Πρωτότυπες δραστηριότητες που θα κάνουν τα παιδιά να κολλήσουν

Αναπολώντας τα δικά μας παιδικά χρόνια, παλιότερα ήταν σχεδόν δεδομένο ότι τα κορίτσια θα έκαναν μπαλέτο και τα αγόρια ποδόσφαιρο ή καράτε. Πλέον, όμως, οι επιλογές είναι περισσότερες και καλύπτουν τα γούστα κάθε παιδιού, αρκεί να το ψάξουμε λίγο παραπάνω. Μιας και είμαστε ακόμα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, το παιδί προλαβαίνει να επιλέξει με τι θέλει να ασχοληθεί φέτος στον ελεύθερό του χρόνο. Στην υπάρχουσα λίστα με τις υποψήφιες δραστηριότητες μπορείτε να προσθέσετε 3 ακόμα πρωτότυπες προτάσεις που θα κάνουν το παιδί να κολλήσει και θα το βοηθήσουν να χαλαρώνει… διασκεδάζοντας

μετά το σχολείο (και όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο ανάγκη το έχουν αυτό οι μαθητές).

Κεραμική

Η κεραμική είναι μία τέχνη που έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πίσω και συνεχίζεται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Παραδοσιακά οι Κυκλάδες έχουν την τιμητική τους, όμως, υπάρχουν εργαστήρια κεραμικής και στην πρωτεύουσα, τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σ’ επαφή μαζί της.

Τι έχουν να κερδίσουν τα παιδιά, όμως, από την κεραμική; Βλέπουν πώς είναι να κατασκευάζεις βήμα- βήμα ένα αντικείμενο από πηλό ακολουθώντας μία συγκεκριμένη διαδικασία, που ολοκληρώνεται σε 3 μαθήματα, μας λέει η κεραμίστρια κ. Μάρω Μελένιου. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μάθημα οι μικροί μαθητές κατασκευάζουν και ψήνουν τα αντικείμενα που έχουν πλάσει. Στη δεύτερη συνάντηση, τα παιδιά βάζουν, εκτός από τη δεξιοτεχνία, και τη φαντασία τους να δουλέψει ζωγραφίζοντάς τα όπως θέλουν και στη συνέχεια τα εφυαλώνουν, όπως λένε στη γλώσσα της κεραμικής. Έπειτα, τα ξαναψήνουν στον ειδικό φούρνο (η διαδικασία του ψησίματος μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία μέρα) και στο τρίτο μάθημα μπορούν πλέον να τα πάρουν σπίτι και να τα χρησιμοποιήσουν, βλέποντας το δημιούργημά τους να παίρνει ζωή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που συναρπάζει περισσότερο τα παιδιά διαφέρει ανάλογα με την ηλικία τους. Τα μικρά παιδιά που πρωτοξεκινούν να ασχολούνται με την κεραμική στην ηλικία των 4 ετών, για παράδειγμα, διασκεδάζουν περισσότερο με το αισθητηριακό κομμάτι της διαδικασίας, δηλαδή την άμεση επαφή με τα υλικά μέσω της αφής. Οι μεγαλύτεροι μαθητές, από την άλλη, ενθουσιάζονται με την μετασχηματιστική φύση του υλικού», δηλαδή με το πώς μπορείς να δημιουργήσεις κάτι από το μηδέν, με βασικά υλικά τη λάσπη, τον πηλό και φυσικά την προσπάθειά σου, σύμφωνα με την κ. Μελένιου.

Με δυο λόγια, η κεραμική είναι μια τέχνη διδάσκει στα παιδιά 3 βασικές αρετές: την υπομονή αφού τα έργα τους ολοκληρώνονται έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, την αυτοσυγκέντρωση, που είναι απαραίτητη για να δώσεις μορφή στον πηλό και την πειθαρχία αφού για να τα καταφέρεις, πρέπει ν’ ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Αν αναρωτιέστε αν αυτή η δραστηριότητα ταιριάζει στο παιδί σας, σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα το Σάββατο στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 10.30 και μετά, θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την κεραμική παρακολουθώντας ένα δωρεάν μάθημα από το Maru Meleniu και να αποφασίσει αν του αρέσει (τα μαθήματα οργανώνονται μόνο με κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 6974771232). Αν… κολλήσετε κι εσείς το μικρόβιο, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τα χνάρια του παιδιού σας.

Μαγειρική για παιδιά

Ξέρουμε τι θα σκεφτείτε: «εδώ στο σπίτι δεν φτιάχνει μόνο του ούτε ένα τοστ, θα κάνει το παιδί μου μαθήματα μαγειρικής;». Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι. Τα παιδιά θα φορέσουν τις ποδιές τους, θα μάθουν ν’ ακολουθούν τις οδηγίες της συνταγής και θα δουν πώς είναι να μετατρέπεις τα υλικά που έχεις μπροστά σου σε φαγητό (ευκαιρία να εκτιμήσουν και λίγο τη δική μας καθημερινή προσπάθεια). Τα μαθήματα γίνονται υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση ενός πραγματικού σεφ, κάτι που σίγουρα εντυπωσιάζει τα παιδιά. Η συναναστροφή με άλλους λιλιπούτειους σεφ σίγουρα λειτουργεί θετικά, ειδικά αν μιλάμε για μικρές ηλικίες- τα προγράμματα μαγειρικής συνήθως απευθύνονται σε παιδιά από 3,5-4 ετών και πάνω, ανάλογα με τη σχολή που θα επιλέξετε. Πώς είστε σίγουρη ότι θα αρέσει στο δικό σας παιδί; Κάντε το εξής τεστ: ζητήστε τη βοήθειά του την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε και θα μας θυμηθείτε.

Αναρρίχηση

Φυσικά εννοούμε την αναρρίχηση σε κλειστό χώρο και σε ελεγχόμενο περιβάλλον έτσι ώστε το παιδί να μην κινδυνεύσει και εσείς να μην φοβάστε. Τα οφέλη από την ενασχόληση των παιδιών με την αναρρίχηση είναι πολλά. Πρώτον, αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο του σώματός τους αφού αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Δεύτερον, ανακαλύπτουν δυνάμεις που πιθανώς δεν ήξεραν ότι αφού στηρίζονται (μεταφορικά και κυριολεκτικά) στον εαυτό τους. Συνήθως οι μικροί αναρριχητές ξεκινούν αυτήν την περιπετειώδη δραστηριότητα από την ηλικία των 4 ετών. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε κι εσείς, μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί την αρχή και να πάτε οικογενειακώς για αναρρίχηση σε μια σαββατιάτικη, οικογενειακή έξοδό σας. Αν αρέσει στο παιδί, μπορεί να την καθιερώσει σαν την εβδομαδιαία του δραστηριότητα.

Πηγή: mama365.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα