«Πετάει» ως 1η στο Παγκόσμιο η εθνική μπάσκετ, 74-51 τη Βενεζουέλα – Σλούκας: Τα λέμε στην Κίνα

Με την κατάκτηση του τίτλου του διεθνούς τουρνουά «Άτλας» συνδύασε την «πρόβα τζενεράλε» πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας η εθνική. Στον τελικό, οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου επικράτησαν με 74-51 της Βενεζουέλας στην πόλη Σουότσου και αναχωρούν για τη Ναντζίνγκ, όπου θα βρουν τον Κώστα Σλούκα (πετάει στις 22:25 την Τρίτη), και την Κυριακή (1/9, 15:00) αντιμετωπίζουν το Μαυροβούνιο στην πρεμιέρα.

Πέρασε τον Νίκο Γκάλη (168) σε συμμετοχές ο αρχηγός της «γαλανόλευκης», Γιάννης Μπουρούσης, και βρίσκεται πλέον

στην 9η θέση με 169. Ο Μπουρούσης ήταν και ο πρώτος σκόρερ απέναντι στη Βενεζουέλα με 12 πόντους με 5 ριμπάουντ. Ο Μάντζαρης πρόσθεσε 11 πόντους με 3/4 τρίποντα, ενώ 11 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν η συγκομιδή του Γιώργου Παπαγιάννη.

Εκτός… ενδεκάδας απέναντι στη Βενεζουέλα έμεινε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λόγω ενός ερεθισμού που παρουσίασε στο γόνατο. Για προληπτικούς λόγους, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τον άφησε να ξεκουραστεί. Αγωνίστηκαν, αν και με προβλήματα, οι Κώστας Παπανικολάου (ενοχλήσεις στο γόνατο), Θανάσης Αντετοκούνμπο (διάταση στην ποδοκνημική) και Αντώνης Κόνιαρης (φαρυγγίτιδα).

Με ψηλό σχήμα για μία ακόμη φορά, δηλαδή με τον Κώστα Παπανικολάου στο «2», μαζί με Καλάθη, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Μπουρούση παρέταξε την ομάδα στο εναρκτήριο τζάμπολ του τελικού ο Σκουρτόπουλος. Με τρίποντα από Κολμενάρες και Λιους, η Βενεζουέλα κατάφερε να διατηρεί προβάδισμα στα πρώτα λεπτά (8-4, 11-7).

Διαδοχικοί πόντοι του Γιάννη Μπουρούση (7 στο 1ο δεκάλεπτο) διαμόρφωσαν το 11-11 και το 13-13, ενώ οι Μάντζαρης, Λαρεντζάκης αντικατέστησαν τους Καλάθη, Παπανικολάου σε εκείνη τη χρονική στιγμή του αγώνα. Ο γκαρντ της Ούνιξ Καζάν, Βαγγέλης Μάντζαρης, με τρίποντο έβαλε μπροστά την Ελλάδα, 16-18, στο 9ο λεπτό, ενώ ο Πρίντεζης σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το σκορ της 1ης περιόδου (19-20), μετά το εύστοχο τρίποντο του Σαμόρα. Η Βενεζουέλα μετρούσε 5/11 τρίποντα στα πρώτα δέκα λεπτά, αλλά και 1/4 δίποντα…

Στη δεύτερη περίοδο τα τρίποντα της Βενεζουέλας δεν βρήκαν στόχο (5/17 στο ημίχρονο), με την εθνική Ελλάδας να την κρατά σε μόλις 6 πόντους παραγωγικότητα σε 10 λεπτά παιχνιδιού. Ανεβάζοντας την πίεση στην άμυνα, η εθνική βρήκε ρυθμό, έτρεξε και με σερί 10-0 προηγήθηκε με 23-35. Ένα 10-0 που «υπέγραψαν» με εύστοχα τρίποντα οι Λαρεντζάκης, Βασιλόπουλος και με δίποντα οι Μπουρούσης, Καλάθης. Ο βασικός σέντερ της εθνικής, Γιάννης Μπουρούσης, με 1/2 βολές (10π. έως τότε) έκανε το 23-36. Ακολούθησε λάθος και αντιαθλητικό φάουλ του Καλάθη στον Καμπαλέρα, με τον τελευταίο να διαμορφώνει το σκορ του ημιχρόνου, 25-36, από τη γραμμή των βολών.

Η ώρα του νεαρού γκαρντ του Ολυμπιακού, Αντώνη Κόνιαρη, έφτασε με την έναρξη της 3ης περιόδου, δίπλα στον έμπειρο Νικ Καλάθη και τους Θανάση Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη και Μπουρούση. Ο Κόνιαρης ευστόχησε σε τρίποντο με το… καλημέρα (25-39) και εν συνεχεία την μπαγκέτα του μαέστρου στην επίθεση παρέλαβε ο Καλάθης. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού έφτασε τους 11 πόντους μέχρι το 30ο λεπτό και ήταν αυτός που έστειλε στο +16 την Ελλάδα, με τρίποντο (32-48). Ο Σαμόρα συνέχισε να βλέπει το καλάθι σαν… βαρέλι, ευστοχώντας έξω από τα 6.75, αλλά το ίδιο έκανε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (39-55) με δικό του τρίποντο, πριν «γράψει» με «buzzer beater» το σκορ του 3ου δεκαλέπτου (39-57) ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ο Μάντζαρης επέστρεψε στο παρκέ με την έναρξη της 4ης περιόδου, πέτυχε νέο τρίποντο (39-60), ενώ στη ρακέτα έδινε… ρεσιτάλ ο Γιώργος Παπαγιάννης (42-66), με 6 δικούς του πόντους. Ένα σερί 9-0 της Βενεζουέλας (51-66) δεν ανησύχησε τους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου. Εξάλλου, απέμενε μόνο 1 λεπτό. Κόνιαρης και Μάντζαρης διαμόρφωσαν το τελικό 51-74 και η «επίσημη αγαπημένη» αναχωρεί από τη Σουότσου για την Ναντζίνγκ, εκεί που θα διεκδικήσει την πρόκριση, μέσω του 6ου ομίλου, για τη β΄ φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από την 1η Σεπτεμβρίου!

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 25-36, 39-57, 51-74

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (Φερνάντο Έκτορ Ντούρο): Μιχάρες, Σαμόρα 14 (4), Τσουρίο (2), Βάργκας 2, Μπετέλμι 6, Ρουίς, Γκιγιέντ 6 (2), Λιούις 3 (1), Πέρες 5 (1), Ασκάνιο, Καρέρα 2, Κολμενάρες 11 (1).

ΕΛΛΑΔΑ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 4 (1), Κόνιαρης 8 (2), Καλάθης 11 (1), Μάντζαρης 11 (3), Μπουρούσης 12 (1), Παπαπέτρου 6, Παπανικολάου 2, Πρίντεζης 2, Βασιλόπουλος 3 (1), Αντετοκούνμπο Θ. 5 (1), Παπαγιάννης 10.

Έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο για Κίνα ο Κώστας Σλούκας

Είναι οριστικό… Ο Κώστας Σλούκας θα είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας μιας και το προανήγγειλε ο ίδιος, ευχαριστώντας όλους όσοι τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει τον τραυματισμό του.

Ο 29χρονος γκαρντ της Φενέρ ολοκλήρωσε το πρωί της Τρίτης (27/08) τις θεραπείες του στο φυσικοθεραπευτήριο του καταξιωμένου Δημήτρη Σκορδή και το απόγευμα θα μπει στο αεροπλάνο για Κίνα.

Οι ενδείξεις ήταν θετικές για την πορεία της αποθεραπείας του διεθνούς γκραντ και τις τελευταίες ημέρες φαινόταν πως δεν θα λείψει από τις υποχρεώσεις της Εθνικής. Ο ίδιος ευχαρίστησε όσους τον βοήθησαν να ακολουθήσει την «επίσημη αγαπημένη», λέγοντας: «Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλο το TEAM του Δημήτριου Σκορδή για τη μάχη που δώσαμε πρωί βράδυ, τις τελευταίες 10 ημέρες. Τα λέμε στην Κίνα».

Αντετοκούνμπο: Τώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει στο Παγκόσμιο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο παίκτης της πρώτης στον τουρνουά «Άτλας» εθνικής Ελλάδας που εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Αυτός ήταν εξάλλου ο παίκτης που ήθελαν να δουν από κοντά και να θέσουν ερωτήσεις οι κινέζοι δημοσιογράφοι. «Τώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει στο Παγκόσμιο», υπογράμμισε ο άσος του NBA. Η ΕΟΚ δεν θα μπορούσε να τους χαλάσει το χατήρι, έστω κι αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν αγωνίστηκε στον τελικό, απέναντι στη Βενεζουέλα.

«Τώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει στο Παγκόσμιο Κύπελλο» υπογράμμισε ο Greek Freak και ανέλυσε τα συμπεράσματά του από τα φιλικά προετοιμασίας της «γαλανόλευκης» επί κινεζικού εδάφους.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε: «Ήταν ένα καλό τεστ για την ομάδα μας. Αντιμετωπίσαμε έναν αντίπαλο με διαφορετικά στοιχεία από εμάς, πιστεύω πως οι συμπαίκτες μου έκαναν πολύ καλή δουλειά στην κυκλοφορία της μπάλας και στην άμυνα, ειδικά στο δεύτερο μέρος. Ελπίζω τα φιλικά που δώσαμε στην Αθήνα και στην Κίνα να είναι αρκετά για εμάς, ώστε πλέον να κάνουμε αυτό που πρέπει στο Παγκόσμιο Κύπελλο παίζοντας σε υψηλό επίπεδο.

Το τουρνουά στην Κίνα ήταν σημαντικό, παίζοντας τρία ματς σε βοηθά να αποκτήσεις καλή χημεία. Τα υπόλοιπα παιδιά παίζουν μαζί εδώ και αρκετό καιρό, εγώ είχα να βρεθώ στην Εθνική δύο χρόνια και έπρεπε να βρούμε τη χημεία μας. Αντιμετωπίσαμε ομάδες που παίζουν διαφορετικό στυλ μπάσκετ, που ήταν πολύ επιθετικές και σούταραν πολλά μακρινά σουτ. Σίγουρα αυτά τα παιχνίδια μας βοήθησαν να προετοιμαστούμε για το στόχο μας, τους αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Σκουρτόπουλος: Πολύ καλά τεστ και τώρα… Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του τουρνουά «Άτλας», αλλά δεν θέλησε να σταθεί ιδιαίτερα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης για την εθνική.

«Κρατάμε τα θετικά στοιχεία και προετοιμαζόμαστε πλέον για το πρώτο ματς παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Σκουρτόπουλος, μετά το τελευταίο φιλικό προετοιμασίας της «γαλανόλευκης» πριν την πρεμιέρα της 1ης Σεπτεμβρίου, με το Μαυροβούνιο στην πόλη Ναντζίνγκ. «Προτιμήσαμε να ξεκουράσουμε τον Γιάννη (σ.σ. Αντετοκούνμπο) και ξέρω πως απογοητεύσαμε τους φιλάθλους, αλλά η προέχει το καλό της ομάδας και η δουλειά μας συνεχίζεται», απολογήθηκε στους κινέζους φιλάθλους ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής, αναφερόμενος στην απουσία του “Greek Freak” από τον τελικό, με τη Βενεζουέλα. «Όλες οι ομάδες έπαιξαν επιθετικά και ήταν πολύ καλά τεστ», κατέληξε ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Ομοσπονδιακού προπονητή, Θανάση Σκουρτόπουλου, μετά την ολοκλήρωση των αγώνων προετοιμασίας της εθνικής:

«Θέλω να συγχαρώ όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του τουρνουά, όλα ήταν πολύ καλά. Παίξαμε ένα ακόμη καλό φιλικό, προτιμήσαμε να ξεκουράσουμε τον Γιάννη (σ.σ. Αντετοκούνμπο) και ξέρω πως απογοητεύσαμε τους φιλάθλους, αλλά η προέχει το καλό της ομάδας και η δουλειά μας συνεχίζεται. Προσπαθήσαμε να παίξουμε καλά, εστιάσαμε στην άμυνα και από εκεί βρήκαμε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Επίσης πήραμε σκορ από το παιχνίδι κοντά στο καλάθι.

Κρατάμε τα θετικά στοιχεία και προετοιμαζόμαστε πλέον για το πρώτο ματς παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι πολύ σημαντικό. Περιμέναμε πως θα συναντήσουμε διαφορετικές ομάδες στην πορεία του τουρνουά, αλλά και οι αντίπαλοι που συναντήσαμε τελικά έπαιξαν πολύ έξυπνα και μας δοκίμασαν σε διαφορετικά πράγματα. Όλες οι ομάδες έπαιξαν επιθετικά και ήταν πολύ καλά τεστ. Ελπίζω να βρεθεί ξανά στο μέλλον η Εθνική σε ένα τέτοιο τουρνουά στην Κίνα».

Ο Μπουρούσης ξεπέρασε τον Γκάλη σε συμμετοχές στην Εθνική

Ο Γιάννης Μπουρούσης έφτασε τις 169 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος, στον τελικό του διεθνούς τουρνουά «Άτλας» απέναντι στη Βενεζουέλα, στην πόλη Σουότσου της Κίνας, την Τρίτη (27/8), λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 (31/8). Ο αρχηγός της εθνικής συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία με την εθνική, ξεπερνώντας το «ιερό τέρας» του ελληνικού μπάσκετ, Νίκο Γκάλη. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ ανέβηκε στην 9η θέση του σχετικού πίνακα, ενώ ο Νίκος Γκάλης βρίσκεται πλέον στη 10η θέση με 168 αγώνες.

O Γιάννης Μπουρούσης είναι ο μόνος εν ενεργεία αθλητής στην εθνική ομάδα στην πρώτη δεκάδα. Πρώτος παραμένει ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 351 συμμετοχές, ο μοναδικός που έχει κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης (χρυσό μετάλλιο) ως παίκτης (1987_ και ως Ομοσπονδιακός προπονητής (2005) με εθνική ομάδα. Ακολουθεί, με διαφορά, στη δεύτερη θέση ο Παναγιώτης Φασούλας (244), ενώ στην 3η θέση βρίσκεται ο «μπέμπης» Φάνης Χριστοδούλου με 220 συμμετοχές.

Αναλυτικά οι δέκα πρώτοι σε συμμετοχές με την εθνική ανδρών της Ελλάδας:

1. Παναγιώτης Γιαννάκης 351
2. Παναγιώτης Φασούλας 244
3. Φάνης Χριστοδούλου 220
4. Νίκος Ζήσης 189
5. Γιώργος Σιγάλας 185
6. Αντώνης Φώτσης 184
7. Λιβέρης Ανδρίτσος 182
8. Δημήτρης Κοκολάκης 178
9. Γιάννης Μπουρούσης 169
10. Νίκος Γκάλης 168

Εκτός των άλλων, ο Μπουρούσης βρίσκεται, πλέον, πιο ψηλά και στον πίνακα των σκόρερ. Έφτασε τους 1620 πόντους, αφήνοντας μια θέση πιο πίσω τον Γιώργο Καστρινάκη, ενώ ένα «σκαλοπάτι» πιο πάνω βρίσκεται ο Βασίλης Γκούμας με 1641 πόντους.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, gazzetta.gr)

Φωτογραφίες: intime.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα