Από τι κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι που ξαφνικά αποκτούν τη συνήθεια να κοιμούνται πολύ

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, αν ένας ηλικιωμένος αρχίζει να κοιμάται πάνω από εννέα ώρες τα βράδια, κάτι όμως που δεν συνήθιζε να κάνει έως τότε, αντιμετωπίζει υπερδιπλάσιο κίνδυνο να διαγνωσθεί με άνοια μετά από μία δεκαετία.

Διότι σύμφωνα με τη μελέτη ο πολύς ύπνος μπορεί να αποτελεί μια πρόωρη ένδειξη ή προειδοποιητικό σημάδι για την επερχόμενη άνοια, όμως δεν ισχύει το ίδιο για όσους ανέκαθεν -για τουλάχιστον δέκα χρόνια- κοιμούνταν πάνω από

εννέα ώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Σούντα Σεσάντρι, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.500 άνδρες με μέση ηλικία 72 ετών. Σε διάστημα δεκαετίας, περίπου το 10% διαγνώσθηκαν με άνοια, οι περισσότεροι λόγω Αλτσχάιμερ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ξαφνικά αποκτούν τη συνήθεια να κοιμούνται πολύ, έχουν περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άνοια και Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα κάποιος έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (δημοτικού), τότε ο κίνδυνος άνοιας είναι εξαπλάσιος, πράγμα που πιθανώς εξηγείται από το ότι η εκπαίδευση παίζει ρόλο «ασπίδας» για τον εγκέφαλο.

Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση ύπνου-άνοιας είναι ότι, καθώς συσσωρεύεται η τοξική πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές στον εγκέφαλο, ο τελευταίος προσπαθεί να απομακρύνει μέσω του παρατεταμένου ύπνου την πρωτεΐνη αυτή που σχηματίζει εγκεφαλικές πλάκες, αν και αυτό προς το παρόν είναι μία υπόθεση που χρειάζεται επιβεβαίωση. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η άνοια κουράζει τους ηλικιωμένους και τους φέρνει υπνηλία, πιθανώς λόγω χημικών αλλαγών που επιφέρει στον εγκέφαλό τους.

Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι με άνοια υποφέρουν από διαταραγμένο ύπνο, αλλά συχνά δεν είναι σαφές τι προηγείται: η άνοια ή ο άσχημος ύπνος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα