Αυτοί είναι οι «νονοί» των κακοκαιριών στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η επιλογή των ονομάτων
Οι τέσσερις πρόσφατες «επώνυμες» διαδοχικές κακοκαιρίες, που επηρέασαν την Ελλάδα (Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος και Υπατία), έφεραν στο προσκήνιο τον τρόπο και τον λόγο που τα έντονα καιρικά φαινόμενα «βαπτίζονται» στη χώρα μας.
Από τον Ιανουάριο του 2017, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, που είναι ο «νονός», ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία τη διαδικασία ονοματοδοσίας των κακοκαιριών εκείνων που αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Μέσα σε δύο χρόνια έχουν «βαπτισθεί»
Οι δρ. Κώστας Λαγουβάρδος και Βασιλική Κοτρώνη, διευθυντές ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και συντονιστές της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo.gr του ΕΑΑ, έδωσαν στη δημοσιότητα έξι ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία για την οποία -όπως φαίνεται και από τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα- άλλοι πολίτες συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν.
Με ποια κριτήρια ονομάζονται οι κακοκαιρίες;
Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα http://meteo.gr/namedstorms.cfm, σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές που αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, δίνονται ονόματα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το αν θα δοθεί όνομα ή όχι, παίζουν κριτήρια όπως:
α) Η κακοκαιρία να αφορά μεγάλο τμήμα της Επικράτειας ή/και τμήματα της χώρας με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού (πχ.: Αθήνα, Θεσσαλονίκη),
β) Οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις να ξεπερνούν επίπεδα για τα οποία η εμπειρία έχει δείξει ότι προκαλούν πλημμυρικά επεισόδια,
γ) Οι αναμενόμενες χιονοπτώσεις να αφορούν χαμηλά υψόμετρα ή/και κομβικά σημεία των εθνικών οδών, αεροδρόμια, καθώς και να επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία μεγάλων αστικών κέντρων,
δ) Η αναμενόμενη ένταση των ανέμων να ξεπερνά τα επίπεδα των 9 Μποφόρ σε μεγάλο μέρος των θαλασσών ή τα 7 Μποφόρ σε μεγάλο τμήμα της ξηράς.
Συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω χαρακτηριστικά του καιρού, καθώς και ο χρόνος εκδήλωσής τους (πχ.: σε εορταστικές περιόδους με αυξημένη μετακίνηση των πολιτών), αυξάνουν την πιθανότητα να δοθεί όνομα σε μια επερχόμενη κακοκαιρία. Με άλλα λόγια, τα κριτήρια δεν είναι μόνο αυστηρώς μετεωρολογικά, αλλά λαμβάνουν υπόψη και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα φαινόμενα στην κοινωνία, αναλόγως της εποχής του χρόνου και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Πώς γίνεται η επιλογή των ονομάτων;
Εφόσον αποφασισθεί η ονοματοδοσία μιας συγκεκριμένης κακοκαιρίας, ακολουθείται αλφαβητική σειρά, με εναλλαγή ανδρικών και γυναικείων ονομάτων, κατά προτίμηση ονομάτων από τη μυθολογία και την αρχαία ιστορία.
Ποιες άλλες χώρες ακολουθούν την πρακτική αυτή;
Οι τροπικοί κυκλώνες σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη μας ονοματοδοτούνται και είναι η πιο γνωστή σχετική πρακτική διεθνώς. Παρόλο που υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι τα ονόματα δίνονται από υπηρεσίες των ΗΠΑ, στην πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες τα ονόματα δίνονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Σχετικές πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα: https://public.wmo.int/en/About-us/FAQs/faqs-tropical-cyclones/tropical-cyclone-naming.
Στην Ευρώπη, από το 2015, ονόματα στα βαρομετρικά χαμηλά δίνουν, από κοινού, η Βρετανική και η Ιρλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σχετικές πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα: https://www.metoffice.gov.uk/news/releases/2018/storm-names-2018-19.
Είναι τελικά χρήσιμη αυτή η πρακτική;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, «το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων αυτών στα προειδοποιητικά μηνύματα, επειδή τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς και τους τεχνικούς όρους. Πολλοί συμφωνούν ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ να τους αναφέρουν, αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και αυξάνει την ετοιμότητα της κοινωνίας».
Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «η ονοματοδοσία κακοκαιριών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχοντας ένα συνεπές μήνυμα προς το κοινό και προτρέποντας τους πολίτες να αναλάβουν δράση για την πρόληψη πιθανών βλαβών στον εαυτό τους ή στην περιουσία τους».
Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πιστεύουν ότι η ονοματοδοσία βοηθάει σημαντικά στην προετοιμασία των πολιτών απέναντι σε ένα επερχόμενο καιρικό γεγονός. Ταυτόχρονα, μέσω των ιστοσελίδων μας, δίνονται συνεχώς ενημερώσεις για την εξέλιξη των φαινομένων με τη χρήση κειμένων, βίντεο, χαρτών βροχής, χιονιού και ανέμου, με εύληπτο και κατανοητό τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί η ενημέρωση του πληθυσμού.
Έχουν γίνει λάθη στην επιλογή των κακοκαιριών;
Όπως σε κάθε νέα διαδικασία, ειδικά όταν αφορούν προγνώσεις καιρού, υπάρχουν αστοχίες. Για παράδειγμα, το φθινόπωρο του 2018 δώσαμε το όνομα «Ορέστης» σε χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο τελικά έδωσε έντονα φαινόμενα μόνο πάνω από τη θάλασσα, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην ηπειρωτική ή τη νησιωτική χώρα (με εξαίρεση περιορισμένες πλημμύρες στην Κω). Αντιθέτως, δεν δώσαμε όνομα σε κακοκαιρία, η οποία επηρέασε την Β. Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, όπου τελικά σημειώθηκαν πλημμύρες και σημαντικά προβλήματα στη Χαλκιδική και στην Πιερία.
Τα ονόματα των μελλοντικών κακοκαιριών θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων;
Η απάντηση είναι αρνητική. Τα ονόματα θα ανακοινώνονται όταν θα αποφασίζεται ότι μια κακοκαιρία θα ονοματοδοτηθεί ώστε να αποφεύγεται εσφαλμένη χρήση της διαδικασίας. Τέλος, θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες μέσω του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, του δικτύου ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ, μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων και μέσω των προηγμένων μετεωρολογικών μοντέλων που εφαρμόζει επιχειρησιακά, να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες σε φορείς και πολίτες, με σκοπό να θωρακίσει τη χώρα, στο μέτρο του επιστημονικώς δυνατού, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Τα ονόματα που έχουν δοθεί στις κακοκαιρίες στην Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν έχετε τέτοια τάπερ στην κουζίνα σας πετάξτε τα ΑΜΕΣΩΣ
- Αλκοτέστ στον Καμμένο
- Ένας νεκρός από συμπλοκή αστυνομικών και κακοποιών στην Κηφισιά
- Ποιος Έλληνας αγόρασε την σπάνια και πανάκριβη McLaren Senna;
- Αυτός είναι ο πιλότος του διθέσιου αεροσκάφους που κατέπεσε στο Μεσολόγγι (φωτο & video)
- Ο έκτακτος έλεγχος στον Κορυδαλλό έβγαλε… λαβράκι
- Δανέλλης σε Θεοδωράκη: Σταύρο, μην κάνεις το έγκλημα
- Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρή μια γυναίκα μετά από γάμο - Έπεσε από τις κυλιόμενες σκάλες
- Καβάλα: Τραγωδία μετά τον γάμο - Νεκρή μία γυναίκα που έπεσε από κυλιόμενες σκάλες
- Καμμένος σε Βούλτεψη: Βόλτα με το κότερο δεν σε πάω που να χτυπιέσαι κάτω
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Αυτός είναι ο πιλότος του αεροσκάφους που κατέπεσε στο Μεσολόγγι – Κανένα ίχνος από τις έρευνες
- Τραγωδία σε γάμο στην Καβάλα εξαιτίας κυλιόμενης σκάλας
- Ανακοίνωσε τον σουηδό στόπερ Μίκαελ Ντίρεσταμ η Ξάνθη – Ο Μάνος δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα
- Συμπλοκή με έναν τραυματία στην Κάτω Κηφισιά
- Αυτοί είναι οι «νονοί» των κακοκαιριών στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η επιλογή των ονομάτων
- Έκτακτος έλεγχος στις φυλακές Κορυδαλλού – Βρήκαν κινητά στα χέρια του Φλώρου και του Γιαννουσάκη
- Όταν η φύση έχει κέφια – Κομμάτι πάγου σε σχήμα τέλειου κύκλου περιστρέφεται σε ποταμό
- «Είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε», σημείωσε ο Καμμένος
- Αστυνομικός καταδίωξε και πυροβόλησε απαγωγείς ηλικιωμένης – Ένας άνδρας νεκρός
- Αυτές είναι οι τροφές με πολλά λιπαρά που κάνουν καλό στην υγεία σας
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Αυτοί είναι οι «νονοί» των κακοκαιριών στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η επιλογή των ονομάτων
- Με Πέιν και Λοτζέσκι στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
- Όταν η φύση έχει κέφια – Κομμάτι πάγου σε σχήμα τέλειου κύκλου περιστρέφεται σε ποταμό
- Θεοδωράκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- «Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί», τόνισε ο Λεβέντης
- Σπανούλης: Είμαστε στον Ολυμπιακό για final 4 και τίτλους
- Τραγωδία σε γάμο στην Καβάλα εξαιτίας κυλιόμενης σκάλας
- Ανακοίνωσε τον σουηδό στόπερ Μίκαελ Ντίρεσταμ η Ξάνθη – Ο Μάνος δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα
- «Είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε», σημείωσε ο Καμμένος
- Το «πηγαδάκι» του Καμμένου με τον Λεβέντη στη Βουλή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πατρινοί ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος - Μπροστάρης η Εκκλησία
- Online υπογραφές μαζεύουν για να γίνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Κοζάνη: Σύσσωμος κλήρος και λαός αποχαιρέτησε τον Ποιμενάρχη του
- Καμμένος : Χαμός στη Βουλή για αλκοτέστ, κότερα και κέρατα
- Κένυα: Γλύτωσε την 11η Σεπτεμβρίου και σκοτώθηκε από την επίθεση στο Ναϊρόμπι
- Πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ πήρε κόκκινη κάρτα… στο ζέσταμα
- Βρετανία: Η Μέγκαν Μαρκλ το διασκέδασε όταν την αποκάλεσαν «χοντρή κυρία»
- Ο Καμμένος πρόδωσε τα ψέμματα του Τσίπρα με επίθεση στην ΝΔ για να στηρίξει το «όχι» του
- Χαρίτσης: Η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει τα εθνικά μας συμφέροντα
- «Έτερος Εγώ»: Το αστυνομικό θρίλερ του Τσαφούλια γίνεται σειρά