Παναγία των Παρισίων: Βραχυκύκλωμα η αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα το πράσινο φως για να εργαστούν στο εσωτερικού του ναού, για λόγους ασφαλείαςΕικόνες από κάμερα, που είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλουςΟ γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την «υποδειγματική» αντίδραση των πυροσβεστών

Οι ερευνητές αποδίδουν την αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, σε βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε γάλλος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος

μίλησε ανώνυμα στο Associated Press και αποκάλυψε πως οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα το πράσινο φως για να εργαστούν στο εσωτερικού του ναού, για λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Europe Echafaudage (μία από τις πέντε εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του βέλους της Νοτρ Νταμ), Μαρκ Εσκεναζί, δήλωσε στο Reuters ότι εικόνες από κάμερα, που είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους.

Φόρος τιμής στους πυροσβέστες

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την «υποδειγματική» αντίδραση των πυροσβεστών και των άλλων προσώπων που κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να σώσουν από την πλήρη καταστροφή τον ναό, προσθέτοντας πως εργασίες διεξάγονται σε «τρία πολύ εύθραυστα σημεία» που εξακολουθούν να υπάρχουν στο κτήριο.

Ο Μακρόν υποδέχθηκε στην προεδρία τους 300 πυροσβέστες και αστυνομικούς που κατέσβησαν την πυρκαγιά. «Υπήρξατε το τέλειο παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να είμαστε», δήλωσε, απευθυνόμενος σε αυτούς.

Μια τελετή για να τιμηθούν «αυτοί και αυτές που συνέβαλαν στη σωτηρία»της Παναγίας των Παρισίων θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά στο δημαρχείο του Παρισιού.

Επίσης, αγρυπνία οργανώθηκε για απόψε, Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών, στη βασιλική της Σακρ Κερ (Ιερά Καρδία) της Μονμάρτης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλη τη νύκτα.

Επιβίωσαν από την πυρκαγιά οι μέλισσες του ναού

Οι περίπου 200.000 μέλισσες στις κυψέλες της Παναγίας των Παρισίων επιβίωσαν από την πυρκαγιά.

«Οι μέλισσες είναι ζωντανές. Μέχρι σήμερα το πρωί, γύρω στις 11:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), δεν είχα κανένα νέο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μελισσοκόμος Νικολά Ζεάν, ο οποίος ασχολείται με τις κυψέλες της Νοτρ Νταμ που βρίσκονται στο σκευοφυλάκιο δίπλα στον καθεδρικό ναό.

«Στην αρχή, σκέφτηκα ότι οι τρεις κυψέλες είχαν καεί, δεν είχα καμία πληροφορία. Όμως στη συνέχεια μπόρεσα να δω στις δορυφορικές εικόνες ότι δεν είχε συμβεί αυτό και ο εκπρόσωπος του καθεδρικού μου επιβεβαίωσε ότι έμπαιναν και έβγαιναν από τις κυψέλες», συνεχίζει.

Ο Ζεάν έλαβε μηνύματα και τηλεφωνήματα από ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που ρωτούσαν αν οι μέλισσες είχαν καεί από τη φωτιά.

«Ήταν απροσδόκητο. Έλαβα τηλεφωνήματα από την Ευρώπη, βέβαια, αλλά και από τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική», λέει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναγία, Παρισίων, Βραχυκύκλωμα,panagia, parision, vrachykykloma