Με μουσείο του φραπέ γιορτάζουν στη Θεσσαλονίκη την επέτειο ανακάλυψής του

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την στιγμή που ο Δημήτρης Βακόνδιος ανακάλυψε τον φραπέ μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της 22ης διοργάνωσης. Έκτοτε, ο φραπέ κατέκτησε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο, με την ξεχωριστή γεύση του και το ιδιαίτερο άρωμά του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι δεκαετιών από την πρώτη φορά που το αφρώδες κρύο ρόφημα παρουσιάστηκε στον χώρο της Έκθεσης, ένα μουσείο

για τον φραπέ θα ανοίξει τις πύλες του με την έναρξη της 82ης ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο καφέ, το οποίο θα ξεκινάει με την ανακάλυψή του, θα περιλαμβάνει μία αναδρομή στην ιστορία του, ενώ φυσικά δεν θα λείπει και η δοκιμή!

«Θα είναι ένα εργοστάσιο σε μικρότερη έκταση από το εργοστάσιο σοκολάτας, σαν μουσείο, με την έννοια ότι θα παρουσιάζεται όλη η ιστορία του φραπέ μέσα σε αυτά τα 60 χρόνια αλλά με έμφαση στο ότι ξεκίνησε από τη ΔΕΘ», ανέφερε στο thestival.gr o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης και πρόσθεσε ότι «ο φραπές, εκτός από ρόφημα, είναι και σύμβολο πλέον. Άρα ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και κατέκτησε την Ελλάδα καθώς και αγορές του εξωτερικού».

Ερωτηθείς αν θα συνδεθεί ο φραπές με την τιμώμενη χώρα για φέτος, την Κίνα ο κ. Ποζρικίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι Κινέζοι δεν πίνουν φραπέ αλλά θα τους μάθουμε θα προσπαθήσουμε».

Το εργοστάσιο του φραπέ θα είναι ανοιχτό κατά το δεκαήμερο της Έκθεσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όταν ανακαλύφθηκε ο φραπές στη 22η ΔΕΘ

Το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η εταιρία “Δρίτσα”, αντιπρόσωπος της Nestle στην Ελλάδα, συμμετείχε στην έκθεση για την προβολή ενός σοκολατούχου ροφήματος για παιδιά. Ο τρόπος παρασκευής του ροφήματος ήταν με την στιγμιαία ανάμιξη της σκόνης με γάλα και χτύπημα στο σέικερ. Την εποχή εκείνη ήδη κυκλοφορούσε το προϊόν Nescafe στην Ελλάδα το οποίο όμως δεν είχε στις χρήσεις του την κρύα παρασκευή του.

Ένας από τους πωλητές στο περίπτερο της έκθεσης, ο Δημήτριος Βακόνδιος σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για την παρασκευή κρύου καφέ. Η ιδέα του επιβραβεύτηκε από το αποτέλεσμα. Ο αφρός ήταν τόσο πλούσιος που το κοστούμι του κυρίου Βακόνδιου λερώθηκε από τους καφέδες. Εκείνη την στιγμή καταγράφηκε στην ιστορία ο πρώτος φραπές!

Παρά το γαλλικό όνομά του (frappe = χτυπημένος) μια τεράστια παγκόσμια ελληνική καινοτομία καταγράφηκε στη ΔΕΘ. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο φραπές είχε γίνει μόδα και η αγορά του αναπτύχθηκε στο εξής ραγδαία.

Πηγή: thestival.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα