Η ΟΝΝΕΔ έγινε 45 ετών – Η μαύρη σελίδα που τη στιγμάτισε

Σαράντα πέντε χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα η νεολαία της ΝΔ, η ΟΝΝΕΔ, η οποία ιδρύθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1974.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, η ΟΝΝΕΔ «κατάφερε από την ίδρυσή της, στις 17 Οκτωβρίου 1974, μέχρι και σήμερα, να διαμορφώσει την πολιτική και κοινωνική συνείδηση των νέων της χώρας, δημιουργώντας άξια στελέχη που την εκπροσώπησαν

στα ανώτατα πολιτικά αξιώματα, με παραγωγικές θέσεις και σταθερή παρουσία στο δημόσιο διάλογο εντός και εκτός συνόρων».

«Αριθμώντας σήμερα 70.000 και πλέον μέλη, σε μια εποχή που η πατρίδα μας πατάει πια γερά στα πόδια της, χρέος μας είναι να σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην ιστορία της Οργάνωσης, παρέχοντας τα εχέγγυα στους συμπολίτες μας για να πετύχουν ατομικά και συλλογικά όσα αξίζουν», σημειώνει η ΟΝΝΕΔ και καταλήγει:

«Προχωράμε πιο πολλοί και πιο ενωμένοι από ποτέ, με επίγνωση της ευθύνης που συνεπάγεται η κληρονομιά που παραλάβαμε και με τη σκέψη μας προσανατολισμένη στην ιστορική συγκυρία που μας καλεί να πρωταγωνιστήσουμε στην προσπάθεια για μια Ελλάδα δημοκρατική, εξωστρεφή, δημιουργική και υπερήφανη».

Μαύρες σελίδες Ιστορίας: Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Ωστόσο, η ΟΝΝΕΔ είχε αρκετές μελανές σελίδες στο βιβλίο της Ιστορίας, με τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα να την ακολουθεί έως σήμερα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν καθηγητής μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενταγμένος στην αριστερά και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν δολοφονήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1991, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Ακολούθησαν τέσσερα θύματα στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης.

Δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας στην Πατρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας. Ο Καλαμπόκας, επικεφαλής μιας ομάδας, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησε να σπάσει την κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας, ιδιαίτερα αγαπητός, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες και καταθέσεις, στους μαθητές του.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε.

Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου), ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας) και, τελικώς, ύστερα από αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε.

Το τότε Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας και νυν 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, καθώς και τα 2ο λύκειο Ιλίου και 3ο γυμνάσιο Ιλίου, σήμερα φέρουν το όνομά του. Επίσης το όνομά του δόθηκε σε μια σήραγγα της Ολυμπίας Οδού κοντά στην Πάτρα.

Η ανάρτηση της ΟΝΝΕΔ για τα 45 της χρόνια:

Πηγή: Η ΟΝΝΕΔ έγινε 45 ετών – Η μαύρη σελίδα που τη στιγμάτισε - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα