«Έφαγε πόρτα» η Αθήνα στο εμπάργκο όπλων και το τελεσίγραφο προς Τουρκία – Τι αναφέρει το Politico

Αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας περιελάβανε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αλλά αυτό αφαιρέθηκε στην τελική του μορφή, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει το «Politico» σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.

Με βάση το συγκεκριμένο

ρεπορτάζ, σύμφωνα με δυο διπλωμάτες, η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο. Όπως είχε γίνει γνωστό την Πέμπτη (15/10), αρχικά δόθηκε διορία στην Τουρκία από για μία εβδομάδα, με «γκάζια» από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας. Στη συνέχεια η διορία έγινε… «μερικών» εβδομάδων. Τελικά, φαίνεται πως αυτή η διορία δεν υπάρχει και για τις όποιες αποφάσεις (με ή χωρίς κυρώσεις) πάνε για τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμος έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε, μιλώντας στο «Politico» ότι υπήρξε draft που έδινε μια εβδομάδα προθεσμία για απόσυρση του «Oruc Reis». «Είναι σύγχυση που πηγάζει από μια εσφαλμένη αναφορά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας», είπε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται, ότι η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες και βασικό θέμα της δεύτερης ημέρας ήταν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, χωρίς να υπάρχει, πάντως, θέμα κυρώσεων στην Άγκυρα, όπως είχε γίνει γνωστό. Τον Δεκέμβριο οι όποιες αποφάσεις, με βάση όσα είπε και ο Σαρλ Μισέλ.    

«Ζήτησα εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το κρίνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για τα πεπραγμένα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη-μέλη θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρώπης ή κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέπονται πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε και συνέχισε: «Έθεσα το θέμα, νομίζω ότι η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Αγκυρα, λόγω της αγοράς των S-400».

Όπως αναφέρθηκε, στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις, με την ΕΕ να απαιτεί από την Τουρκία να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και να «εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό» και ζητά να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες σε ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια. «Προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 2ας Οκτωβρίου 2020», όπως τονίζεται… Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει από την Πέμπτη (15/10) να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα