Σύγκρουση σε χαμηλούς τόνους των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον κορονοϊό

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή σήμερα, Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συζήτηση, με πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, ξεκίνησε στις 17:00, ενώ πρώτος έλαβε τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε σε γενικές γραμμές ότι δεν έγιναν κυβερνητικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και ότι η χώρα, όπως και στο πρώτο κύμα, «εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».

Μητσοτάκης:

Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες

«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση».

«Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού», είπε. «Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα», ανέφερε.

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε ότι κανένα παιδί δεν πρόκειται να τιμωρηθεί αν δεν φοράει μάσκα, προσθέτοντας ότι η μάσκα είναι μια μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.

Τόνισε πως όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες διότι βρισκόμασταν στην 63η θέση και είμαστε στην 111η θέση.

Παράλληλα επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη για τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως χρεοδουλοπαροικία λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά, να λέγονται σε αυτή την αίθουσα από τον άνθρωπο ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι το 2015 αν είχε εισακουστεί το σχέδιό του τότε η Ελλάδα θα είχε φύγει από το ευρώ και τότε θα ήμασταν πραγματική δουλοπαροικία».

Τσίπρας: Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να καλύψει την ανασφάλεια της κοινωνίας

«Τα πράγματα στην επιδημία εξελίσσονται αρνητικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «λάθη, παραλείψεις, έλλειψη σχεδιασμού και απαράδεκτη προσπάθεια να βγάλει πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία».

Για γελοία ωραιοποίηση της πραγματικότητας όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό, ενώ κλιμακώνοντας την επίθεσή του είπε: «είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από το κοινοβούλιο» και εξήγησε: «Υποσχεθήκατε ισχυρή ανάπτυξη και οδηγήσατε στην μεγαλύτερη υπανάπτυξη με 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020…Η λίστα Πέτσα για τα ΜΜΕ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα… Η εικόνα της κυβέρνησης έχει ήδη καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, από τη πραγματική ζωή των πολιτών και την καθημερινότητά τους. Παραδεχθείτε ότι κάνατε και λάθη ότι δεν είσαστε και ο Μωυσής…Όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την προπαγάνδα σας, τον βαφτίζετε εχθρό του έθνους ή συνομωσιολόγο και ψεκασμένο. Προσέξτε το αυτό γιατί είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα απολυταρχικών καθεστώτων. Και μην ενοχοποιείτε σαν ψεκασμένο όποιον σας ασκεί κριτική, αυτά είναι δείγματα απολυταρχικού κράτους».

Κάνοντας αναδρομή με την δική του οπτική ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στην πρώτη φάση αφήσατε απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της δημόσιας υγείας και στην δεύτερη φάση κάνατε το αντίστροφο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχετε θετικό ισοζύγιο πουθενά: Ούτε στην οικονομία, ούτε στην υγεία. Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες σας και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρετε τις ευθύνες σας στους πολίτες είναι ο απολογισμός της πολιτικής σας, τους μήνες μετά την άρση του lockdown».

Συνεχίζοντας την κριτική είπε: «Εδώ και μήνες η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει, θάβει στα αζήτητα, υποτιμά και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα… Οι ώρες είναι κρίσιμες…Η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δεν μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες- ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας». Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την εικόνα: «Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο… Και η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια».

Απέδωσε στον λάθος προπαγανδιστικό χειρισμό της κυβέρνησης την τάση τμήματα της κοινωνίας να καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ο κόσμος θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Και θέλει να σας δει να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη. Όχι να τους ρίχνετε την ευθύνη για όλα τα στραβά. Και να κρατάτε τα εύσημα των δικών τους θυσιών για πολιτική εκμετάλλευση».

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της κυβέρνησης για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είπε προς τον πρωθυπουργό ότι «κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο, εκτός αν σχέδιό σας είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».

Επανέλαβε ότι σήμερα και μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας είναι λιγότεροι από ότι πριν την πανδημία. «Τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του διπλά και τριπλά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο στόχος μάλλον ήταν να σπρώξετε τον κόσμο σε ιδιωτικά κέντρα».

Συμπυκνώνοντας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση, το 15,2% ύφεση του δεύτερου τριμήνου του 2020 είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Ωστόσο εσείς φέρατε την ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Κάνετε εξαιρετικά λίγα εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο εκτός αν το σχέδιο είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάστημα που η πανδημία ήταν σε ύφεση

«Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου. Όπως χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της μάσκας», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

«Η αλήθεια είναι μία. Ακόμα και σήμερα αναζητείται σχέδιο για αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας», ανέφερε η κ. Γεννηματά  απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάστημα που η πανδημία ήταν σε ύφεση.

«Σε αυτήν την τεράστια δοκιμασία για τον ελληνικό λαό, εμείς το ΚΙΝΑΛ, είμαστε δίπλα του. Δεν θα αφήσουμε αυτή η κρίση να γίνει άλλη μία ευκαιρία για τους λίγους και πρόβλημα επιβίωσης για τους πολλούς», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία της, «το πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα πόρων, αλλά το έλλειμμα πολιτικής. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Εμείς τουλάχιστον υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως η δημοκρατική προοδευτική παράταξη αυτού του τόπου».

«Θα σας πιέζουμε έως ότου δούμε λύσεις προς το συμφερόντων των πολιτών. Οι συνθήκες επιβάλλουν σχέδιο και μην ωραιοποιείτε τα πράγματα με όρους επικοινωνίας. Απαιτούνται λύσεις» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

«Το πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα πόρων, αλλά το έλλειμμα πολιτικής. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Εμείς τουλάχιστον υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως η δημοκρατική προοδευτική παράταξη αυτού του τόπου» τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στη δευτερολογία της.

Κουτσούμπας: Παίξατε στον τζόγο την υγεία των πολιτών

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας, μεταξύ άλλων, «παίξατε στο «τζόγο» των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό και στις μεταφορές, ό,τι κέρδισε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του το προηγούμενο διάστημα.

Κι ενώ γνωρίζατε πως μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, πως ούτε εμβόλιο υπάρχει ακόμα, ούτε ειδική φαρμακευτική αγωγή».

«Η ανησυχία και ο φόβος του λαού μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθημερινά μεγαλώνουν! Κι αυτή η ανησυχία δεν ενισχύεται μόνο από τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων, ενισχύεται κυρίως από το γεγονός, ότι η κυβέρνησή σας δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η ανησυχία και ο φόβος ενισχύεται και από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών, των παιδιών μας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παντού», τόνισε.

Και συνέχισε: «Μάλιστα στην προσπάθειά σας να πετάξετε από πάνω σας την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων, συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, ρίχνοντάς τα πάλι στην ατομική ευθύνη. Μόνο που η ατομική ευθύνη, δηλαδή η ευθύνη του καθένα και της καθεμιάς να προστατέψει τον εαυτό του και τους γύρω του, δεν εμπεδώνεται, όσο αρνείστε να πάρετε μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού συνολικά.

Όσο για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που επικαλείστε κάθε τρεις και λίγο, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τροφοδοτούνται και από τις δικές σας παλινωδίες, από την αποσπασματικότητα των μέτρων που ανακοινώνετε».

Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό για την γρίπη και καθολικά τέστ για κορονοϊό και σημείωσε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα στους χώρους εργασίας για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Βελόπουλος: Μην λοιδορείτε τους γονείς που αναζητούν πειστικές απαντήσεις

«Οι γονείς ανησυχούν και οφείλετε να τους ακούσετε όχι να τους λοιδωρείτε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχονται οι γονείς που διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται ενάντια στη χρήση της μάσκας στους μαθητές.

«Κάνετε αγώνα να μας επιβάλλετε τις μάσκες. Δεν είμαι εναντίον των μασκών. Ουδέποτε θα ήμουν εναντίον της υγείας των πολιτών. Έχω όμως ερωτηματικά. Οι επιστήμονες που εσείς πουσάρετε, δεν με έπεισαν. Μιλάω για την επιβολή της μάσκας στα παιδιά κάτω από 12 έτη. Μόλις διαφωνείς με το σύστημα σε αποκαλούν ‘ψεκασμένο’. Μόλις λες ότι έχω άλλη άποψη, σου λένε ότι είσαι ‘πυροβολημένος’. Δηλαδή η άλλη άποψη πρέπει να ενοχοποιηθεί και να κυριαρχεί μόνο η μια άποψη. Αυτό είναι η αρχή του φασισμού», είπε, προσθέτοντας ότι «επιβολή εμβολίου και επιβολή μάσκας, σημαίνει αυταρχισμός και δεν σημαίνει δημοκρατία».

«Η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτα επιστήμονες, που ήταν επί μισθό και αμοιβή, να κάνουν αντιφατικές δηλώσεις» είπε, μεταξύ άλλων, στη δευτερολογία του, εστιάζοντας στο ζήτημα της μάσκας.

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο της πανδημίας

Συνολική επίθεση για την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την οικονομική πολιτική και την πολιτική υγείας, που συνοδεύθηκε από οξύτατες καταγγελίες για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για προβλήματα στα νοσοκομεία και έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν έχει κάνει τίποτα για την δημιουργία μόνιμων και κινητών συνεργείων για την πραγματοποίηση τεστ.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι έχει δεσμευθεί «σε κουρέματα συντάξεων και μισθών, δεδομένου ότι δεν προβήκατε σε κουρέματα οφειλών που η ολιγαρχία δεν θέλει να ακούσει». Στην συνέχεια, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε νέο μνημόνιο «με κουρέματα συντάξεων, δημόσιων επενδύσεων, μισθών.

Στη δευτερολογία του ο Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πλασματικό θυμό» του πρωθυπουργού, απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη για την χρήση του όρου «Χρεοδουλοπαροικία».

Keywords
βουλη, έως ότου, κορονοϊός, δραση, ελλαδα, τεστ, τσιπρας, συριζα, μμε, lockdown, σχολεια, σημαίνει, μνημονιο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, βαρουφακης, μνημονιο 3, κρουσματα σημερα, κοινωνια, νεο μνημονιο, χωρες, βημα, μμε, οικονομια, τεστ, το βημα, υγεια, υφεση, χρωματα, αγωνια, αζητητα, αυξηση, βελοπουλος, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γονεις, γριπη, δαχτυλο, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δικη, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εμβολιο, εξυπηρετηση, ετη, ευθυνη, ευρωπη, έως ότου, ζωη, ζωης, υποθεση, θετικο, θεωριες, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, κουρεματα, λαθη, ληξη, λογο, μηνες, μητσοτακης, νεολαια, νοσοκομεια, ξερετε, ξιφη, παντα, οικογενεια, ονομα, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, πεδια, πεμπτη, προβληματα, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, ταση, φοβος, ωρες, δημητρης, δικαιωματα, χωρα, μπροστα, σημαίνει, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα