Επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό και εσείς τα δίνετε όλα

Επίθεση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι ντροπιαστική και απείλησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι «θα λογοδοτήσει».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε

τον πρωθυπουργό ότι σήμερα τα δίνει όλα. «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό. Ενώ εσείς τα δώσατε όλα. Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής τότε, και του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Όλων των Ελλήνων. Κι εσείς τα δίνετε όλα σήμερα, χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς καν απόφαση του υπουργικού σας συμβουλίου. Tα δώσατε όλα σε μυστική διπλωματία, χωρίς τη στήριξη κανενός, ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας. Με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή με ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται ότι εκείνος «δημιούργησε» και «πούλησε» το Σκοπιανό, τόνισε πως ως υπουργός Εξωτερικών τήρησε την εθνική γραμμή.

«Για να σοβαρευτούμε. Εγώ δεν “δημιούργησα” κανένα πρόβλημα το 1992. Το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού το δημιούργησαν ιστορικά ο Στάλιν και ο Τίτο. Γι’ αυτό, όμως, δεν μας είπατε τίποτε. Το… ξεχάσατε. Έτσι;», είπε και συνέχισε: «Το πρόβλημα ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. Εγώ διαχειρίστηκα ως υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή. Η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 12 Απριλίου του 1992. Και μάλιστα ομόφωνα – με μια αποχή. Και μάλιστα με μένα να μην είμαι καν παρών στην τελική απόφαση. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού».

Επισήμανε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ότι «υπάρχουν ευτυχώς και ζωντανά ντοκουμέντα της εποχής», η σκηνή, δηλαδή, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και δεν τη χώρισε… τη “Βόρεια” να τη δώσει σε άλλους». Υπάρχουν όμως, όπως σημείωσε, και συνεντεύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου εξηγούσε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «όχημα αλυτρωτισμού σε βάθος χρόνου». «Δεν ήταν ανεύθυνος λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν ακροδεξιός ο Ανδρέας Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε και στη στάση του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, το Δεκέμβριο του 1991. «Όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ντε φάκτο αναγνωρίζει Σλοβενία και Κροατία, εγώ έθεσα τους γνωστούς “τρεις όρους”. Και ζήτησα – και πέτυχα μετά από μεγάλη μάχη – να μην αναγνωριστεί κράτος με όνομα που υποδηλώνει αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Πράγμα που τελικά έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τις ανοησίες» και να μην μπλέκει τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονταν με την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριν από τη διάλυσή της. «Πριν την 16η Δεκεμβρίου του 1991, υπογράφαμε κι εμείς και όλα τα άλλα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κανείς δεν επεμβαίνει στο πώς ονομάζει ένα ενιαίο κράτος τις περιοχές του – είναι εσωτερική του υπόθεση. Και κανένας δεν δεσμεύεται ούτε αναγνωρίζει διεθνώς τις εσωτερικές υποδιαιρέσεις άλλων κρατών», είπε και υπογράμμισε ότι το ζήτημα των Σκοπίων εκείνος δεν το χειρίστηκε ποτέ μετά τον Απρίλιο του 1992 αφού δεν ήταν πια υπουργός Εξωτερικών.

«Μέσα στον πολιτικό κόσμο της χώρας υπήρξαν έκτοτε απόψεις και χειρισμοί και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικοί χειρισμοί. Εγώ, έτυχε να μην πάρω μέρος σε όλα αυτά. Όμως μπορώ να σας πω, πως όλος ο πολιτικός κόσμος, επί 26 χρόνια – με τις διαφωνίες του ακόμα – συνέπιπτε σε ένα πράγμα: ότι δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ υποστήριζα από τότε – κι εξακολουθώ να υποστηρίζω, και τα γράφω και τα λέω συνεχώς έκτοτε – πως το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού. Άλλοι είχαν διαφορετική προσέγγιση». Τις δε ενστάσεις για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκαν, όπως είπε, και τα Ηνωμένα Έθνη, από το 1993, που υποχρέωσαν τα Σκόπια να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα το οριστικό τους όνομα.

«Εμείς, ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά του κόμματα, με όλες τις διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν, ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Εσείς, αυτό ακριβώς κάνετε τώρα. Εγώ επαναλαμβάνω: ήμουν πάντα αντίθετος με ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη “Μακεδονία”», είπε, για προσθέσει πως η κυβέρνηση τα δίνει όλα σήμερα.

«Δεν διαπραγματευτήκατε. Συνθηκολογήσατε σε όλα», είπε και κατήγγειλε ότι ήταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε να αναγνωριστούν ως «σκέτο» Μακεδονία και διαδήλωνε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με τη νεολαία των εθνικιστών του Γκρουέφσκι και του σημερινού προέδρου Ιβανόφ. «Σήμερα όμως τους έλληνες πατριώτες που βγαίνουν στους δρόμους τους βρίζετε ως… φασιστοειδή», είπε και πρόσθεσε ότι το 2008 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφαν δημόσια δήλωση να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει και «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα», πράγμα που δεν διανοήθηκε να κάνει έλληνας πολιτικός στο παρελθόν, τους δίνει σύνθετο όνομα μεταφρασμένο, που δεν θα είναι erga omnes-για την εθνότητα θα έχουν τρεις ονομασίες-και εμπεδώνει τον αλυτρωτισμό τους και μάλιστα, με το προσύμφωνο που υπέγραψε η κυβέρνηση, «θα μπορούν να ζητήσουν να αλλάξουμε και τα δικά μας βιβλία», συμπλήρωσε. Κατήγγειλε ότι με το άρθρο 6 της Συμφωνίας, θα εκληφθεί ως απαγόρευση ακόμα και των συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, «η Ελλάδα δεσμεύεται να μην βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων ούτε και για διμερή ζητήματα, όπως η μόλυνση του Αξιού, όταν δεσμευόμαστε για σοβαρές παραχωρήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

«Αναγνωρίζετε “Βόρειους Μακεδόνες” που θα είναι οι μόνοι διεθνώς αναγνωρισμένοι Μακεδόνες. Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα τη δυναμιτίσει», είπε και τόνισε ότι το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, «δημιουργεί τετελεσμένα».

Αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται, ως θεσμός, να κρίνει ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Όταν παίρνει θέση, κακώς, και εκφράζει τη χαρά του, μάλιστα για μια συμφωνία που μόλις την κλείσατε τηλεφωνικά, για μια συμφωνία που μόνο εσείς ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική», είπε και πρόσθεσε: «Με κατηγορείτε εμένα ότι έκανα πολιτική καριέρα με το Σκοπιανό; Εμένα που έμεινα σπίτι μου συνειδητά μία δεκαετία; Εσείς που έχετε γαντζωθεί στην εξουσία και υπογράφετε τα πάντα. Πλάκα έχετε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό ως εργαλείο για να διασπάσει τη ΝΔ «και απέτυχε οικτρά» και τώρα κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ίδιο.

«Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα. Μια γροθιά», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ στηρίζω πλήρως τον σημερινό πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σεβάστηκα τον προηγούμενο και στηρίζω τον επόμενο. Η ΝΔ δεν είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα