Πέθανε η φεμινίστρια Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου

Πέθανε σήμερα, Δευτέρα, σε ηλικία 75 ετών μετά από πολυετή ασθένεια, η Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου, γνωστή για τη φεμινιστική της δράση, καθώς αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες μορφές του κινήματος.

Γεννημένη στη Βέροια στα 1943, σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ και από το 1975 ως το 2005 εργάστηκε ως βοηθός στη Νοµική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε

μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, ιδρυτικό µέλος της Κίνησης Δηµοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης και αργότερα της Οµάδας Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ. Δηµοσίευσε µεγάλο αριθµό άρθρων στον ηµερήσιο και περιοδικό τύπο και µελετών για το γυναικείο κίνηµα.

“Υπήρξε γυναίκα που τόλμησε, άνοιξε δρόμους και τίμησε το σύνθημα που η ίδια εμπνεύστηκε- το προσωπικό είναι και πολιτικό” δήλωσε συγκινημένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ Σάσα Λαδά (συναγωνίστρια της εκλιπούσας σε πολιτικούς και φεμινιστικούς αγώνες).

Είχε δωρίσει το αρχείο της (της Κίνησης Δημοκρατικών γυναικών) με κείμενα – φωτογραφίες από τη μεταδικτατορική δράση του φεμινιστικού κινήματος στα ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), απ’ όπου και πρόσφατα προκηρύχθηκε ερευνητική υποτροφία (“Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου”), με στόχο την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των φεμινιστικών ή/και γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Ήταν παντρεμένη με τον καθηγητή του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκο Παπαμίχο, και μητέρα δυο γιων.

Η σορός της Ζώγιας Χρονάκη θα αποτεφρωθεί και σύντομα η οικογένεια θα πραγματοποιήσει πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη της.

Βούτσης: Αγαπημένη Ζώγια, άφησες ανεξίτηλα ίχνη, βαθύ αποτύπωμα και μνήμη ριζοσπαστικού αγώνα και στάσης ζωής

Για την απώλεια της Ζώγιας Χρονάκη, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης δήλωσε:

«Αποχαιρετούμε σήμερα μία από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος της Ελλάδας, τη Ζώγια Χρονάκη, μια σπουδαία επιστήμονα και συνεπή ακτιβίστρια που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη μελέτη της ιστορίας τους και την ανάδειξη των αγώνων τους, μέσα από τα πολύμορφα φεμινιστικά κινήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Υλικό από το πλούσιο αρχείο της, το οποίο είχε δωρίσει στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, περιλαμβάνεται στην έκθεση ντοκουμέντων ‘‘Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης 1974-1990 – Ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις’’ που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και παρουσιάζεται το διάστημα αυτό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την πόλη όπου επί πολλά χρόνια έζησε και ανέπτυξε τη δραστηριότητά της η Ζώγια Χρονάκη.

Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τη συγκίνηση και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ακόμη ότι «η Ζώγια Χρονάκη υπήρξε επίσης σημαντικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού» και αναφερόμενος στην παρουσία της στο γυναικείο κίνημα τόνισε ότι «άφησε ανεξίτηλα ίχνη, βαθύ αποτύπωμα και μνήμη ριζοσπαστικού αγώνα και στάσης ζωής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Ζώγιας Χρονάκη

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τη Ζώγιας Χρονάκη, κορυφαία μορφή του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, πανεπιστημιακού και ερευνήτριας.

Η Ζώγια Χρονάκη υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, ιδρυτικό µέλος της Κίνησης ∆ηµοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης και της Οµάδας Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και στο στο φεμινιστικό κίνημα, τόσο με τη δράση της, όσο και μέσα από τη μελέτη της ιστορίας και των αγώνων του.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα