Κορονοϊός: Ανησυχία μετά τα 65 κρούσματα – Αυτά είναι τα μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι (video)

Τα 65 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο – αυξανόμενα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες – κάνουν τους λοιμωξιολόγους να ζητούν όλο και πιο επιτακτικά την επιβολή νέων μέτρων για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός στην Ελλάδα. Στο τραπέζι το σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης…

Και μπορεί η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας να μην προβληματίζει τους νέους που πηγαίνουν σε beach bar

και συνωστίζονται, όμως τρομάζει την κυβέρνηση και ειδικά τους λοιμωξιολόγους που επιμένουν σε έκτακτα μέτρα ακόμη και χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς για να μη χαθεί ο αγώνας που δόθηκε κόντρα στον ιό το καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε έκτακτη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ήταν κατηγορηματικός προς τους λοιμωξιολόγους: «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό, μην διστάσετε».

Σημειώνεται ότι από τα 65 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 34 είναι «εισαγόμενα» (από τα αυτά τα 17 «βρέθηκαν» στις πύλες εισόδου στην Ελλάδα). Επίσης, 16 από τα 65 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους (8 Ινδοί και 8 Φιλιππινέζοι) σε δεξαμενόπλοιο – μπήκε σε καραντίνα το πλήρωμα – με σημαία Μάλτας, που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά. Επτά ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Τις τελευταίες ώρες, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος και οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται στους 203.

Επίσης, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) υπογράμμισε ότι είναι υπεύθυνοι και οι νέοι για την αναζωπύρωση του κορονοϊού. «Μολύνονται, πεθαίνουν, μεταδίδουν», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Την ώρα που και στη χώρα μας οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να μπει «”λουκέτο” στα μαγαζιά αν αυξηθούν τα κρούσματα», αναφέροντας ακόμα ότι «τα τελευταία κρούσματα είναι νεότερα σε ηλικία».

Τα νέα μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

«Αν δούμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό μας ανησυχεί», επισημαίνει στο «OPEN TV» ο καθηγητής Υγεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Οι λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, έχουν ετοιμάσει ήδη πακέτο νέων μέτρων για να εφαρμοστούν, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

Απαγόρευση συναυλιών εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλαΑπαγόρευση σε beach bar και πάρτιΑπαγόρευση όλων των εκδηλώσεων, όπου υπάρχει συνωστισμός

«Έχουμε μία κατάσταση με φωνές, με τραγούδια, με γέλια. Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει σε μία υπερμετάδοση του κορονοϊού, όταν βρεθεί κάποιος ασυμπτωματικός φορέας σε ένα τέτοιο χώρο συγχρωτισμού και συνωστισμού», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μερικά ακόμη μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι να παρθούν είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλες τις επιχειρήσειςΥποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρουςΥποχρεωτική χρήση της μάσκας και στις εκκλησίεςΚαραντίνα μιας εβδομάδας για Ελληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό

«Πρέπει και οι νέοι να καταλάβουν ότι δεν είναι στο απυρόβλητο. Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή νόσο, παρόλα αυτά έχουμε και νέους με σοβαρή νόσο», σημειώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει υπερβολικά»

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα εκφράζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ τονίζει πως οι νέοι δεν προσέχουν και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων.

Μιλώντας στο «Star» ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι είναι αναμενόμενη μια αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ενώ στην Ελλάδα είχαμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, πλέον έχουμε σταθερά διψήφιο αριθμό, το οποίο δείχνει ότι κάνουμε κάτι λάθος. Το λάθος σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει υπερβολικά και δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας με τον τρόπο που το έκανε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πολλοί φιλιούνται και αγκαλιάζονται σαν να μην υπάρχει κορονοϊός ενώ στα καταστήματα εστίασης, όπου οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα προστασίας, εκείνοι τη φορούν «σαν να είναι αποκριάτικη μάσκα».

«Αυτό δεν έχει καμία λογική, μόνο κίνδυνο μπορεί να φέρει γιατί αν την πιάσεις την μάσκα από το εξωτερικό και την ανεβάσεις θα είναι πολύ χειρότερο, γιατί ό,τι υπάρχει πάνω στη μάσκα θα το φέρεις στο πρόσωπό σου», εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφερόμενος στη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, η οποία πλέον είναι τα 56 έτη, ο καθηγητής τονίζει ότι οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας δεν κολλούν πλέον συχνά κορονοϊό, γιατί πρόσεξαν περισσότερο και για αυτό τώρα βλέπουμε μικρότερες ηλικίες να νοσούν. «Είχαμε πει από την αρχή της πανδημίας ότι οι νεότερες ηλικίες δεν κινδυνεύουν πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν καθόλου. Όπως και με τη γρίπη, ακόμη περισσότερο όμως με τον κορονοϊό και οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά», τόνισε ο καθηγητής, ενώ ανέφερε τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών υπάρχουν γενετικές τροποποιήσεις που τους κάνουν ευπαθείς στο να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό.

Ο κ. Βασιλακόπουλος συμβουλεύει όσους πάσχουν από άσθμα ή ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) να μην μειώσουν την αγωγή τους και να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο που τους παρακολουθεί αν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα. Στα χρόνια νοσήματα είναι χρήσιμο να επισκεφθούν τον θεράποντα ιατρό τους, τονίζει ο καθηγητής. Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr τις προηγούμενες ημέρες σε συναγερμό είναι οι επιστήμονες, καθώς εν μέσω καλοκαιριού ο κορονοϊός φαίνεται να προτιμά όλο και νεαρότερες ηλικίες. Πηγές είχαν αναφέρει ότι το θέμα έχει απασχολήσει δεόντως τους επιστήμονες της επιτροπής. Γι’ αυτό, άλλωστε, και συνέστησαν εκ νέου την αυστηροποίηση των μέτρων με τη χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

Από την άλλη και τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων κάνουν τους ειδικούς να σημάνουν «κόκκινο» συναγερμό. Τα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας ενώ είχαν δημιουργήσει ειδική κλινική για την covid-19, στην αρχική φάση της πανδημίας, ελάχιστα είχε, άλλωστε, χρειασθεί και κυρίως για προληπτικούς λόγους. Τα τελευταία 24ωρα δύο παιδιά από διαφορετικές περιοχές της χώρας, (Χαλκίδα και Αθήνα), χρειάσθηκε, όμως, να μεταφερθούν στο Παίδων αφού παρουσίασαν συμπτώματα του κορονοϊού.

Τα αίτια

Ως αιτία των νεαρότερων πλέον περιστατικών, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές θεωρούν τη χαλάρωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Μία χαλάρωση που αυξάνει κατακόρυφα τα κρούσματα και στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν κατακόρυφα οι έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα και beach bar, ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται – έστω στο ελάχιστο- τα μέτρα. Διαφορετικά μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε νέες απαγορεύσεις.

Όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τονίσει, πάντως, αλλεπάλληλες φορές ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν νέα μέτρα και θα επιβληθούν και νέες απαγορεύσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από τις παρατηρήσεις της ειδικής επιτροπής, η οποία καταγράφει καθημερινά τόσο τους επιδημιολογικούς δείκτες όσο και τις συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

SOS για πανηγύρια, συναυλίες

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα αστικά κέντρα είναι αυτή που απασχολεί περισσότερο τους επιστήμονες στη χώρα μας. Ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αιτιολόγησε τους συγκεκριμένους αριθμούς και μίλησε για τον ρόλο των ασυμπτωματικών στη διασπορά του ιού.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από την πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά, όμως, εμποδίζουν το σβήσιμο μια επιδημίας», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς, εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες, διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα, τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά, επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες, διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοϊος είναι ακόμα πιο έντονη».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ επισημαίνει ότι γι’ αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια “μεγάλη λανθάνουσα περίοδο” δηλαδή από τη στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό, έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5 έως μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και δύο εβδομάδες».

Στο τραπέζι το σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης

Σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός έθεσε ο Γκίγκας Μαγιορκίνης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως «πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες και σήμερα, δηλαδή γενίκευση της μάσκας. Να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα να μην επιταχύνουμε την αντίδραση, θα πρέπει να αυξήσουμε ελέγχους όπου υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα κέντρα διασκέδασης».

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του ΠΟΥ πως το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται στην επιπόλαιη στάση των νέων που δεν προσέχουν με αποτέλεσμα να διασπείρεται ο κορονοϊός τόνισε ότι «έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα και θα συμβεί και αυτό». «Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική» επισήμανε.

«Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δε θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε ο καθηγητής.

Τι ανέφερε για τα κρούσματα της Πέμπτης

Αναφορικά με τα 65 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη (30/07) από τον ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση εντός της Ελλάδας, στην ουσία πρόκειται για μείωση σε σχέση με χθες». Τόνισε, μάλιστα, πως τα εγχώρια κρούσματα δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε καθησυχαστικά ούτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις συμπτωματικών κρουσμάτων από τον Απρίλιο και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα.

Όπως ανέφερε «ο αριθμός στις ΜΕΘ είναι εξαιρετικά χαμηλός, ο χαμηλότερο νομίζω που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά όχι σε εφησυχασμό». Σημείωσε τέλος πως η εικόνα στα αστικά κέντρα είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική, αλλά τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης όχι ορφανά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Δεδομένα έως 30 Ιουλίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. 1 (14.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ο «χάρτης» των 65 νέων κρουσμάτων

-δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,
-έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
-τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
-τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
-δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
-δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
-ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
-ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
-ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Σε καραντίνα το πλήρωμα δεξαμενοπλοίου στον ΠειραιάΣυναγερμός στις Αρχές

Επί ποδός βρίσκεται το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Αρχηγείο του Λιμενικού και το Υπουργείο Υγείας μετά από την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στα μέλη πληρώματος δεξαμενοπλοίου, σημαίας Μάλτας, που πλέει ανοικτά του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, συνολικά 16 ναυτικοί, οκτώ Ινδοί και οκτώ Φιλιππινέζοι, του δεξαμενόπλοιου «Merbabu», σημαίας Μάλτας, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Πειραιά, βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19.

Κορωνοϊός: Στο δεξαμενόπλοιο MERBABU εργάζονται οι 16 ναυτικοί που βρέθηκαν θετικοίhttps://t.co/LtQ5M6HIvt
via @isotimoscom pic.twitter.com/d7QmUHkquO

— Isotimos.com (@isotimoscom) July 30, 2020

Το δεξαμενόπλοιο με 25 άτομα πλήρωμα είχε αναχωρήσει τελευταία φορά από την Τουρκία χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο τελικός προορισμός του.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ανέβηκε στο δεξαμενόπλοιο και πραγματοποίησε τεστ, τα οποία και βγήκαν θετικά σε Covid-19. Όλο το πλήρωμα παραμένει σε καραντίνα μέσα στο δεξαμενόπλοιο μέχρι νεοτέρας.

Δεκαέξι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου Merbabu, στα ανοιχτά του Πειραιά, θετικοί στον κορονοϊό – Το πλήρωμα σε καραντίναhttps://t.co/XDuJMbBjG4 pic.twitter.com/ZF2zdCNPem

ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) July 30, 2020

Μεγάλη ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων στην Καβάλα – Νέα μέτρα υπό τον φόβο του lockdown

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό τοπικό lock down σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, απηύθυνε ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη.

Τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού, σε περιοχές, τόσο του δήμου Καβάλας όσο και του δήμου Παγγαίου, έχουν σημάνει συναγερμό στις διοικητικές και υγειονομικές αρχές, που πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί κάποιο τοπικό lock down. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται τις τελευταίες ώρες στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, προκειμένου αυτά να απομονωθούν και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «κρούσματα υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους δήμου της Π.Ε. Καβάλας και στη Θάσο και στον δήμο Νέστου. Ήδη έχουμε κάνει ιχνηλατήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όπου κρίναμε απαραίτητο. Βέβαια, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αριθμός των τεστ που μπορούν να γίνουν δεν είναι απεριόριστος, όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά πανελληνίως. Και από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει γενικά αύξηση του κορονοϊού στη χώρα, προφανώς θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ, αν υπάρχει ένα όριο σε αυτά».

«Εμείς», συνέχισε ο νομίατρος, «προσπαθούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να βρούμε τους θετικούς και να απομονώσουμε τις επαφές τους, ώστε να μην έχουμε περαιτέρω μετάδοση της νόσου. Από ένα σημείο και μετά, όταν αρχίζεις και έχεις αρκετά κρούσματα, δεν ψάχνεις από πού κόλλησε ο άλλος. Γι’ αυτό τόνισα, ότι πλέον είναι πιθανό να κολλήσει ο καθένας από οπουδήποτε, γιατί άρχισε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα. Πρέπει να υπάρχει πολλή προσοχή και θα πρέπει να ανακοπεί η περαιτέρω μετάδοση από τις στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως «αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υφυπουργός, ότι είναι το απευκταίο μέτρο, είναι το τελευταίο μέτρο που θα θέλαμε να ληφθεί. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, αλλά πρέπει εμείς από μόνοι μας να κάνουμε ένα lockdown στον κορονοϊό, ατομικά ο καθένας, για να μην πάμε σε τέτοια γενικευμένα μέτρα τα οποία θα είναι καταστροφικά. Με τα απλά μέτρα μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στον ιό, ώστε να μη μας προσβάλει, κάνοντας εμείς το lockdown αυτόματα».

Αυστηρότερα μέτρα συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα, μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ δεν έκρυψε την ανησυχία της για τη διασπορά που πλέον παρατηρείται στην κοινότητα, υπογράμμισε ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού».

Η κ. Αντωνίου τόνισε πως υπάρχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με τον νομίατρο, όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και διοικητικούς φορείς, προκειμένου να καταβληθεί από κοινού κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες.

Η πρόεδρος του ΙΣΚ Καβάλας επισημαίνει ακόμα, ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να προτείνει την εφαρμογή ακόμα αυστηρότερων μέτρων, με μοναδικό γνώμονα το γενικό καλό και την αποφυγή ενός τοπικού lock down, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους αυτές τις καλοκαιρινές μέρες.

Αναστέλλονται κατασκηνώσεις και εμποροπανηγύρεις στο δήμο Παγγαίου

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, αποφάσισε την άμεση αναστολή λειτουργιάς των παιδικών κατασκηνώσεων στη Νέα Πέραμο, αλλά και των τριών μεγάλων εμποροπανηγύρεων που αναμένονταν να πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο στην παραλία Οφρυνίου, τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο με αφορμή των εορτασμό της Μεταμόρφωσης, του Δεκαπενταύγουστου και της Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει: «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα προστατεύουν τους δημότες και την κοινωνία. Δεδομένης της κατάστασης με τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού COVID 19, υπάρχει εύλογη ανησυχία σχετικά με τη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Νέας Περάμου, και τον αυξημένο κίνδυνο για διασπορά του ιού. Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία της κοινωνίας του Δήμου Παγγαίου και έχοντας ως πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών που θα φιλοξενούνταν, των εργαζόμενων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, αποφασίσαμε την αναστολή της λειτουργίας των Παιδικών Εξοχών – Κατασκηνώσεων στη Νέα Πέραμο για φέτος, ώστε να περιφρουρήσουμε την υγεία όλων και να αποτρέψουμε τυχόν εξάπλωση του κορονοϊού COVID 19».

Νέο θετικό κρούσμα στο Βόλο – 25χρονος μάγειρας

Ένα ακόμα κρούσμα κορονοϊού καταγράφηκε την Πέμπτη (30/07) στον Βόλο. Σύμφωνα με το «megnisianews.gr», πρόκειται για 25χρονο μάγειρα που εργάζεται σε μαγαζί της πόλης.

Το δείγμα του 25χρονου βγήκε θετικό από τα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Παράλληλα, θετικό βγήκε και επαναληπτικό δείγμα άλλου 25χρονου, επίσης εργαζόμενου σε μπαρ του Βόλου, όπως γνωστοποίησε το ΠΓΝΛ.

Περισσότερες πληροφορίες για το νεότερο κρούσμα δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ την υπόθεση της ιχνηλάτησης αναμένεται να αναλάβει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

(πληροφορίες από OPEN TV, Star, ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
κορονοϊός, video, beach bar, το νησι, έως ότου, ελλαδα, beach, καλοκαιρι, ΕΟΔΥ, νέα, πειραιας, νεότερα, εκπα, star, σημαίνει, χαπ, δεόντως, αθηνα, χαλκιδα, θεσσαλονικη, υπουργοι, sos, οφείλεται, twitter, τεστ, απε-μπε, καβαλα, lockdown, απε, μπε, γνώμονα, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοζανη, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, κοινωνια, αποτελεσματα, ιατρικος συλλογος, χωρες, το θεμα, εκπα, θανατος, θεμα, ιατρικη, ιος, καθημερινη, κοντρα, νεα μετρα, νησι, τεστ, τραγουδια, υγεια, ωρα, star, αγωγη, ασθμα, αυξηση, απε, απε-μπε, απλα, αττικη, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γνώμονα, γριπη, δευτερο, δεόντως, διαστημα, δειχνει, δειγμα, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, επικοινωνια, επτα, ετη, ετων, έως ότου, ιδια, ηλικια, υποθεση, υφυπουργος, θασο, θετικο, εικονα, κατασκηνωσεις, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κλιμακα, λαθος, λειτουργια, μαξιμου, μητσοτακης, μειωση, νεότερα, νικο, νοσοκομεια, νοσοκομειο παιδων, μπε, οκτω, ουσια, οφείλεται, παιδια, παμε, πεμπτη, πιθανοτητες, πορτα, πρυτανης, πυλες, ρολο, σεναριο, σπιτι, τουρκια, υπουργειο υγειας, τρια, συμπτωματα, φορα, χαπ, χρηστος, χρονος, ψυχραιμια, ωρες, αγωνας, beach, εφαρμογη, γελια, γκικας, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, beach bar, μεινει, μπροστα, νεκροι, νοσοκομειο, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σβησιμο, σημαια, σημαίνει, ταξιδι, θανος, θελω να, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα