Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Διαλέξτε δύο άρθρα, ψηφίστε 16 και 24

Για εργαλειοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και προσπάθεια εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την παλαιότερη πρότασή του προς την κυβερνητική πλειοψηφία:

ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει η ΝΔ, ώστε η επόμενη βουλή που θα είναι η αναθεωρητική να αποφασίσει για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν και το περιεχόμενό τους. Πρόσθεσε ότι η ίδια η αναθεωρητική διαδικασία προβλέπει τις εκλογές ανάμεσα στην προτείνουσα, την παρούσα, και στην αναθεωρητική, την επόμενη, βουλή ώστε όταν κληθεί ο λαός στις εκλογές να αποφασίσει και για την αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στην θέση της κυβέρνησης ότι η παρούσα, προτείνουσα βουλή καθορίζει εκ των προτέρων το περιεχόμενο των άρθρων που θα ψηφίσει η επόμενη, είπε ότι “επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η πρώτη, η προτείνουσα Βουλή προτείνει ενώ η επόμενη καθορίζει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων. “Σχεδόν όλοι οι Συνταγματολόγοι συμφωνούν ότι οι προτείνουσα βουλή δεν μπορεί να δεσμεύει όχι για το περιεχόμενο αλλά ούτε καν για την κατεύθυνση της αναθεώρησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Για να ενισχύσει το επιχείρημά του κατέθεσε πρακτικά από προηγούμενες αναθεωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: τα πρακτικά από την αναθεώρηση του 2001 αναφέρονται μόνο στα άρθρα και τις παραγράφους και αν απέσπασε το κάθε άρθρο θετικές ή αρνητικές ψήφους, αυτό έγινε και στο 1986 και στο 2008. Επιπλέον αναφέρονται και τα άρθρα που υπήρχε συμφωνία ή εκείνα που εγκρίθηκαν με 151 ψήφους.

Έκανε μία ακόμη πρόταση προς την πλειοψηφία: Ας επιλέξουμε από το σύνολο των προτάσεων που καταθέτουν τα δύο κόμματα δύο άρθρα, δεχθείτε τα άρθρα 16 και 24 που είναι κορυφαίας πολιτικής σημασίας που προτείνουμε εμείς και διαλέξτε και εσείς δύο άρθρα που εμείς δεν θέλουμε και εγώ δεσμεύομαι ότι θα τα κρίνουμε αναθεωρητέα, όποια άρθρα θέλετε, ακόμη και αυτό που αφορά τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στις θέσεις της κυβέρνησης. Ανέφερε για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών όπως και για την άρση της βουλευτικής ασυλίας ότι είναι παλαιότερες δικές του προτάσεις. Ανέφερε ακόμη ότι είναι αχρείαστες οι διατάξεις που προτείνει η κυβέρνηση για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. Η ουδετερότητα του κράτους κατοχυρώνεται ήδη από το ισχύον Σύνταγμα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα ζητήματα μπορούν να ρυθμιστούν με κοινό νόμο. Αναφέρθηκε στην πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής λέγοντας ότι “θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και σε χάος”. Υποστήριξε ότι άλλες προτάσεις της κυβέρνησης ακούγονται ωραίες αλλά υπονομεύουν τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας όπως το δημοψήφισμα. Ανέφερε ότι ” εσείς ευτελίσατε τον θεσμό με το δημοψήφισμα του 2015 με την κωλοτούμπα που κάνατε”. Χαρακτήρισε ανέντιμη τη πρόταση για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος τον πρωθυπουργό είπε “κ. Τσίπρα είστε αθεράπευτα κυνικός και είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Εξήγησε ότι το 2015 αξιοποίησε τον τρόπο εκλογής για να προκαλέσει εκλογές.

Γενικεύοντας είπε “θέλετε να διαμορφώσετε ένα πρόχειρο Σύνταγμα στα μέτρα σας και να ακυρώσετε την δυνατότητα για αναθεώρηση για πολλά χρόνια”. Επικαλέστηκε παλαιότερη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι “πραγματικός σας σκοπός είναι να κάψετε την δυνατότητα να αλλάξει η ΝΔ την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια”.

Οι τρεις άξονες της πρότασης της ΝΔ

Ανέπτυξε την δική του πρόταση που κινείται σε τρεις άξονες:

-πρώτον, διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας και της ισορροπίας των θεσμών με διατάξεις που εξασφαλίζουν μία λειτουργική δημοκρατία

-δεύτερον, προωθεί την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

-τρίτον, περιλαμβάνει προτάσεις που προωθούν την αλληλεγγύη στην βάση της κοινωνίας και την αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κράτους.

Προτείνουμε διατάξεις που εξασφαλίζουν έναν σταθερό πολιτικό κύκλο και αποσυνδέουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Είπε δε προς τον κ. Τσίπρα ότι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η Βουλή να μην διαλύεται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε όμως στον τρόπο εκλογής του Προέδρου. Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί εκλογή από την Βουλή θα βγαίνει ο Πρόεδρος απευθείας από τον λαό, είπε ότι τότε θα έχουμε δύο διαφορετικά ήδη Προέδρων ένα εκλεγμένο από την Βουλή και ένα από τον λαό και αυτό θα είναι πρόβλημα για μία προεδρευόμενη Δημοκρατία.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: “Προτείνουμε την αναβάθμιση της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης και αναβάθμιση της μειοψηφίας. Προτείνουμε την θωράκιση της Δικαιοσύνης με την επιλογή των ανώτατων δικαστών να περιέλθει από την κυβέρνηση στην Βουλή. Προτείνουμε Δημόσια Διοίκηση με αξιοκρατία και αξιολόγηση. Προτείνουμε ενδυνάμωση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος. Σταθερό αναπτυξιακό και οικονομικό περιβάλλον και όχι στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό όπως μας συνιστά και η ΕΕ, φόροι και άλλα βάρη θα επιβάλλονται μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά. Προτείνουμε ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος καθώς η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον. Παράλληλα λύνουμε την εκκρεμότητα για τον ορισμό του δάσους. Προτείνουμε παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία, ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την αυστηρή εποπτεία μίας ανεξάρτητης αρχής. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ακόμη στη Βόρειο Κορέα επιτρέπεται. Η δημόσια παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όπως όμως και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Αν έχουμε ελεύθερη επιλογή στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο γιατί να μην έχουμε και στο Πανεπιστήμιο;”. Στην δευτερολογία του μάλιστα είπε ότι το μόνο που προστατεύει με την απαγόρευση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων η κυβέρνηση είναι τους ανταγωνιστές της χώρας που διαθέτουν παρόμοια ιδρύματα.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό: Ελάτε να ψηφίσουμε τουλάχιστον την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 για την παιδεία και το περιβάλλον, έστω και με 151 βουλευτές. Κατέστησε δεν προσωπικά υπεύθυνο των πρωθυπουργό αν χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης κρίσιμων διατάξεων.

Κυβέρνηση κουρελού και εκλογές στις 26 Μαΐου

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε πολιτική κριτική στην κυβέρνηση για την παρούσα συγκυρία. Μέσα από την συζήτηση, προκύπτει ότι προσπαθείτε να κάνετε διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας στις εκλογές, είπε προς τον πρωθυπουργό και επανέλαβε τις αιτιάσεις του για “πλειοψηφία κουρελού” λέγοντας ότι υπάρχουν βουλευτές που ανταλλάσουν τις συνειδήσεις του με αξιώματα, υπάρχουν βουλευτές που ανήκουν σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδας ή μισθώνονται από την κυβέρνηση για ορισμένο χρόνο και σκοπό. Υπάρχουν βουλευτές που στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν εκχωρήσει την ψήφο και την συνείδησή τους στον κ. Τσίπρα και στην κυβέρνηση…Έχουμε το παράδοξο να έχουμε μία μειοψηφία 145 βουλευτών και μία άτυπη ομάδα 151 ειδικού σκοπού που εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μία μειοψηφία σε μία πλειοψηφία ευκαιρίας. Μία μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μία πλειοψηφία τριγύριζα.

Η αυριανή ψήφος, είπε ακόμη, είναι κρίσιμη για τον επιπλέον λόγο ότι κατατίθεται 100 μέρες πριν ακουστεί η φωνή του λαού. Στις 26 Μαΐου θα έχουμε εκλογές και οι πολίτες θα κρίνουν και την στάση μας σήμερα. Στην ζυγαριά θα βάλλουν και όσα έζησαν την τελευταία τετραετία στην οικονομία αλλά και μία νέα πληγή την αναγνώριση γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια. Οι εκλογές φέρνουν λύση αλλά αποκαθιστούν και τη θεσμική τάξη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απάντηση σε Τσίπρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Απαντώντας στην δευτερολογία του πρωθυπουργού και στις αιτιάσεις του για την στάση της ΝΔ απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι “Σας απασχολεί η διαχείριση ήττας, γιατί ασχολείστε με το τι θα κάνει η ΝΔ στην βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις εκλογές; Έχουμε άριστη σχέση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον σέβομαι ιδιαίτερα και θεωρώ ότι εκτελεί άριστα τα καθήκοντά του”.

Keywords
Τυχαία Θέματα