Μοσούλη: Η αποναρκοθέτηση ενδέχεται να κοστίσει 50 εκατομμύρια δολάρια

Το πρόγραμμα για την εκκαθάριση των ναρκών, των εκρηκτικών και των παγίδων που αφήνουν πίσω τους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Μοσούλη και γύρω από αυτήν ενδέχεται να στοιχίσει ακόμη και 50 εκατομμύρια δολάρια, επισήμαναν σήμερα αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Η υπηρεσία αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ, η UNMAS, εκτιμούσε προηγουμένως ότι το κόστος των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης θα ανερχόταν στα πενήντα εκατομμύρια δολάρια φέτος για όλο το Ιράκ, αλλά τόνισε πως το ποσό ενδέχεται να διπλασιαστεί

λόγω της Μοσούλης.

«Βλέποντας τη στάθμη της εξάπλωσης στη Μοσούλη θα χρειαστούμε 50 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. για την εκκαθάρισή της) και άλλα 50 για την υπόλοιπη χώρα», δήλωσε ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και διαχείρισης προγραμμάτων της UNMAS, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η εκκαθάριση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και η εκκαθάριση κτιρίων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από αυτή των ναρκοπεδίων. Χρειάζεσαι υψηλότερο επίπεδο τεχνικής ειδίκευσης και περίπλοκο εξοπλισμό και είναι πιο αργή. Καθώς περιοχές απελευθερώνονται, αποκτάς μια καλύτερη ιδέα για τη στάθμη της εξάπλωσης», εξήγησε.

Ενώ η επιχείρηση των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους για την απελευθέρωση της Μοσούλης διαρκεί ήδη τρεις μήνες, οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί από το ανατολικό τμήμα της πόλης του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Μπορώ να δω το Ιράκ να χρειάζεται μια επιχείρηση (εκκαθάρισης) τύπου Αφγανιστάν, η οποία στην κορύφωσή της είχε 15.000 ανθρώπους πριν από περίπου πέντε χρόνια», συνέχισε ο Χέσλοπ, βετεράνος τέτοιων προσπαθειών από το Αφγανιστάν ως την Ανγκόλα. Ο ίδιος προέβλεψε πως επί του πεδίου στο Ιράκ θα χρειαστούν ακόμη και «5.000 άνθρωποι».

Από το 2015 και μετά η UNMAS έχει εκκαθαρίσει 390 περιοχές προτεραιότητας στη Φαλούτζα και στο Ράμαντι στην επαρχία Άνμπαρ, απομακρύνοντας πάνω από 2.600 μηχανισμούς που υπήρχε κίνδυνος να εκραγούν σε εδάφη που αποσπάστηκαν από το ΙΚ.

Η αποναρκοθέτηση είναι μια επένδυση στη σταθεροποίηση, καθώς επιτρέπει στους άμαχους να επιστρέφουν στις κοινότητές τους και να καλλιεργούν γαίες που έχουν εκκαθαριστεί, αλλά και μια «επένδυση στη νεολαία που διατρέχει κίνδυνο», υπογράμμισε η διευθύντρια της UNMAS, η Ανιές Μαρκεγιού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Όταν προσφέρεται στους νέους μια δουλειά είναι λιγότερο πιθανό (…) να ενταχθούν σε μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε η ίδια. Στη Συρία πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους 2 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε περιοχές όπου η εξάπλωση των ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών είναι τεράστια έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια πολέμου.

Η UNMAS διαπραγματεύεται με τη συριακή κυβέρνηση και είναι «πολύ αισιόδοξη ότι θα αποκτήσουμε ένα γραφείο της UNMAS στη Δαμασκό κάποια στιγμή μέσα στο 2017», πρόσθεσε ο Μαρκεγιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα