Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ – Πολλοί νεκροί στις διαδηλώσεις

Τα γεγονότα ξεκίνησαν με την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό ως ενδιάμεσο πρόεδρος της χώραςΟ πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την ΟυάσινγκτονΈκκληση από ΕΕ να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με πολλούς νεκρούς

Εικόνα πλήρους αποσταθεροποίησης και μια «ανάσα» πριν τον εμφύλιο βρίσκεται πλέον η Βενεζουέλα, με τους δρόμους μεγάλων πόλεων της χώρας να δονούνται από διαδηλώσεις

αλλά και συγκρούσεις.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν με την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών, ως ενδιάμεσος πρόεδρος της χώρας, έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, που κάλεσαν τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον.

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή, δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας.

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπος El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.

#Venezuela Pictures and Videos of the opposition demos. pic.twitter.com/OrKdW5xkkM

— Michael Workman (@MJWorkman) 24 Ιανουαρίου 2019

Στις προηγούμενες, πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο, το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άνθρωποι.

Έκκληση από ΕΕ να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε με τη σειρά της την Τετάρτη έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28.

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.

Venezuela today. Hundreds of thousands rallying against socialist president Nicholas Maduro. pic.twitter.com/3ZjMb6wu7Q

— Tobbe (@Tobbenicotin) 24 Ιανουαρίου 2019

Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τους κυριότερους συμμάχους τους στη Λατινική Αμερική — τη Βραζιλία και την Κολομβία — οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ως τον μεταβατικό πρόεδρο.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να αναφερθούν ονομαστικά στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ή στην κυβέρνηση του.

Για την ΕΕ, «η βία και η καταφυγή στη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και ασφαλώς δεν επιλύουν την κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα