Αισιοδοξία Μέρκελ για Σκοπιανό: Ελλάδα και ΠΓΔΜ ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά σε λύση (εικόνες)

Υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριοςΕξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις δύο κυβερνήσειςΜέρκελ: Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να πετύχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκαν διμερή θέματα αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής

Αισιόδοξη για την εξεύρεση

λύσης στο Σκοπιανό εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν έχουμε υπάρξει πιο κοντά σε λύση για το ονοματολογικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ τα τελευταία δέκα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

Μέρκελ: Oι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν παρά βοηθούν

Παράλληλα, υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας τάχθηκε η καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν παρά βοηθούν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις δύο κυβερνήσεις. Σημείωσε δε ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.

«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί “η τρύπα της βελόνας”, και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την Μακεδονία (sic) συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας (sic) αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», δήλωσε η Μέρκελ στη συνάντηση με τον Ζάεφ.

«Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.»

Μετά τη συνάντηση με τον Ζάεφ, η Μέρκελ τόνισε ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ημερομηνία ένταξης, καθώς, όπως είπε, όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα στην υλοποίηση των προϋποθέσεων.

Η ΠΓΔΜ «έχει ηρεμήσει πολύ και διανύει φάση σταθερότητας. Η κυβέρνηση έχει ένα πολύ απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πιστεύουμε πολύ ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον» των πολιτών της, δήλωσε η κ. Μέρκελ και προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες επιπλέον επειδή αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη στην Ε.Ε..

«Βεβαίως αυτό είναι πρώτα από όλα θέμα της ίδιας της χώρας», σημείωσε και εξήγησε ότι για την ίδια δεν προέχουν οι ημερομηνίες, αλλά το ερώτημα πότε θα ωριμάσει το θέμα της ένταξης. «Και για αυτό υπάρχουν πάντα προτάσεις και προϋποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όταν θα έχουν εκπληρωθεί, μπορεί (η διαδικασία ένταξης) να προχωρήσει πιο γρήγορα. Αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκπληρωθούν, τότε προχωράει πιο αργά η διαδικασία και υπό αυτή την έννοια το μέτρο δεν είναι η ημερομηνία, αλλά η ταχύτητα με την οποία δρουν οι χώρες», κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να κανουμε ό,τι μας αναλογεί για να πετύχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Η Μακεδονία (sic) αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Μέρκελ – Ζάεφ σήμερα στο Βερολίνο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν διμερή θέματα αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.

Η πρώτη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον Ζόραν Ζάεφ είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη.

Για το Σκοπιανό ενημέρωσε τη Μέρκελ ο Τσίπρας

Υπενθυμίζεται ότι με τη γερμανίδα καγκελαριο Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη με το Σκοπιανό, καθώς και την Τουρκία να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών.

Δείτε επίσης: Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ για Σκοπιανό και Τουρκία – Τετ α τετ την Παρασκευή

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη γερμανίδα καγκελάριο υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές ενέργειες της τελευταίας περιόδου, τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα