Ευ. Μυτιληναίος: H Ε.Ε. πρέπει να πιέσει για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Μία διαφορετική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο Euractiv.com, με τοποθετήσεις τόσο για την πολιτική επικαιρότητα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και για θέματα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής βιομηχανίας αλλά και απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς.

Σε σταυροδρόμι η Ευρώπη

«Φαίνεται πως η Ευρώπη είναι σε ένα σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, σχολιάζοντας τα δύο επίκαιρα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη αυτή την περίοδο, το προσφυγικό και

το BREXIT. «Έχω την εντύπωση πως η Ελλάδα δε βρίσκεται στις προτεραιότητες της ατζέντας των Ευρωπαίων ηγετών αυτή τη στιγμή», συνέχισε. Σχολιάζοντας την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, ο κ. Μυτιληναίος την χαρακτήρισε θετική, αλλά υπογράμμισε πως μένει να διαπιστώσουμε το αν αυτή ήταν μια τάση ή ένα απομονωμένο περιστατικό.
«Όλοι ελπίζουμε πως είναι μία τάση αλλά μένουν τόσα πολλά να γίνουν πριν αυτή γίνει πραγματική τάση και όπως καταλαβαίνετε δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ρεαλιστικές πολιτικές δεν είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις του 2015, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε πως η κυβέρνηση, αφού πέρασε μία περίοδο αναταραχής, πλέον κάνει προσπάθειες προς την σωστή κατεύθυνση. «Αυτό δεν είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς, είναι πραγματιστική πολιτική», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως μια κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το πολιτικό της πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να προσαρμόζεται και με τους κανόνες της Ε.Ε.

Περισσότερη Ευρώπη, λιγότερο ΔΝΤ

Στη συνέντευξή του ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε επίσης τη θέση του ΔΝΤ και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο δημοσιογράφος του euractiv.gr υπογράμμισε ότι υπάρχει σύγκλιση των απόψεών του με την κυβέρνηση στο θέμα, καθώς διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την Επιτροπή και λιγότερη ανάγκη για το ΔΝΤ.

Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε πως με αυτή την άποψη συμφωνούν σχεδόν όλοι, με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Γερμανία που για τους δικούς τους λόγους επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του προγράμματος των θεσμών κυριαρχούν τα δημοσιονομικά μέτρα, και όχι τα απαραίτητα διαρθρωτικά. Το ΔΝΤ έχει εξαιρετική τεχνογνωσία σε παρόμοιες με την Ελληνική καταστάσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν κάνει λάθος, όπως και οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί. Από την άλλη τόνισε ότι είναι πλέον σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει με μεταρρυθμίσεις για την ενσωμάτωση της χώρας στο ρυθμιστικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενσωμάτωση η οποία έχει καθυστερήσει.

Με οφέλη για τον καταναλωτή ο ανταγωνισμός στην Ενέργεια

Όσον αφορά στην εικόνα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Μυτιληναίος εντοπίζει μονοπωλιακά χαρακτηριστικά που “δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ” και προβλέπει ότι “η ΔΕΗ θα δει το μερίδιο αγοράς της να μείωνεται».
«Δυστυχώς, η κατάρρευση των τιμών των καυσίμων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του λιθάνθρακα και ούτω καθεξής δεν επηρέασε δραματικά τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Τον τελευταίο μήνα, όμως, οι ιδιώτες προμηθευτές προσέφεραν τιμές, αρκετά χαμηλότερες από αυτές της ΔΕΗ. Έχω την εντύπωση ότι τους προσεχείς μήνες ο ανταγωνισμός θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποφέρει κάποια οφέλη στον καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, τονίζει πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό ενεργειακό hub. «Το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα κόμβος είναι όντως πολύ θετικό. Για να φτάσουμε την κατάσταση στο σημείο όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας πραγματικός κόμβος με ουσία, πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις που ήδη είναι σε διαδικασία να συμβούν«.

Keywords
Τυχαία Θέματα