Ψήφος εμπιστοσύνης του ESM στην ελληνική οικονομία – «Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές»

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ. Για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, ο κ. Στράουχ είπε ότι αξιολογείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ότι μπορεί να συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ESM,

ο Στράουχ σημείωσε τα εξής: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτό, με μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας και επίσης με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ως αποτέλεσμα αυτών, η Ελλάδα εξοικονομεί πολλά χρήματα. Με το ταμειακό μαξιλάρι, η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να τρέξει στις αγορές. Είμαι πολύ πεπεισμένος ότι ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κάνει το καλύτερο δυνατόν και έχει μία κατάλληλη στρατηγική για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Το ταμειακό μαξιλάρι προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές μόνο όταν αυτό είναι κατάλληλο».

Σε ερώτηση, αν το ταμειακό μαξιλάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηριχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM απάντησε ότι αυτό θεσπίστηκε για αποπληρωμές του δημόσιου χρέους. «Για άλλους σκοπούς πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες-μέλη του ESM», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση, αν η μη περικοπή των συντάξεων αποτελεί σήμα ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από μεταρρυθμίσεις ή αν αυτές οι περικοπές δεν χρειάζονται πλέον, επειδή η χώρα έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, ο Στράουχ απάντησε ως εξής: «Η κατάσταση αξιολογείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και, όπως γνωρίζετε, θα υπάρξει μία συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, όπου το θέμα αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Επίσης, είναι σημαντικό ότι η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση, επομένως αυτό είναι επίσης θετικό. Υπάρχει, όμως, η συμφωνία ότι προηγούμενες δεσμεύσεις με το πρόγραμμα του ESM θα πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς. Είμαστε τώρα σε αυτή τη διαδικασία».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα