Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα (εικόνες)

Η ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περσινή χρονιά σε όλο τον κόσμοτο κλίμα μίσους απέναντι στους δημοσιογράφους, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απειλεί τις δημοκρατίεςΤι αναφέρει η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς ΣύνοραΤι συμβαίνει στην ΕλλάδαΤο μήνυμα της ΕΣΗΕΑ

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην Ελευθερία του Τύπου, στοιχεία και γεγονότα όμως αποδεικνύουν ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι από τα πιο επικίνδυνα, με δολοφονίες, τραμπουκισμούς και επιθέσεις να αποτελούν πλέον

πολύ συχνό φαινόμενο.

Η ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περσινή χρονιά σε όλο τον κόσμο, ενώ το κλίμα μίσους απέναντι στους δημοσιογράφους, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απειλεί τις δημοκρατίες, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).



Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τη στιγμή που σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των RSF η μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου καταγράφηκε σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα παρουσίασε μια μικρή βελτίωση, καθώς ανέβηκε 14 θέσεις στην κατάταξη, δηλαδή «σκαρφάλωσε» από την 88η στην 74η.

Μπορεί η Ελλάδα να ανέβηκε αρκετές θέσεις στη φετινή κατάταξη, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας ότι η Ελευθερία του Τύπου απέχει μίλια από το να κατακτηθεί στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό δε, αποτελεί ότι χώρες όπως η Μαγαδασκάρη και η Παπούα Νέα Γουινέα βρίσκονται πιο υψηλά στην κατάταξη απ’ ότι η Ελλάδα.

Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ

Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου στέλνει η ΕΣΗΕΑ, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το επάγγελμα και δίνοντας έμφαση στους δεκάδες θανάτους επαγγελματιών του Τύπου.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων και Ομίλων, λέγοντας ότι «πλήττει την ελευθερία της έκφρασης και ενέχει τον κίνδυνο να περιορίσει το δικαίωμα του δημοσιογράφου για ελεύθερη και αντικειμενική γνώμη».

«Η σημερινή ημέρα δίνει την αφορμή να σκεφθούμε τη σημασία της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας για τον πολίτη αλλά και τη Δημοκρατία. Δυστυχώς, και η φετινή επέτειος βρίσκει τους δημοσιογράφους σε δεινή θέση σε πολλές χώρες του πλανήτη, χωρίς από πουθενά να φαίνεται ελπίδα να σταματήσει το βαρύ τίμημα που πληρώνουν κάθε χρόνο οι συνάδελφοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν 80 θάνατοι δημοσιογράφων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνονται οι 10 θάνατοι που σημειώθηκαν προχθές σε δύο στοχευμένες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν.

Αλλά και στην Ευρώπη, οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες. Οι δολοφονίες δημοσιογράφων στη Ρωσία αλλά και οι δολοφονίες που έτυχαν μεγαλύτερης προβολής, της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα και της δημοσιογράφου Kim Wall στη Δανία, πιστοποιούν την επικινδυνότητα του επαγγέλματος.

Στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν έχουμε δολοφονίες, όμως, δε λείπουν οι πιέσεις και οι εκφοβισμοί. Τη χρονιά που πέρασε είχαμε και πάλι εκδηλώσεις βίας κατά αθλητικών συντακτών αλλά και επιθέσεις σε συναδέλφους την ώρα του ρεπορτάζ», σημειώνεται χαρακτηριστικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα