«Σημαντική η μείωση όλων των δεικτών της φτώχειας από το 2015 και μετά», απαντά η Φωτίου

«Με αριθμητική λαθροχειρία εντυπώσεων επιχειρεί, για ακόμη μία φορά, η Νέα Δημοκρατία να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση» απαντά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στην ανακοίνωση του τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεόδωρου Καράογλου, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat

για την επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας.

«Με ανακοίνωσή τους σήμερα, οι κύριοι Βρούτσης και Καράογλου, προκειμένου να στήσουν το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα, παρουσιάζουν τα στοιχεία της Eurostat για την επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας, με τρόπο που δεν θα επιχειρούσαν ούτε κακοί πρωτοετείς φοιτητές. Μία απλή παράθεση των στοιχείων της Eurostat, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα» αναφέρει η κ. Φωτίου.

«Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2017 έχει να επιδείξει καλύτερα ποσοστά στην επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας (15,8%) ακόμη και σε σύγκριση με το 2009 (13,2%). Αξίζει να σημειωθεί, επίσης ότι, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. βαίνει μειούμενος από το 2014 και μετά, τα ποσοστά της Ελλάδας εμφανίζουν βελτίωση από το 2015 και μετά. Αν συγκρίνουμε, όπως θέλουν οι κύριοι της ΝΔ, τις ελληνικές επιδόσεις με τον μέσο όρο της Ε.Ε., θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014 υπολείπεται του μέσου όρου της Ε.Ε. κατά 19,1%, ενώ το 2017 η ψαλίδα μειώνεται στο 16,6%», σημειώνει η κ. Φωτίου.

«Εκτίθενται οι κύριοι της ΝΔ, γιατί η μείωση όλων των δεικτών της φτώχειας από το 2015 και μετά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι σημαντική. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 τα ποσοστά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 36% και το 2017 (εισοδήματα 2016), μόνο με το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, τα αντίστοιχα ποσοστά μειώθηκαν στο 34,8%. Πληροφορούμε, επίσης, τους κυρίους Βρούτση και Καράογλου, αν και ο κ. Βρούτσης ως πρώην υπουργός Εργασίας, όφειλε να το γνωρίζει – ότι η έρευνα της Eurostat για το 2017 στην οποία αναφέρονται, πραγματοποιήθηκε με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2016, δηλαδή πριν από τη γενίκευση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (01.01.17) και την υλοποίηση των ρυθμίσεων για τις οικογένειες και τα παιδιά τους (Νόμος 4512/17.01.18 άρθρο 124)», διευκρινίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Δεν αντιλαμβάνονται, προφανώς ότι γελοιοποιούνται, όταν στην ανακοίνωσή τους γραφούν ότι ‘το παράδοξο είναι πως, ενώ από το 2017 εφαρμόζεται καθολικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι τραγικές’. Αν πρόκειται για άγνοια, είναι θλιβερό. Αν πρόκειται για σκόπιμη διαστρέβλωση, με στόχο μικροπολιτικά οφέλη, αναμενόμενο», σχολιάζει η κ. Φωτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα