Επιστολή του Τσαβούσογλου στον Μπορέλ με θέμα την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραθέτοντας τις θέσεις τις Άγκυρας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, το Κυπριακό, καθώς και για τα «δικαιώματα και συμφέροντα» των Τουρκοκυπρίων.

Στην επιστολή που έχει ημερομηνία 5 Αυγούστου αναφέρει πως «η Τουρκία παραμένει ανοιχτή σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ δεν είχε στο

παρελθόν πάρει θέση σε διαφωνίες ως προς την οριοθέτηση υδάτων ή είναι αρμόδια για ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών».

Σημειώνεται ότι της επιστολής Τσαβούσογλου είχε προηγηθεί η επίσκεψη Μπορέλ στην Άγκυρα, κατά την οποία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη για αποφυγή μονομερών ενεργειών και επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας τόσο με την ΕΕ, όσο και με τις χώρες – μέλη που είναι γείτονες της, δηλαδή, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο τούρκος ΥΠΕΞ θέτει την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληκυπριακή πλευρά το 2004, ως «ορόσημο» για τα προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία για απόπειρα επιβολής των «μονομερών αξιώσεων» τους μέσω του χάρτη της Σεβίλλης.

Επίσης, παραθέτει τις εξής προτάσεις:

1. Με την ενθάρρυνση της ΕΕ η ελληνοκυπριακή πλευρά να εισέλθει σε διάλογο με την τουρκοκυπριακή, μία συνεργασία και ένας μηχανισμός συνεκμετάλλευσης φυσικών πόρων του νησιού (σ.σ. της Κύπρου) θα μπορούσε να καθιερωθεί

2. Αναφορικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η ΕΕ θα μπορούσε να επιλέξει την υιοθέτηση μιας αμερόληπτης και ουδέτερης στάσης σε συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και το διεθνές δίκαιο, και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνομιλήσει με την Τουρκία, αντί να παίρνει θέση (σ.σ. η ΕΕ) για χάρη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να γίνεται μέρος του προβλήματος.

3. Καθώς μόνο οι θέσεις και τα επιχειρήματα της μίας πλευράς ακούγονται στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, η θέση της Τουρκίας πρέπει επίσης να ακουστεί.

Την επιστολή δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter o δημοσιογράφος Νίκος Χρυσολωράς:

For EastMed aficionados, ahead of tomorrow’s Foreign Affairs Council, letters sent by the Greek and Turkish foreign ministers to @JosepBorrellF laying out the two different positions pic.twitter.com/eCF2DemkNM

Nikos Chrysoloras (@nchrysoloras) August 13, 2020

Με πληροφορίες από CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα