Διπλωματικός αναβρασμός μετά τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης – «Ξεκίνησε το παιχνίδι»

Διπλωματικός αναβρασμός επικρατεί μετά από την ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη,

και υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για συμφωνία που «έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας».

Ο Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του, όπως προαναφέρθηκε χαρακτήρισε «στα όρια της φαιδρότητας» την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης. «Νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», είπε.

«Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί», κατέληξε.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αντιδράσεις από την Αίγυπτο

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Αιγύπτου για το μνημόνιο συνεργασίας.

«Τα δύο μνημόνια δεν έχουν νομική ισχύ, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το πρίσμα του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα περάσει η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και μετά θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη, γράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας ότι πλέον έχει εμποδίσει τις προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους και επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να κάνει συμφωνία για την ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο.

Σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος της, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υπό τον τίτλο «Τώρα ξεκίνησε το παιχνίδι στη Μεσόγειο», γράφει ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με τη Λιβύη κηρύσσοντας τα νόμιμα σύνορά της στο δυτικό μέρος της Μεσογείου. Αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και λεπτομέρειες των συντεταγμένων των θαλάσσιων ορίων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία μετά την έγκριση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα την ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και θα τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο».

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η μεγάλη συμφωνία στη Μεσόγειο προχώρησε με οδηγίες Ερντογάν. Στην τελευταία επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής της Λιβύης στις 18-19 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες και υπογράφηκε προχθές από τους ηγέτες των δύο χωρών, αναφέρει, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η συμφωνία έγινε με μια κυβέρνηση νόμιμη ενώπιον του ΟΗΕ αποκλείει τις συζητήσεις περί νομιμότητας της συμφωνίας.

Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι στη συμφωνία έχει δημιουργηθεί ζώνη θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αυτή η ζώνη αποτελεί ασπίδα έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Επιπλέον εμποδίζει τις προσπάθειες συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ η Τουρκία δημιούργησε υπεροχή έναντι των κακών συμμαχιών.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι είναι η πρώτη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπογράφει η Τουρκία με ένα κράτος παράκτιο της Μεσογείου. Με την υπογραφή της συμφωνίας η Τουρκία ανακοίνωσε επισήμως την νόμιμη κυριαρχία της περίπου στο ένα τέταρτο της έκτασης της Γαλάζιας Πατρίδας, όπως αναφέρει και γράφει ότι οι εργασίες με τη Λιβύη κράτησαν 9 χρόνια.

Πηγή: Διπλωματικός αναβρασμός μετά τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης – «Ξεκίνησε το παιχνίδι» - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα