Προκλητικά εκθέματα στην έκθεση «Dali/Duchamp» στο Λονδίνο (εικόνες)

Ορισμένα από τα εκθέματα στην επικείμενη έκθεση «Dali/Duchamp» – δυο από τους πλέον γνωστούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα -στη Royal Academy of Arts, στο Λονδίνο, είναι για τους τολμηρούς. Οι επισκέπτες θα προειδοποιούνται για το σαφώς ερωτικό περιεχόμενο των εκθεμάτων σε μία από τις αίθουσες.

Ανάμεσα σε αυτά τα οποία μπορεί να… προσβάλουν την ηθική κάποιων φιλότεχνων είναι ένα χειρόγραφο στο οποίο ο Νταλί – με λέξεις και σκίτσα – περιγράφει την «πείνα» του για σεξ και φαγητό, τις «θρεπτικές του διαστροφές» όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει.

Το περίπου 20 σελίδων χειρόγραφο, που προοριζόταν να εκδοθεί με τίτλο «Τρώω την Γκαλά» (μούσα και σύζυγό του) αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ, βγαίνει για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Σαλβαδόρ Νταλί στη Φιγκέρες. Σε αυτό, ο Νταλί αναπολεί μια εκδρομή το καλοκαίρι του 1932, μαζί με την Γκαλά και φίλους – μεταξύ των οποίων και ο Μαρσέλ Ντισάν – στο «Ακρωτήρι Κρέους, ένα γεωλογικό ντελίριο, στη βορειο-ανατολική Καταλονία».

«Ο Ντισάν είναι κόκκινος γιατί τον έχει αρπάξει ο ήλιος και μου θυμίζει τις μπριζόλες στα κάρβουνα στις οποίες πλησιάζουμε… Η πείνα μου είναι κολοσσιαία, διακοσμητική, θεολογική… Ο ουρανός και η θάλασσα είναι τόσο μπλε που φαίνονται κόκκινοι, σχεδόν. Ένα μπλε που πονάει τα μάτια και, σχεδόν, τα αυτιά» γράφει, στα γαλλικά, ο Σαλβατόρ Νταλί και, στη συνέχεια, η φαντασία και η πένα του απογειώνονται σε, πιθανώς, ενοχλητικό υψόμετρο.

Ο καθηγητής Dawn Ades, ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης, περιγράφει το χειρόγραφο ως «ένα εντυπωσιακό μείγμα ιδιαίτερα άσεμνων και εξαιρετικά συμβολικών» υλικών. Επισημαίνει ότι η περιγραφή της εκδρομής είναι «μάλλον ερωτική και άμεση» και προσθέτει: «Στα σίγουρα του άρεσε να λέει ότι είχε διαστροφικά γούστα, αλλά δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι αυτά βρίσκουν περισσότερη έκφραση στο γράψιμό του και στη ζωγραφική του, παρά στην πραγματικότητα».

Η έκθεση «Dali/Duchamp» είναι η πρώτη που παρουσιάζει μαζί τους δύο καλλιτέχνες που «συνήθως τους αντιμετωπίζουν ως αντίθετους σε όλους σχεδόν τους τομείς», λέει ο καθηγητής Ades. Ανοίγει στις 7 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει περισσότερα από 80 εκθέματα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλον τον κόσμο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα