Αυτή είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ποια είναι η βουλγάρα αξιωματούχος. Πώς την περιγράφουν όσοι τη γνωρίζουν από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια; Αποτελεί πρόβλημα η ηλικία της για τη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου.

H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πήρε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κερδίζοντας

την στήριξη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση, αφήνοντας πίσω της τον Ολλανδό, πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο μοναδικός συνυποψήφιός της συνεχάρη, μάλιστα, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τη νίκη της.

I congratulate Kristalina Georgieva with the outcome of todays European votes. I wish her the utmost succes.

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) 2 Αυγούστου 2019

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχει πολύχρονη εμπειρία σε θεσμούς και διοικητικές θέσεις, ενώ προτάθηκε πολλές φορές για κορυφαία αξιώματα.

Η Γκεοργκίεβα, σήμερα δεύτερη στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας κι ευελπιστεί να διαδεχθεί τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, έχει μεγάλη εμπειρία στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα. Στα υπέρ της προσμετράται επίσης το ότι είναι από χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού της βίου πριν γίνει γενική της διευθύντρια το 2017, απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η 65χρονη οικονομολόγος κατείχε εξάλλου τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια από το 2010 έως το 2014, αφού χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον αρχικό υποψήφιο της Βουλγαρίας. Η Γκεοργκίεβα ήταν επίσης για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

Kristalina Georgieva, la economista que rompió las fronteras de su mundo
https://t.co/4aOxro6SvG

— Eugenio de la Mora (@juanfalconim) 3 Αυγούστου 2019

Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, «που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που όμως εντέλει εξασφάλισε ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Το 2016, αυτή η διπλωμάτις, που αξιοποιεί την ικανότητά της να πείθει και να δημιουργεί συναίνεση, ήταν απρόσμενα φιναλίστ στη διαδικασία εκλογής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θώκου που τελικά κατέλαβε ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.

Europa elige a la búlgara Kristalina Georgieva para dirigir el FMI https://t.co/Z7InR2Jq5P

— _____cross_____ (@juan091248) 3 Αυγούστου 2019

Η Γκεοργκίεβα, που γίνεται 66 ετών τη 13η Αυγούστου, ξεπερνά, ωστόσο, το όριο των 65 ετών που έχει ορίσει το ΔΝΤ και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των κανόνων για να γίνει επικεφαλής του Ταμείου. Ως παιδί η προσηνής γυναίκα με τα κοντά μαλλιά χαρακτηριζόταν το κοριτσάκι «που ποτέ δεν σήκωνε κεφάλι από τα βιβλία της».

Ο πατέρας της Ιβάν ήταν τεχνικός της οδοποιίας στην κομμουνιστική Βουλγαρία, όπου γεννήθηκε η Γκεοργκίεβα στις 13 Αυγούστου του 1953, της χρονιάς που πέθανε ο Στάλιν.

Στα φοιτητικά της χρόνια, η ήσυχη κοπέλα μετατρεπόταν στην «καρδιά της παρέας» στις γιορτές πιάνοντας πρόθυμα την κιθάρα της, αφηγείται ο Μπόρισλαβ Μπορίσοφ, πρώην συμφοιτητής της. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέρχεται από μια οικογένεια χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Στο προφίλ της στο twitter έχει ανεβάσει μια παλιά φωτογραφία και μια συγκινητική ανάρτηση από την ίδια. Μια ανάρτηση για τα όσα κατάφερε, καθώς ήταν η πρώτη από την οικογένειά της που κατάφερε να πάρει διδακτορικό.

«Οι παππούδες μου είναι πολλή λίγη μόρφωση. Οι γονείς μου τελείωσαν το λύκειο. Ήμουν η πρώτη από την πολυπληθή οικογένειά μου που πήρε διδακτορικό. Από ένα χωριό της Βουλγαρίας στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας», γράφει.

My grandparents had very little education. My parents finished high school. I was the first in my extended family to get a PhD. From a village in Bulgaria to CEO of the @worldbank — this is what possibility looks like! #InheritPossibility pic.twitter.com/A3UcXh1B4D

— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) 25 Μαΐου 2018


Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της στο ίδρυμα αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν υπήρξε αιρετή στη χώρα της, όπου οι συμπολίτες της την ανακάλυψαν με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

EU nominates Kristalina Georgieva as the next IMF chief https://t.co/2dKujFtdxC #Finance #Business #Investissement via @CNBC

— AGEFI Suisse | Finance (@Agefi_Finance) 3 Αυγούστου 2019

George Soros seems to me the greatest threat to democracy since Adolf Hitler.
5 Years after being reward by George, Bulgarian Kristalina Georgieva becomes head of the #IMF. pic.twitter.com/m9iOEeMoer

— Frans van Elsen #TeamExitEU (@Frah5) 3 Αυγούστου 2019

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτή, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ,afti, kristalina gkeorgkieva, dnt