Κορονοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη – Δύσκολα η άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου (video)

Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να γεμίσουν ταχύτατα, τη στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να είναι αυξημένα σε όλη τη χώρα, ενώ δεν φαίνεται πιθανό να λήξει το lockdown στις 30 Νοεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Μάλιστα σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου η συμπρωτεύουσα είναι και πάλι στο «κόκκινο» με 595 από τα 1.228 νέα

κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Η Αττική συγκεντρώνει, επίσης, 513 περιπτώσεις, ενώ στο «κόκκινο» παραμένουν Λάρισα και Σέρρες με 159 και 103. Στη Δράμα ανακοινώθηκαν 87 νέα κρούσματα, στην Πέλλα 76, στην Ημαθία 62, στην Φλώρινα 58…

Την ίδια στιγμή συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές τους, ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να αντέξουν στην πίεση τα νοσοκομεία της πόλης, απηύθυναν επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε απόψε με τηλεδιάσκεψη.

Στη συνεδρίαση που συγκλήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες για την πορεία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, έκανε λόγο για μία «δύσκολη κατάσταση, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όρια του. Όλη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα. Η διασπορά συνεχίζεται γιατί κλείσαμε την εστίαση και καθημερινά κάποιοι μαζεύονται σε σπίτια. Άρα εκτίθενται στον κίνδυνο. Πλέον, δεν έχουμε τον χρόνο να μιλάμε, είναι πολύτιμος. Εμείς θα πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία, εσείς να ενημερώνετε», είπε ο κ.Μεταλλίδης.

Για το ΑΧΕΠΑ είπε πως το 1/3 του νοσοκομείου, δηλαδή 200 κλίνες, είναι κατειλημμένες αυτή τη στιγμή από ασθενείς με κορονοϊό. «Στις ΜΕΘ μπορούσε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός, όμως φτάσαμε σε σημείο να νοσηλεύουμε πολλούς ασθενείς. Δεν δημιουργούνται νοσοκομεία σε τρεις μήνες», τόνισε ο κ. Μεταλλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες δημοτικών συμβούλων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Ιωάννης Κιουμής, έδωσε μία αισιόδοξη είδηση με αφορμή τη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου: «Θα τολμήσω, με επιφύλαξη, να πω ότι υπάρχει μια μικρή, αλλά ορατή ύφεση του αριθμού της προσέλευσης των ασθενών που είναι ύποπτοι ή πάσχουν από τον κορονοϊό. Δεν φτάνει μια τέτοια μέρα βέβαια. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στατιστικά με τις εφημερίες και των άλλων νοσοκομείων τις επόμενες ημέρες. Είναι καλό όμως να μην ξεκινήσουμε με μία ολόμαυρη εικόνα αλλά με κάτι που έχει μέσα του και λίγο φως».

Ερωτηθείς ο κ. Κιουμής για τον λόγο που οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εκτίμησε πως ένας βασικός λόγος ήταν η άφιξη των φοιτητών στην πόλη. «Στα μέσα του Σεπτέμβρη η εικόνα της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν ειδυλλιακή. Με έναν εκπληκτικό τρόπο τα κρούσματα ανέβηκαν ραγδαία. Οι καιρικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν δραματικά. Ούτε οι συγκοινωνίες έγιναν χειρότερες. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς δεν άλλαξαν συνήθειες. Αυτό που έγινε ήταν η μαζική επάνοδος των φοιτητών. Είμαστε μία φοιτητούπολη, άνθρωποι νέοι αναζήτησαν τις παρέες τους μετά το καλοκαίρι, θέλησαν να βγουν έξω. Υπήρξε μία χαλαρότητα γενικότερα».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της πόλης. Όπως είπε «η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Άρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις, είπε πως «εάν αφήναμε την πανδημία να εξελιχθεί από την εμπειρία μας από τις άλλες επιδημίες θα περιμέναμε να έχουμε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού θα πληρώναμε βαρύτατο φόρο αίματος. Θα περιμέναμε να έχουμε μία επανάληψη κατά τα τέλη Ιανουαρίου και μία ύφεση στα τέλη Μαρτίου».

Ο κ. Εξαδάχτυλος τόνισε πως «τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν Πάσχα του ’20, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου εκτίμηση, γιατί δεν έχουμε δει ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, ζήτησε από τους κατοίκους να προχωρήσουν σε ένα «προσωπικό, οικογενειακό lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, γιατί οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες». Υποστήριξε πως μετά το άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει και πάλι να τηρούνται τα μέτρα «ειδάλλως θα ξαναγυρίσουμε εδώ που είμαστε».

Προς παράταση το lockdown

Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, ωστόσο, που βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού, αλλά όλη η χώρα με τη διασπορά να είναι μεγάλη παντού. Αυτό καθιστά δύσκολο την άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες να βγούμε από την καραντίνα την 7η ή την 14η Δεκεμβρίου.

Όταν θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά τα μέτρα, στόχος του Μαξίμου, όταν το επιτρέψει η πανδημία, είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο.

Πέτσας: Οι αποφάσεις για το lockdown μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Αναφορικά με το lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 FM» επισήμανε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά τις 30 Νοεμβρίου. Τόνισε συγκεκριμένα: «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Άρα, πάντα θα παίρνουμε το κατάλληλο μέτρο που εκείνη τη στιγμή ενδείκνυται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα αποκλείσουμε ποτέ κανένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μέχρι να μπορέσει να εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού και να αφήσουμε πίσω αυτό τον εφιάλτη των τελευταίων εννέα μηνών.

Σήμερα περιμένουμε να γίνει, μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά-σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα, τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε. Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο. Είχαμε ανοίξει σε τρεις φάσεις, 4 Μαΐου, 11 Μαΐου και 18 Μαΐου. Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Αλλά τις οριστικές αποφάσεις μας, θα τις πάρουμε τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με βάση την εκτίμηση και των ειδικών».

Πρόσθεσε επίσης πως «η εμπειρία του καλοκαιριού, δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο άνοιγμα και σε ποιες ενδεχομένως να πάμε πιο αργά. Το ζήτημα, είναι ότι κάποιες δραστηριότητες του λιανεμπορίου, δείχνουν ότι δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση. Επίσης τα σχολεία μας έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και μπορούν να ανοίξουν γρηγορότερα παρά αργότερα. Άλλες πηγές δραστηριότητας, που έχουν να κάνουν με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στην εστίαση, μπορούν να ανοίξουν στο τέλος. Όλα αυτά εξετάζονται, προκειμένου να μπουν σε ένα σχέδιο, το οποίο αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμο, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους, μετά τις 30 Νοεμβρίου».

Ρεκόρ εισαγωγών στο Ιπποκράτειο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, κάθε ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό έσπασε σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου, το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έως τις 8:00 το πρωί εισήχθησαν για νοσηλεία 117 ασθενείς με υψηλό πυρετό και άλλα έντονα συμπτώματα κορονοϊού. Ο πρόεδρος Εργαζομένων του Ιπποκρατείου δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες που είχε αναπτύξει το νοσοκομείο… Οι ΜΕΘ είναι πλήρεις από χθες και συνεχίζουμε».

Σημειώνεται ότι στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται 205 ασθενείς με κορονοϊό ενώ καλυμμένες είναι και οι 13 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ αναπτύσσονται νέες στα χειρουργεία.

Keywords
κορονοϊός, θεσσαλονικη, lockdown, video, νέα, ΕΟΔΥ, λαρισα, σερρες, δραμα, φλώρινα, ΑΠΘ, αχεπα, φως, άφιξη, συγκοινωνιες, καλοκαιρι, εισιτήρια, Χριστούγεννα, πασχα, σχολεια, μαΐου, ιπποκράτειο, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , μετρο, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, πασχα 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κρουσματα σημερα, φλώρινα, αχεπα, εργαλεια, πιεση, σημερινη, υγεια, υφεση, αυξηση, αττικη, άφιξη, αφορμη, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερα, δυνατοτητα, δινη, ευλαβεια, εγινε, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εκτιμηση, εστιαση, ετοιμο, ζωη, ιδια, ημαθια, εικονα, κρεβατια, λογο, μαΐου, μαξιμου, νοσοκομεια, παντα, ορια, παμε, πελλα, πηγη, ροη, πορτα, πρωι, ρεκορ, ροες, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπιτια, σχεδιο, τμημα, τριτη, συμπτωματα, φτανει, ιωαννης, δημοτικα, εννεα, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, πηγες
Τυχαία Θέματα