Guardian: Η ατζέντα με την οποία πηγαίνει ο Τσίπρας στη συνάντηση με Τραμπ

Με ένα εκτενές αφιέρωμα στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και στη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» την επίσκεψη.

Όπως υπογραμμίζεται, «ο Αλέξης Τσίπρας, ο έλληνας πρωθυπουργός, θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη,

στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, μίας επίσκεψης που έπιασε πολλούς «απροετοίμαστους».

Οι συζητήσεις μάλιστα έρχονται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων των ΗΠΑ με την αντίπαλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία.

«Αποτελεί μία σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες», αναλύει ο Νίκολας Μπερνς, πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους του νεότερου, για πολιτικά ζητήματα και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Οι σχέσεις είναι πια πολύ καλύτερες απ’ ό,τι επί δεκαετίες στο παρελθόν, όπου ο έντονος αντι-αμερικανισμός κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική».

Ο Τσίπρας είναι ένας ασυνήθιστος επισκέπτης στο Οβάλ Γραφείο. Ο αριστεριστής ηγέτης, κάποτε ένθερμος μαρξιστής, ήταν ανοιχτά εχθρικός απέναντι στον Τραμπ, όταν ο τελευταίος ήταν υποψήφιος, λέγοντας δημόσια: Εύχομαι να μη μας τύχει αυτό το κακό.

Εντωμεταξύ, ο Τραμπ έχει πει ελάχιστα για την Ελλάδα, προτιμώντας αντ’ αυτού να επαινέσει τον ολοένα και πιο αυταρχικό τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ραγδαία επιδεινούμενες σχέσεις όμως με την Άγκυρα, έχουν οδηγήσει την Ουάσινγκτον στον επαναπροσδιορισμό των δεσμών της με τη χώρα.

«Αναλογιζόμενοι όλα τα προβλήματα με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης», σχολιάζει ο Μπερνς.

Η ειρωνία δεν έχει χαθεί από τους διπλωμάτες σχετικά με το ότι ενώ ο Τσίπρας και οι αριστεροί σύντροφοί του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν ζωντανό τον αντί-αμερικανισμό όταν ήταν στην αντιπολίτευση, η Αθήνα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και υποστηρίζει έντονα τη δυτική συμμαχία από την ανάληψη της εξουσίας από τη δικομματική κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, “είναι απροκάλυπτα φιλο-αμερικανός και υπέρ του Τραμπ”, αναφέρει ο Guardian.

O Μπερνς δήλωσε ακόμα πως ο Τσίπρας θα πρέπει να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι δεν ακολουθεί τη γραμμή της Ρωσίας ή της Κίνας σε βασικά παγκόσμια ζητήματα. Το Πεκίνο έχει επενδύσει σημαντικά στη χώρα από την έναρξη της κρίσης, επισημαίνει ο Guardian.

Η Αθήνα έχει την εύνοια της κυβέρνησης Τραμπ για το ότι δαπανά το 2,38% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες (που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ), παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας.

Ο Τσίπρας στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Τραμπ αναμένεται να δώσει έμφαση στο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας εστιάζοντας στη Βάση της Σούδας, που είναι το κέντρο των επιχειρήσεων για τον αμερικανό έκτο στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Σούδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Ιντσιρλίκ, την αεροπορική βάση στην Τουρκία που είναι επίσης σημαντική για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, η εν λόγω βάση έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τις συμμαχικές δυνάμεις που προχωρούν σε επιχειρήσεις στη Συρία και για τις αεροπορικές εκστρατείες εναντίον του ISIS στην περιοχή.

Υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι οι συνομιλίες στο Λευκό Οίκο θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο να εκκινήσουν εκ νέου την ελληνική οικονομία, βοηθώντας τη ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος με τους πιστωτές.

“Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ και τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ για το εάν το χρέος των 300 δισ. ευρώ της Αθήνας θα πρέπει να διαγραφεί”, αναφέρει ο Guardian.

Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος στο ΔΝΤ, οι ΗΠΑ έχουν εξουσία-βέτο σε πολλές από τις αποφάσεις του οργανισμού της Ουάσινγκτον.

“Ένα κεντρικό ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι εάν θα ζητήσουν μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές”, δήλωσε ο Μπερνς. “Είναι δύσκολο να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στην ευημερία και στην ανάπτυξη χωρίς αυτό”.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τσίπρας θα εμφανιστεί στον Τραμπ ζητώντας του να ζητήσει από το ΔΝΤ να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στη χώρα που αναγκάστηκε να υπομείνει για χρόνια εξαντλητική λιτότητα, μειώσεις στον προϋπολογισμό και αυξήσεις των φόρων με αντάλλαγμα τα κεφάλαια διάσωσης.

“Εάν καταφέρουν τον Τραμπ να κάνει δημοσίως λόγο για ελάφρυνση χρέους, θα είναι μεγάλο κατόρθωμα”, δήλωσε ο Άλεκ Μάλι, πρώην υψηλόβαθμος αμερικανός διπλωμάτης που είχε χειριστεί ελληνικά ζητήματα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους αποκλειστικά στα χέρια των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας και του ΔΝΤ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Τσίπρας, Τραμπ,Guardian, tsipras, trab