Πώς ανατράπηκε η υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού – Τι αναφέρουν τα έγγραφα

Σήμερα αναμένεται να προσφύγουν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών οι οκτώ κατηγορούμενοι που παραμένουν προσωρινά κρατούμενοιΑποκαλυπτικά είναι τα έγγραφα που διαβίβασε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς η ΑΑΔΕ

Αποκαλυπτικά είναι τα έγγραφα που διαβίβασε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς η ΑΑΔΕ, ανατρέποντας την πορεία της ανάκρισης.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ έφτασε τη Δευτέρα το απόγευμα και τα όσα αναφέρονταν φαίνεται πως συνέβαλαν αποφασιστικά στο να αφεθούν ελεύθεροι με

όρους οι 23 τελευταίοι κατηγορούμενοι, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί αρχικά.

Η ΑΑΔΕ, μάλιστα, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες και να απαντήσει άμεσα στις ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού, επί της ουσίας απέστειλε τις απαντήσεις που είχε δώσει σε ανάλογες υποθέσεις τα έτη 2013 και 2015. Σε αυτές ανέφερε πως «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και ότι «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ. 5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

Για τον λόγο αυτόν, η ανακρίτρια με έγγραφό της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη για την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορούμενων. Λέει χαρακτηριστικά: «Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα, καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ, τα οποία απαντούν σχετικώς και σας τα προσκομίζω. Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Η επίμαχη αλληλογραφία είχε ως αποτέλεσμα τις δηλώσεις ικανοποίησης της υπεράσπισης για την αποδοχή των ισχυρισμών τους. «Με τα έγγραφα επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό που το δικηγορικό μας γραφείο έχει δημοσιοποιήσει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή ότι σε περίπτωση εξαγωγής χρυσού προς τρίτη χώρα δεν επιβάλλονται ούτε εξαγωγικοί δασμοί αλλά ούτε και ΦΠΑ, για τον οποίο υφίσταται απαλλαγή σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1α Κώδικα ΦΠΑ, ενώ η τυχόν κατοχή χρυσού χωρίς τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία συνιστά φορολογική παράβαση και όχι λαθρεμπορία, η δε προσπάθεια εξαγωγής χρυσού χωρίς την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων συνιστά απλή τελωνειακή παράβαση και όχι λαθρεμπορία», επισημαίνει ο Αλέξης Κούγιας, εκ των δικηγόρων του γνωστού ενεχυροδανειστή, Ριχάρδου.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος στράφηκε κατά των οργάνων που διενήργησαν την έρευνα. Οπως είπε, «η Αστυνομία έπρεπε να συνεργαστεί με τις τελωνειακές αρχές. Δεν υπάρχει λαθρεμπορία αν η τελωνειακή αρχή δεν προσδιορίσει ποιοι είναι οι διαφυγόντες δασμοί». Αντίστοιχα, οι συνήγοροι Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας δήλωσαν σχετικά: «Μετεβλήθη το αστυνομικό τμήμα ασφαλείας σε αστυνομικό τμήμα ανασφαλείας. Οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στην ταλαιπωρία με σοβαρές διώξεις χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό έρεισμα όπως βεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ. Κλείνουμε με την εξής φράση: Ο μη γένοιτο, επανάληψη αυτής της διωκτικής αυθαιρεσίας και αξίζει να τονίσουμε και την ευαισθησία των δικαστικών αρχών οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν άλματα στο κενό».

Πηγή: Ελεύερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα