Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων

Στις πύλες των νοσοκομείων θα συγκεντρωθούν σήμερα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, προκειμένου να αναδείξουν «τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων».

«Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και προσθέτει:

«Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές

χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξηση του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ). Χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3000-4000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1.500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, μεταξύ άλλων, «μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων, εκδίωξη όλων των εργολάβων, παράταση συμβάσεων των υπηρετούντων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δουλειά των υπηρετούντων».

«Δεν είναι δυνατόν να μην έχει χορηγηθεί το έκτακτο βοήθημα στους Προνοιακούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε επιφυλακή για αποφυγή κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς επίσης και σε φορείς του Υπουργείου Υγείας με σημαντικό ρόλο όπως ΕΚΑ και Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συγκινητικές στιγμές στο «Αλεξάνδρα»

Έξω από το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», σε μία συμβολική αλλά και συγκινητική στιγμή, οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν, μάλιστα, για κάποια δευτερόλεπτα, θυμίζοντας για λίγο τις πολύ δύσκολες μέρες της καραντίνας και της καθημερινής μάχης με την πανδημία του κορονοϊού. Μία μάχη που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας.

Εργαζόμενη στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα ανέφερε στην κάμερα ότι από τις 6 Απριλίου έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα που σκοπό έχει να αντιμετωπίσει ύποπτο κρούσμα κορονοϊού γυναικολογικό ή μαιευτικό και ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία αναφορά για περαιτέρω στελέχωση του συγκεκριμένου τμήματος.

Δήλωση Α. Ξανθού για την «Παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή»

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο πρώην Υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός αναφέρει σε μήνυμά του:

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή συμπίπτει με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2. Αυτή η νέα διασυνοριακή απειλή για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνία, ανέδειξε την ανεκτίμητη αξία των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και των ανθρώπων τους. Η συμβολή των γιατρών και των νοσηλευτών στη μάχη κατά της λοίμωξης covid 19 έχει καθολική αναγνώριση.

Ειδικά στη χώρα μας που έχουμε αποφύγει μέχρι στιγμής μια υγειονομική τραγωδία όπως αυτή που ζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα είναι να αποτελέσει η πανδημία την ευκαιρία για μια μεγάλη επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα το ενισχύσει σε μόνιμη και σταθερή βάση με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, με τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό , διευρύνοντας την πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας που έχει υλοποιηθεί με το ν.4368/2016 για την πρόσβαση των ανασφάλιστων.

Ταυτόχρονα όμως, είναι η ώρα για την επίλυση προβλημάτων θεσμικού χαρακτήρα που σχετίζονται με το ιατρικό , νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ , οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν την προηγούμενη περίοδο των μνημονιακών περιορισμών και των μέτρων λιτότητας. Μια τέτοια εκκρεμότητα που αφορά τους νοσηλευτές είναι η θεσμοθέτηση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ με διακριτές κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ), με ενιαίο πλαίσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική, νέες νοσηλευτικές ειδικότητες-εξειδικεύσεις και δυνατότητα επιστημονικής αναβάθμισης των νοσηλευτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών χωρίς τη συμμετοχή των ΔΕ που είναι περίπου το 50% του συνόλου, αποδεικνύει περίτρανα ότι αγνοείται η πραγματικότητα στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ότι θα διαιωνίζεται ο σημερινός κατακερματισμός της νοσηλευτικής υπηρεσίας που δεν αντιστοιχεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αναβαθμισμένης νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών.

Η ρύθμιση επίσης για τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο πρέπει να συνοδευτεί με τη θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου για το νοσηλευτικό-υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ και την ένταξη του στα ΒΑΕ, ως έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία του ρόλου και της προσφοράς των ανθρώπων της “πρώτης γραμμής”.

Η πιο σημαντική όμως κίνηση βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών του νοσηλευτικού προσωπικού, θα είναι η δρομολόγηση αντίστοιχων μόνιμων προσλήψεων για την κάλυψη με σταθερό τρόπο όλων των αναγκών που σήμερα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους (επικουρικό προσωπικό και πρόγραμμα ΟΑΕΔ). Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των δημόσιων δομών, το αξιοπρεπές μέλλον της νοσηλευτικής στη χώρα μας και η σύγκλιση με τους μέσους όρους της Ευρώπης στον αριθμό νοσηλευτών/ 1000 κατοίκους θα είναι στον αέρα, ενώ οι επετειακές αναφορές και τα καλά λόγια για τους νοσηλευτές θα μείνουν κενό γράμμα».

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα