Ο Αλέξης Γεωργούλης στο πλευρό του παιδιού – «Το μέτρο επιβολής της σχολικής πειθαρχίας ταιριάζει στην αξιοπρέπεια του παιδιού;»

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε ο Αλέξης Γεωργούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής μαθητών στους τίτλους σπουδών.

Η Επιτροπή ερωτάται κατά πόσο θεωρεί ότι τίθεται ζήτημα ελλιπούς εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να εφαρμοστεί ο Κανονισμός στον τομέα της παιδείας.

Η πρακτική της

αναγραφής της διαγωγής έχει καταργηθεί στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία ίσχυσε ή αξιολογείται ξεχωριστά χωρίς καταγραφή στους απολυτήριους τίτλους. Παράλληλα τίθεται ζήτημα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας στο μέτρο και είναι αμφίβολο κατά πόσο ως μέτρο επιβολής της σχολικής πειθαρχίας ταιριάζει στην αξιοπρέπεια του παιδιού σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αναλυτικά η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πριν λίγες εβδομάδες η Ελληνική Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Νόμο υπ. Αριθμόν 4692/2020 για την ‘’Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις’’. Ο νόμος επανέφερε την αναγραφή της διαγωγής μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους του τίτλους σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των απολυτηρίων, των πτυχίων, των αποδεικτικών απόλυσης και λοιπών αποδεικτικών και πιστοποιητικών σπουδών. Η πρακτική της αναγραφής της διαγωγής έχει καταργηθεί στα περισσότερα κράτη μέλη στα οποία ίσχυσε ή αξιολογείται ξεχωριστά χωρίς καταγραφή στους απολυτήριους τίτλους, ενώ σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά του μαθητή δεν μπορεί να αξιολογείται βάσει προσωπικότητας ή άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών. Ελλείψει ασφαλών κριτηρίων για την αξιολόγηση η διαγωγή μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε αυθαίρετη κρίση και λόγω διάκρισης και στιγματισμού των μαθητών εφ όρου ζωής και να προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες στην επαγγελματική τους πορεία. Ζητήματα γεννώνται σχετικά με την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων 2016/679 (ΕΕ), γεγονός που εντόπισε και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής 1 , Τίθεται ζήτημα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας στο μέτρο και είναι αμφίβολο κατά πόσο ως μέτρο επιβολής της σχολικής πειθαρχίας ταιριάζει στην αξιοπρέπεια του παιδιού σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση για τα

Δικαιώματα του Παιδιού.

Ερωτάται η Επιτροπή :

Είναι ενήμερη για την νομοθετική αυτή αλλαγή;Θεωρεί ότι τίθεται ζήτημα ελλιπούς εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας

Δεδομένων;

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να εφαρμοστεί ο Κανονισμός στον τομέα της παιδείας;
Keywords
Τυχαία Θέματα