«Η τελευταία φορά που ψηφίζονται μνημονιακά μέτρα», το μήνυμα Τσίπρα (video)

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος

στον αρχηγό της ΝΔ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, τονίζοντας πως αποτελεί δώρο για την κυβέρνηση. «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε αυτές τις δύο μέρες με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίθεση κατά Σαμαρά: Έχτισε καριέρα, πουλώντας υπερπατριωτισμό

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη«φερέφωνο του πραγματικού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Αντώνη Σαμαρά».

«Ήταν ο πρώτος ο οποίος επισήμως αποδέχτηκε σε επίσημο έγγραφο να καταγραφεί η γειτονική χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς «έχτισε καριέρα, πουλώντας υπερπατριωτισμό, σε ένα θέμα που εδώ και 26 χρόνια αποτελεί πληγή για τη χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για το Σκοπιανό, αλλά παρατήρησε πως αυτό το θέμα το «ξέχασε» όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός.

«Το θέμα αυτό το είχε ξεχάσει όταν αργότερα έγινε πρωθυπουργός, διότι η κυβέρνηση του- και ορθώς τότε- διά του εκπροσώπου της, του υπουργού Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του ΟΗΕ παρουσίασε την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία, προφανώς με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».

Από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν διαμαρτυρίες και τότε ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Κάντε υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα τα πούμε. Δεν θα γλυτώσετε αυτές τις δύο μέρες».

«Αντιμετωπίσαμε ιστορικά ζητήματα. Κάναμε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»

«Για τελευταία φορά ψηφίζουμε, τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην αρχή της ομιλίας του.

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Αντιμετωπίσαμε ιστορικά ζητήματα. Κάναμε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάποιες είχαν αδικίες, αλλά στο τέλος ο ιστορικός του μέλλοντος και ο λαός θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά», πρόσθεσε, κατά τον απολογισμό του.

«Σήμερα, δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, με γενναίες αποφάσεις και βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις του ΟΑΣΑ στη λίστα των χωρών με το σημαντικότερο μεταρρυθμιστικό έργο», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Παράλληλα, την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε, η Ελλάδα τελειώνει με τα προγράμματα στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο. Προχωρήσαμε σε δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και στο τέλος πιστεύω πως ο ιστορικός του μέλλοντος και ο λαός θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής καθώς είναι η τελευταία που ψηφίζονται μέτρα που δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία ύστερα από μια πενταετία προγραμμάτων και πετύχαμε επί τρία συναπτά έτη όχι μόνο να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και να έχουμε υπεραπόδοση. Παραλάβαμε ένα κράτος που ξόδευε κονδύλια της ΕΕ για να εξυπηρετήσει φίλια συμφέροντα των τότε κυβερνώντων. Σήμερα η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα σε ευρωπαϊκά κονδύλια και έλαβε το μπράβο από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Παραλάβαμε μια χώρα εσκεμμένα με άδεια ταμεία, σήμερα έχουμε απόθεμα ρευστότητας. Παραλάβαμε μια χώρα σε διεθνή απομόνωση και σήμερα αποκαθιστά τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας αποτιμώντας το έργο της κυβέρνησης τα 3 χρόνια διακυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα