Κεντρική Μακεδονία: Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το προσεχές διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για να περιγράφονται με ακρίβεια οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε περιπτώσεις επεισοδίων ρύπανσης και να προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γουτίκας, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του εγχειρήματος στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση ηλεκτρονικού

ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, υπογράμμισε πως η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια που ξεκινά μια τέτοια δράση.

Σημείωσε ότι από το 2011 οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εκπόνηση σχεδίων για την ποιότητα του αέρα, ενώ τότε μεταβιβάστηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αρμοδιότητα συντήρησης και λειτουργίας των επτά σταθμών του εθνικού δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που βρίσκονται εντός των ορίων της.

Γνωστοποίησε ότι έγινε μια προσπάθεια αντικατάστασης των επτά αυτών σταθμών, που δεν είχε αίσιο τέλος, και πλέον η περιφέρεια καταβάλλει προσπάθειες για την αντικατάστασή τους μέσω ΕΣΠΑ, την αναβάθμιση του σταθμού του Κορδελιού μέσω του Πράσινου ταμείου, αλλά και τη δημιουργία νέων σταθμών, ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το επιχειρησιακό σχέδιο. Ενδεικτικά ανέφερε, ότι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, κοντά στο λιμάνι, αλλά και στην οδό Λαγκαδά που δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Σε ό,τι αφορά, ιδιαίτερα, τη δημιουργία του επιχειρησιακού σχεδίου, προβλέπονται η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, ώστε να επισημαίνονται οι σημειακές ή χωρικές πηγές ρύπανσης, η καταγραφή περιοχών ενδιαφέροντος, όπως η βιομηχανική περιοχή και το λιμάνι, η συγκέντρωση πληροφοριών για όλα τα επεισόδια ρύπανσης που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, η ανάπτυξη σχεδίου πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η διαβούλευση μεταξύ φορέων για το εν λόγω σχέδιο και η διατύπωση προτάσεων για δράσεις, όπως η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η αντικατάσταση των λεωφορείων με άλλα οχήματα που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα κά.

Ερωτήματα για τον μέχρι τώρα τρόπο διαχείρισης περιστατικών ατμοσφαιρικής ρύπανσης έθεσε από την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος, ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» σχολίασε ότι είναι σημαντικό ότι είναι η πρώτη περιφέρεια που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία, όμως είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα, που δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα με το συγκεκριμένο έργο που προτείνεται.

«Η πρόταση είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά θεωρώ ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει κανείς υπάρχουσες και γνωστές καταστάσεις. Εκεί πάσχουμε» είπε ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω».

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο κ. Γιουτίκας εκτίμησε, ότι εφόσον ο διαγωνισμός γίνει μέσα στο έτος, εντός του 2018 θα προκύψει το σχέδιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα