Λάκης Λαζόπουλος: Κάθε λαός που ξέρει περισσότερα είναι πιο ισχυρός απέναντι στην ιστορία του

Στο ζήτημα του Μακεδονικού και της μετονομασίας της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο Λάκης Λαζόπουλος κατά τη διάρκεια του τελευταίου Αλ Τσαντίρι Νιουζ.

Ο ηθοποιός και συγγραφέας αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης, στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και φυσικά στο ενδιάμεσο όνομα, το πΓΔΜ.

«Άρα το ενδιάμεσο όνομα που συμφωνήθηκε είναι το Μακεδονία που το έβαλαν στη γενική να μην το καταλάβουμε. Το υπόλοιπο όνομα, το πΓΔ είναι σαν το κόκκαλο που βάζει ο χασάπης όταν θέλει να πουλήσει το κρέας. Είχαμε μια Μακεδονία τυλιγμένη σε ένα κουτί και δεν τη βλέπαμε», είπε σχετικά, ενώ προανήγγειλε συζήτηση σε κάποια από τις επόμενες εκπομπές για το θέμα με προσκεκλημένους ιστορικούς και επιστήμονες με αντίθετες απόψεις.

«Γιατί όλη αυτή η φασαρία για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε ν’ ακουστεί το «Μακεδονία Ξακουστή» (σ.σ. στις παρελάσεις). Ο κόσμος θέλει να δηλώσει κάτι. Ασφαλώς και δεν πρέπει ν’ απαγορεύονται ύμνοι, τραγούδια, παραδόσεις που έχουν συνδεθεί με αγώνες των Ελλήνων. Οι Μακεδονικοί αγώνες είναι η ιστορία μας. Και με τους Γερμανούς συνομιλούμε σήμερα, αλλά η Κατοχή είναι ιστορία μας. Και οι μνήμες μας δεν έχουν περάσει.

Η αρχαία ελληνική Μακεδονία, αυτή που ήταν πάντα μέσα στα όρια της Ελλάδας, και πριν και μετά τον καθορισμό των συνόρων το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ήταν πάντα ελληνική και οφείλουμε στον Ανδρόνικο από τις ανακαλύψεις που έκανε στη Βεργίνα την αδιαμφισβήτητη ελληνική ταυτότητα της ελληνικής Μακεδονίας. Την ταυτότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων που με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, το 1913, προσαρτήθηκε το 50% και του μακεδονικού εδάφους, θα έπρεπε τότε να προσδιοριστεί ότι ο όρος πρέπει να μείνει αποκλειστικά στους Έλληνες. Αφού το όνομα αυτό οφείλεται στην αρχαία ελληνική Μακεδονία. Χωρίς όμως η αρχαία ελληνική Μακεδονία να καταλαμβάνει, τότε, το σύνολο του εδάφους αυτού. Αυτό δεν συνέβη με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Βενιζέλος τότε, η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια. Πόλεμος χωρίς απώλειες, χωρίς πληγές δεν υπάρχει και μένει αυτό το σώμα της ιστορίας, το πληγωμένο, να σέρνεται χρόνια και μέσα στο διάβα των αιώνων να δέχεται συνεχή χτυπήματα μέχρι και τα τώρα.

Φτάσαμε στο σημείο να συμφωνήσουμε στο πΓΔΜ που έχει τρεις άχρηστες λέξεις και μία χρήσιμη. Ούτε το Πρώην μπορεί να είναι όνομα χώρας, ούτε το Γιουγκοσλαβική, ούτε το Δημοκρατία. Άρα το ενδιάμεσο όνομα που συμφωνήθηκε είναι το Μακεδονία που το έβαλαν στη γενική να μην το καταλάβουμε. Το υπόλοιπο όνομα, το πΓΔ είναι σαν το κόκκαλο που βάζει ο χασάπης όταν θέλει να πουλήσει το κρέας. Είχαμε μια Μακεδονία τυλιγμένη σε ένα κουτί και δεν τη βλέπαμε. Ο λαός αντέδρασε σε όλη τη διάρκεια των χρόνων, των αιώνων. Δεν είναι τωρινές οι αντιδράσεις, έχουν βάθος ιστορικό. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, είναι Περιφέρεια της Ελλάδας. Αυτοί είναι το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας που συνορεύει με την Ελλάδα. Δεν συνορεύει με το κράτος της Μακεδονίας».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα