Οι Έλληνες ανησυχούν για τον καρκίνο αλλά δεν κάνουν εξετάσεις – Έρευνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Πάνω από τους μισούς Έλληνες ανησυχούν για τον καρκίνο, (54%), εννέα στους δέκα γνωρίζουν άτομα που πάσχουν από καρκίνο και οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι για τους παράγοντες κινδύνου, ωστόσο φαίνεται να υποτιμούν τη σημασία του σωματικού βάρους και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εξωτερικό οι πολίτες θεωρούν το παθητικό κάπνισμα ως τρίτο παράγοντα κινδύνου σε ποσοστό 50%, ενώ στην Ελλάδα έρχεται στην 6η θέση, με ποσοστό μόνο 30%. Το αίσθημα φοβίας για την ασθένεια παραμένει,

ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται το ποσοστό που υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις.

Εντύπωση προκαλεί ότι στην Ελλάδα, οι νέοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι, και σε διεθνές επίπεδο καλύτερη ενημέρωση και γνώση για τον καρκίνο έχουν οι άνθρωποι με υψηλό εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο. Έξι στους 100 Έλληνες έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου και ένας στους 100 πάσχει από τη νόσο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και παρουσίασε την Τρίτη, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Φιλόπουλος. Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που χρησιμοποίησε η Διεθνής Ένωση για τον έλεγχο του καρκίνου (UICC), σε διεθνή δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 15.427 ενηλίκων από 20 χώρες.

Ειδικότερα, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες (42%) έχουν μέλος της οικογένειας που έχει ή είχε καρκίνο. Το 54% έχει άγχος για την πιθανότητα να εμφανίσει ο ίδιος τη νόσο. Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 62% απάντησαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να παρουσιάσει καρκίνο και ακολουθούν η ανθυγιεινή διατροφή (46%), η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (46%) και η έκθεση σε μολυσμένο αέρα (45%).

Μόλις το 25% απάντησε ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, ενώ εξίσου χαμηλά στις απαντήσεις των συμμετεχόντων ήταν και η κατανάλωση αλκοόλ (24%), η έλλειψη γυμναστικής (20%) και η μόλυνση από κάποιους συγκεκριμένους ιούς ή βακτήρια (17%).

Ως μέτρα που έλαβαν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν την κατανάλωση υγιεινής τροφής (37%), την αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος (35%), και την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%). Μόλις το 12% υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο, εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Β ή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχει κάνει το 4% των συμμετεχόντων, ενώ το 19% δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Το κοινό της ελληνικής και της διεθνούς έρευνας, είναι πως οι πολίτες ζητούν από τις αρχές καλύτερες υπηρεσίες υγείας, εύκολη πρόσβαση σε αυτές, βοήθεια για την έρευνα και μείωση του κόστους θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο.

Άσχημα τα νέα για την παρηγορική φροντίδα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ στην παρηγορική φροντίδα και υποστήριξη, η οποία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα ιατρεία πόνου είναι υποστελεχωμένα, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Αλγολογίας, αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ, Ιωάννα Σιαφάκα. Πρόσφατα μάλιστα, όπως είπε, έκλεισε το Ιατρείο Πόνου στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας. Λειτουργούσε δύο χρόνια και εξυπηρετούσε 565 ασθενείς ογκολογικούς και άλλους, για τον νομό Μεσσηνίας. Το νοσοκομείο, όπως είπε η κ. Σιαφάκα, διαθέτει τρεις αναισθησιολόγους, αλλά δεν επαρκούν για χειρουργεία, διακομιδές και Ιατρείο πόνου, ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει ογκολόγο.

«Είναι ανήθικο να έχουμε σήμερα στο ΕΣΥ 57 Ιατρεία Πόνου, να έχουμε χτίσει ένα απίστευτο σύστημα εθελοντών γύρω από αυτά, να διαθέτουμε φάρμακα και τεχνικές που να μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς, κι όμως να αφήνουμε τους καρκινοπαθείς να υποφέρουν» επισήμανε η κ. Σιαφάκα. Σύμφωνα με την ίδια, σε οργανωμένη πολιτεία θα αρκούσαν 500 κλίνες μέσα στα νοσοκομεία για παρηγορική φροντίδα και 300 ομάδες κατ οίκον υποστήριξης.

Τα καλά νέα

Κατά την παρουσίαση της έρευνας, οι επιστήμονες της ΕΑΕ, ανακοίνωσαν τη δημιουργία κέντρου ημερήσιας νοσηλείας στο κτίριο της ΕΑΕ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία (με δωρεά της Μαριάννας Λάτση), ενώ επεσήμαναν τη μείωση των καπνιστών.

Αναφέρθηκαν στη δράση των κινητών μονάδων της ΕΑΕ, που γυρίζουν όλη την Ελλάδα. έχοντας κάνει 85.000 μαστογραφίες δωρεάν, στη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης εφήβων και νέων ενηλίκων στη νεοπλασματική ασθένεια.

Πηγή: Οι Έλληνες ανησυχούν για τον καρκίνο αλλά δεν κάνουν εξετάσεις – Έρευνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα