O εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει

Γράφει η Έλενα Καραμαγκάλη

Η παγκόσμια αναταραχή που προκαλεί η ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί επιθέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο ενώ η ολοένα και στενότερη σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί ανησυχία.

Στην Ασία και την Λατινική Αμερική, οι ηγέτες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος να υλοποιήσει τις απειλές του για υπέρογκους δασμούς στις μεξικανικές και κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ, γεγονός που οδηγεί μοιραία σε έναν

εμπορικό πόλεμο που θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και θα εξαερώσει πολλές θέσεις εργασίας παγκοσμίως, όπως υποστηρίζουν αναλυτές.

Αρκετοί εκ των συμμάχων αναζητούν ήδη άλλους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους και σχέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς. Πολλοί έχουν στρέψει το βλέμμα στην Κίνα, που εθελοντικά προσφέρθηκε να αναλάβει το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη στη θέση των ΗΠΑ.

«Πάντα θεωρούσαμε ότι η Αμερική είναι ο καλύτερός μας φίλος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του The New York Times, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Αν δεν ισχύει πλέον αυτό, αν αυτό πρέπει να αντιληφθούμε από τον Ντόναλντ Τραμπ, τότε η Ευρώπη, όπως είναι φυσικό, θα αναζητήσει καινούριους φίλους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Κίνα είναι ιδανική για αυτό το ρόλο, η κινεζική εμπλοκή στην Ευρώπη, με επενδυτικούς όρους, είναι ήδη υψηλή και επεκτείνεται. Αν διώχνεις τους φίλους σου, δεν πρέπει να εκπλήσσεσαι όταν εκείνοι ψάχνουν για νέους φίλους».

«Η συνεργασία μας με την Κίνα (…) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτική», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας.

«Εάν οι ΗΠΑ πράγματι επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση (…και) δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε ο Ολλανδός.

Η ταχεία επανεκτίμηση των εμπορικών σχέσεων, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί άμεσα και οι οποίες δεν έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενισχύει την πιθανότητα για έναν επανακαθορισμό του ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου.

Σήμερα, η διοίκηση Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ε.Ε. και του ενιαίου νομίσματος, με τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου, Πήτερ Ναβάρο να κατηγορεί τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «κατάφωρα υποτιμημένο» ευρώ και ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην ΕΕ.

Η καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε σήμερα την εν λόγω κατηγορία λέγοντας πως η κυβέρνησή της ανέκαθεν ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική.
«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.

Ο Πήτερ Ναβάρο είπε επίσης στην εφημερίδα Financial Times ότι το ευρώ είναι σαν ένα «έμμεσο γερμανικό μάρκο» κι ότι η χαμηλή αποτίμηση της ισοτιμίας του οποίου δίνει στη Γερμανία συγκριτικό πλεονέκτημα επί των κύριων εταίρων της.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρθηκε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο χαρακτήρισε απειλή για την Ευρώπη, καλώντας παράλληλα τους Ευρωπαίους να μείνουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν τις τρεις υπερδυνάμεις, Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ.

*Η φωτογραφία είναι από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα