Ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία «πακέτο» τον Ιούνιο – Ποιες μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν

Όλα όσα δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνηςΟι παράμετροι για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα εξεταστούν στο Eurogroup της 27ης ΑπριλίουΣτόχος να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τον ΜάιοΙκανοποίηση στις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά στοιχεία της ΕλλάδαςΕκκρεμούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και ιδιωτικοποιήσειςΗ ευρωζώνη είχε δεχθεί σε γενικές γραμμές θετικά το ελληνικό προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής
που θα ακολουθήσει η χώρα μετά το πρόγραμμα

Εφικτή θεωρεί ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον Μάιο. «Αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τον Μάιο θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος, που δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, και αναφερόμενος στην επερχόμενη συνάντηση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 27ης Απριλίου στη Σόφια, είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας-πακέτο, τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης στο Eurogroup της 27ης Απρίλιου, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η τέταρτη αξιολόγηση, υπενθύμισε ο παράγοντας της ευρωζώνης, συνδέεται με 88 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν εφαρμογή παλαιότερων αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεις. «Φανταστείτε ότι χτίζουμε ένα σπίτι», προσέθεσε. «Τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν έχουμε όλα τα υλικά – παραμέτρους». Τα υλικά αυτά είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη, τα μέτρα για το χρέος και η μεταμνημονιακή εποπτεία, πρόσθεσε.

Εξάλλου, στο Eurogroup της Σόφιας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του το τελικό σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. «Υπάρχει σαφής σύνδεση της αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μεταμνημονιακή περίοδο», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Το ζητούμενο είναι μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η ευρωζώνη είχε δεχθεί σε γενικές γραμμές θετικά το προσχέδιο της στρατηγικής αυτής που είχε παρουσιάσει στο EuroWorking Group o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Επιπλέον, στη Σόφια θα συζητηθεί η περίοδος μετά το πρόγραμμα, ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης για το «τι είδους εποπτεία θέλουμε». Θα συζητηθούν, επίσης, τα μέτρα για το χρέος και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επιφυλάχτηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείς αν στη Σόφια είναι εφικτό να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία για όλα τα θέματα με τη “σφραγίδα” του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι “όλοι εργάζονται γι΄ αυτό”, προσέθεσε όμως ότι τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο.

Ικανοποίηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που ανακοίνωσε η Eurostat, λέγοντας ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι βάσει της συμφωνίας του Ιουνίου του 2017, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ, τα μέτρα του 2019 και 2020 θα αντισταθμιστούν με θετικά μέτρα για την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα