Die Welt: Η ελληνική κρίση θα μοιάζει παιχνιδάκι μπροστά στην ιταλική

Οι αγορές είναι ανήσυχες λόγω ιταλικού χρέουςΠροσεγγίζει τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ και δεν είναι βιώσιμο επισημαίνουν αναλυτές

«H Iταλία έχει χρέος πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, τόσο υψηλό δηλαδή όσο καμιά άλλη χώρα της Ευρωζώνης και οι αγορές γίνονται ολοένα και πιο νευρικές. Ήδη οικονομολόγοι άρχισαν να κάνουν λόγο για σενάρια εξόδου της χώρας», σημειώνει σε άρθρο της η γερμανική Welt.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, «από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και έγινε σαφές ότι θα μπορούσαν να γίνουν πρόωρες εκλογές

στην Ιταλία, οι αγορές είναι ανήσυχες. Δύο κίνδυνοι υπάρχουν από την έκβαση των εκλογών:

Ο πρώτος είναι ότι θα μπορούσαν αν αποκτήσουν την πλειοψηφία οι λαϊκιστές, οι οποίοι θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ.

Ο δεύτερος είναι ότι τα κατεστημένα κόμματα, πιεζόμενα από τις εκλογές θα καταφύγουν ριζοσπαστικές οικονομικές λύσεις. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα συζητούνταν στη χώρα μία λύση που ισοδυναμεί με την καθιέρωση παράλληλου νομίσματος».

Ο Ερβιν Γκράντινγκερ, πολιτικός αναλυτής και εμπειρογνώμονας του οίκου επενδυτικών συμβούλων EPM Group του Βερολίνου για ιταλικά θέματα, είπε στη Welt ότι «ο κίνδυνος επανέρχεται στην Ευρώπη» δεδομένου ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα των «5 Αστέρων» θα αναδειχθεί η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι «το τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι, θα πρέπει να κάνει τη Ρώμη να ανησυχεί, διότι το χρέος ύψους 2,3 τρισ. ευρώ δεν είναι βιώσιμο».
Εάν η ΕΚΤ σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σημειώνεται, τότε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ελλειμματικού ιταλικού κράτους δεν θα υπάρχει.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι «το χρέος μειώνει τις ευκαιρίες ανάπτυξης, η οποία εάν δεν επέλθει τότε η αναδιάρθρωση ή ακόμα και η έξοδος από το ευρώ είναι αναπόφευκτα».

Ο αρθογράφος της Welt καταλήγει επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ένα είναι σαφές: μια κρίση χρέους στην Ιταλία, τον τρίτο μεγαλύτερο οφειλέτη στον κόσμο, θα έκανε την κρίση στην Ελλάδα να μοιάζει με παιχνιδάκι».

Keywords
Τυχαία Θέματα