Με ευρεία στήριξη η ψήφιση του ν/σ για Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης

Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την οικονομία και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για ανικανότητα και προχειρότητα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για τη σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης.

Το νομοσχέδιο, παρά την έντονη κριτική που ασκήθηκε από

την αντιπολίτευση για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, έγινε δεκτό επί της αρχής του από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που καταψήφισαν, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν και αρκετά άρθρα του.

Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης βρέθηκαν και οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλήνιες επαναληπτικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, η τροπολογία που ενσωματώθηκε στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου και προβλέπει την καθιέρωση επαναληπτικών πανελλήνιων εξετάσεων, υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταψήφισαν η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία για τη χορήγηση έντοκου δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ προς τον ΕΔΟΕΑΠ υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι καταψήφισαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μαζί με την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν παρόντες.

Για την τροπολογία με την οποία καθιερώνεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 1η Μαίου, με νόμο, αντί με υπουργική απόφαση όπως ισχύει σήμερα, υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ενώ παρόντες δήλωσαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Την τροπολογία με την οποία προβλέπεται η σύσταση Τμήματος Αντιμετώπισης Αδήλωτης Εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν, μεταξύ άλλων, αποτυχημένα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές, που οδηγούν τη χώρα σε οικονομική ασφυξία, αντέτεινε ότι στόχος όλων των πρωτοβουλιών της είναι μια ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια, αλλά θα είναι κοινωνική, βιώσιμη και οικονομικά διατηρήσιμη.

«Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία δεν είναι τουφεκιά στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, υπεραμυνόμενος των νέων ρυθμίσεων και απορρίπτοντας, παράλληλα, αιτιάσεις και εντάσεις της αντιπολίτευσης, για κίνδυνο αποπομπής της χώρας μας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό διαπίστευσης, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ασυμβατότητας.

«Αντιμετωπίζουμε με το βλέμμα μπροστά τα προβλήματα του παρελθόντος και η συνολική αναμόρφωση της διαπίστευσης και της πιστοποίησης είναι πολύ σημαντική, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστος Δήμας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει ούτε ένα σχέδιο, αλλά ούτε και την ικανότητα να βγάλει τη χώρα από τη κρίση, ενώ σημείωσε ότι και αυτό το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και «τσαπατσουλιά».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τσελέπης, έκανε λόγο για επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τη χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα και βάζει την οικονομία σε γύψο, όπως είπε.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι ετοιμάζει νέα αντιεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, της καταλόγισε επικίνδυνη ανευθυνότητα, ενώ ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης, τόνισε ότι θα πρέπει όλα τα κόμματα να αφήσουν στην άκρη την υποκριτική τακτική τους και να συμβάλουν στη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, έκανε λόγο για ακατανόητη κριτική της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι εφαρμόζει την προσφιλή τακτική της, να απορρίπτει και να κινδυνολογεί χωρίς να καταθέτει προτάσεις και να συμβάλλει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

«Πρέπει όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να προχωρήσουμε για να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας», επεσήμανε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα