Οριστικά άσυλο στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς έδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά την περίπτωση του ενός τούρκου αξιωματικούΩστόσο, η απόφαση ασκεί επιρροή και στους υπόλοιπους επτά που θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροιΟι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν τα αναγκαία έγγραφα που τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως επιθυμούσαν

Το «πράσινο» φως για τη χορήγηση ασύλου για τον πρώτο τούρκο αξιωματικό άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου

της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, απέρριψε σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον έναν εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαγιανακτσίμ.

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι «πιλοτική» αφού σύμφωνα με τον νόμο 3900/2010 εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη και κατά συνέπεια αφορά και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ για τον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ο συγκεκριμένος Τούρκος αξιωματικός είναι μεν ελεύθερος, αλλά με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας.

Ουσιαστικά αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του δικαστικού «μαραθωνίου» που ξεκίνησε αμέσως μετά την άφιξη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ανοίγει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους επτά

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με ισχυρή πλειοψηφία είπε «ναι» στο άσυλο, ανοίγοντας τον δρόμο και για τους υπολοίπους επτά Τούρκους που είχαν αιτηθεί άσυλο από την Ελλάδα.

Μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους οκτώ και να αφεθούν ελεύθεροι. Η υπόθεση του ενός στρατιωτικού είχε φτάσει προς κρίση στο ΣτΕ αλλά η απόφαση ουσιαστικά ασκεί επιρροή και στους υπόλοιπους επτά οι οποίοι βρίσκονται ο καθένας από αυτούς σε διαφορετικό στάδιο εξέτασης του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου.

Έτσι, απορρίπτεται η αίτηση του ελληνικού δημοσίου που είχε αντιδράσει στη χορήγηση ασύλου. Σύμφωνα με την απόφαση, η χώρα μας υποχρεώνεται να δώσει άσυλο στον τούρκο αξιωματικό και κατ΄επέκταση και στους λοιπούς. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υιοθέτησε τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από τον αιτούντα και η απόφασή του είναι αμετάκλητη.

Τι ακολουθεί

Από εδώ και πέρα οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν στο εξής τα αναγκαία έγγραφα στον ένα από τους οκτώ και στη συνέχεια στους άλλους επτά, προκειμένου να βρίσκονται στη χώρα μας σε καθεστώς ασύλου.

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει πως θα διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου στο μέλλον να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος και να επιλέξουν άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τη διαμονή τους.

Εκπνέει το όριο κράτησης

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι τούρκοι αξιωματικοί θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας καθώς τότε εκπνέει το ανώτατο όριο της κράτησής τους, καθώς συμπληρώνονται 18 μήνες.

Λόγω λήξεως του 18μηνου, έχουν αφεθεί ελεύθεροι συνολικά τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς και βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότατης αστυνομικής φρούρησης για λόγους ασφαλείας και προστασίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα