βουνά, θα κολυμπήσετε σε λίμνες, θα εξερευνήσετε τρομακτικές σπηλιές, θα κάνετε ελεύθερη πτώση σε χαράδρες, θα σκαρφαλώσετε δέντρα και θα βρεθείτε μπροστά σε μυστικά που το μικρό αλεπουδόμορφο πλάσμα δεν φανταζόταν ποτέ! Ως προς το gameplay έχει έντονα στοιχεία platforming και κάποια stealth. Με την πρόοδο του παιχνιδιού αποκτάμε κάποια abilities μαζεύοντας κάποιους διάσπαρτους κρυμμένους ρούνους, ωστόσο αυτά δεν είναι απαραίτητα όλα για να δούμε τίτλους τέλους καθώς όποιο πρόβλημα κι αν συναντήσουμε έχει πολλαπλές λύσεις τις οποίες ο παίκτης θα πρέπει να σκεφτεί πως θα προσεγγίσει. Σαφώς το Fe σφύζει από collectables τα οποία μάλιστα είναι πάρα πολύ καλά κρυμμένα και ο παίκτης μετά το τέλος τους παιχνιδιού μπορεί να επιστρέψει στον κόσμο του αν επιθυμεί να τα συλλέξει.

Πηγή: unboxholics.com

Keywords
Τυχαία Θέματα